Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Gül hastalığına karşı "lazer" uyarısı

Türk Dermatoloji Derneği Akne Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ayşe Serap Karadağ Gül: "Uygun olmayan, cildi soyan, tahriş eden işlemler, asit içerikli kozmetikler, peelingler ve soyucu lazerler sonrası cilt bariyerinin yerine gelmesi zorlanmakta, hatta bazı hastalarda bu tarz uygulamalar sonrası hastalık başlayabilmektedir"

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Türk Dermatoloji Derneği (TDD) Akne Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ayşe Serap Karadağ Gül, cildi soyan asit içerikli kozmetik, peeling ve soyucu lazer gibi kişinin cildine uygun olmayan bazı işlemlerin halk arasında "gül hastalığı" olarak Rozase'ye neden olabildiğini bildirdi.


TDD'den yapılan yazılı açıklamada, hastalık hakkında bilgilendirmede bulunmak ve farkındalık yaratmak amacıyla nisan ayının son haftasının dernek tarafından "Rozase (Gül Hastalığı) Haftası" ilan edildiği belirtildi.


Hastaların yaşam kalitesini etkileyen, sık görülen kronik ve tekrarlayan cilt hastalığı Rozase'nin dünyada görülme sıklığının yüzde 5,46 civarında olduğu aktarılan açıklamada, "Hastalık genellikle 30'lu yaşlarda açık cilt rengi ve göz rengi olan kadınlarda görülse de esmer kişilerde, daha erken veya daha genç yaşlarda da görülebilmektedir. Erkeklerde daha şiddetli seyredebilmektedir." bilgisi paylaşıldı.


Açıklamada, hastalıkta yüzde ilk olarak kızarıklık ataklarının ortaya çıktığı ve yıllar içerisinde kalıcı hale geldiği, ayrıca hastalığın gözleri de etkilediği ifade edildi.


Rozase'yi tetikleyen en önemli faktörün UV (güneş) ışığı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bu hastalığı taşıyan kişilerin güneş, sıcak banyo, sauna, kaplıca, hamam, SPA, saç kurutma makinası kullanımı, ütü, yemek buharı gibi her türlü sıcaklık faktöründen ve aşırı soğuk hava gibi ani sıcaklık değişimlerinden korunmasının önem taşıdığı vurgulandı.


- Domates, tarçın, peynir, çikolata gibi gıdalar hastalığı tetikleyebiliyor


Açıklamada, alkol, alkol içeren soslar, boza, fermente, tütsülenmiş, hazır gıdalar, olgun peynir, ciğer, hindi, yer fıstığı, biber türleri, domates, tarçın, çikolata, narenciye gibi gıdaların Rozase'yi tetikleyebildiği belirtilerek, kahve ve çayın ise hastalığı şiddetlendirmediği kaydedildi.


Kesin tedavisi olmayan Rozase'ye karşı uygun medikal tedavi, deri bakımı ve cildin yapısına uygun kozmetiklerin uzman önerisiyle kullanılmasının semptomlar ve yakınmaları kontrol altına alabildiği vurgulanan açıklamada, güneş ışınlarından korunmak için en az SPF 30, titanyum dioksit ve çinko oksit gibi inorganik ultraviyole ışık filtreleri içeren güneş koruyucuların tercih edilmesinin önemine işaret edildi.


- Cildi soyan ve tahriş eden işlemlere dikkat


TDD Akne Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ayşe Serap Karadağ da kronik bir hastalık olan Rozase'de en uygun tedavinin dermatologlar tarafından uygulanacağının altını çizdi.


Karadağ, hastaların özellikle cilt bakım uygulamaları konusunda çok dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:


"Uygun olmayan, cildi soyan ve tahriş eden işlemler, ürünler, asit içerikli kozmetikler, keseleme, peelingler ve soyucu lazerler sonrası cilt bariyerinin yerine gelmesi zorlanmakta, hatta bazı hastalarda bu tarz uygulamalar sonrası hastalık başlayabilmektedir."



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English