Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Güney Afrika'da Ebubekir Efendi'nin torunlarına Türk vatandaşlığı verilmeye başlandı

Anadolu Ajansı haberine göre;

HARTUM (AA) - Türkiye'nin Pretorya Büyükelçisi Elif Çomoğlu Ülgen, Güney Afrika'da Osmanlı alimi Ebubekir Efendi'nin soyundan gelenlere vatandaşlık verilmeye başlandığını açıkladı.


Büyükelçi Ülgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Güney Afrika'daki Müslümanlarla aramızdaki en güçlü köprüyü, tarihi bağı teşkil eden Sultan Abdülaziz'in talimatıyla 1863'te Güney Afrika'daki Müslüman kölelere din eğitimi vermek üzere gönderilen Ebubekir Efendi'nin soyundan gelenlere vatandaşlıkları 20 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararıyla tevdi edildi." ifadesini kullandı.


"Hayatının sonuna kadar orada yaşayan din alimi Ebu Bekir Efendinin soyundan gelen ve halen 'Effendi' soyadını taşıyan soydaşlarımızla bağımızı resmen yeniden kurduk. Bugün, ilk grup soydaşımız Büyükelçiliğimize gelerek kendilerine tevdi edilmek üzere Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ve Pasaport başvurusunda bulundular." diyen Büyükelçi Çomoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:


"100 yıllık kopmuş bağın fiilen ve hukuken yeniden kurulmasına aracılık ve şahitlik ettiğimiz için onurluyuz, kıvançlıyız. Ümit ediyoruz ki gerçekten esasen her alanda hissettiğimiz Ebubekir Efendinin güçlü tarihi mirasından kaynaklanan Güney Afrikalılar üzerindeki bu sıcaklık artarak devam edecektir. Bugün artık Ümit Burnu'nda dünyanın bir ucunda gerçekten soydaşlarımız olan Türk ve Güney Afrika vatandaşı kardeşlerimizle birlikte büyük bir aile olduk. Hayırlı uğurlu olsun."


-Ebubekir Efendi Kimdir?


Sultan Abdülaziz Han döneminde Ümit Burnu'na İslami ilimleri öğretmek, Müslümanlar arasındaki dini ve içtimai ihtilafları çözmek maksadıyla gönderilen Osmanlı alimi Ebubekir Efendi, 1863'te Cape Town'a gitti ve yaklaşık 17 yıl Güney Afrika'da görev yaptı. Ebubekir Efendi, Cape Town'a varışının 15'inci gününde bir okul açtı. 20 gün içinde 300′den fazla öğrenci topladı. Kur'an-ı Kerim, Arapça, Türkçe öğretti ve dini kitaplar okuttu.


Güney Afrika'da bir taraftan eğitim ile meşgul olan Ebubekir Efendi, diğer taraftan halka daha iyi bir şekilde nüfuz edebilmek için kısa zamanda mahalli dil olan Felemenkçe ve İngilizceyi öğrendi. Birçok önemli dini kitabı 7 ayda, hızla öğrendiği yerel dile çevirdi. Müslümanlar arasında doğru bir İslami anlayışın yayılması için yıllarca mücadele veren Ebubekir Efendi, 29 Ağustos 1880'de arkasında pek çok cami ve okulun yanı sıra, kültürel miras bırakarak Cape Town'da hayatını kaybetti.








Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English