Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Gösterilerin devam ettiği Irak'ta, Şii merci Sistani'den "seçim yasasını hızlandırın" çağrısı

Irak'ta güvenlik güçleri, başkent Bağdat'taki Yeşil Bölge istikametinde bulunan "Ahrar Köprüsü"ne yaklaşmak isteyen göstericilere müdahale etti Güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu, 20 gösterici göz yaşartıcı gazdan etkilendi Irak'ın ihracat ve ithalatının "can damarı" şeklinde nitelendirilen Basra'daki Um Kasr Limanı tekrar açıldı

Anadolu Ajansı haberine göre;

BAĞDAT (AA) - Irak'ta Şiilerin Necef merkezli en büyük dini merci Ali es-Sistani, gösterilerin sürdüğü ülkede yeni seçim yasasının bir an önce çıkarılması çağrısında bulundu.


Sistani'nin Temsilcisi Şeyh Abdulmehdi Kerbelayi, cuma hutbesi sonrası dini mercinin, "siyasi mesajı"nı okudu.


Ali Sistani mesajında, göstericilerin de talepleri arasında bulunan yeni seçim yasasının bir an önce çıkarılması çağrısını yineledi. Sistani, Yüksek Seçim Komiserliğine dair yasanın da değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.


- Bağdat'ta göstericiler müdahale


Öte yandan Irak'ta güvenlik güçleri, başkent Bağdat'taki Yeşil Bölge istikametinde bulunan "Ahrar Köprüsü"ne yaklaşmak isteyen göstericilere müdahale etti.


Ülkenin başkenti başta olmak üzere orta ve güney kesimlerinde 1 Ekim'den bu yana devam eden hükümet karşıtı gösteriler, güvenlik güçleri ve göstericiler arasında yer yer çatışmalar ve yol kapatma eylemleri şeklinde devam ediyor.


Güvenlik güçleri, Yeşil Bölge ve eylemlerin yoğun bir şekilde yaşandığı Hıllani Meydanı arasındaki Ahrar Köprüsü'nde eylem yapmak isteyen göstericilere göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etti.


Hastane kaynaklarından alınan bilgiye göre, müdahale sonucu 20 gösterici gazdan etkilendi.


- Um Kasr Limanı tekrardan açıldı


Irak'ın ihracat ve ithalatının "can damarı" şeklinde nitelendirilen Basra'daki Um Kasr Limanı, gösterilerin patlak verdiği tarihten bu yana eylemcilerin hedefinde.


Limana giden ana yollar, göstericiler tarafından sıklıkla kapatılarak, araç trafiği engelleniyor.


Irak resmi ajansı INA'ya konuşan güvenlik yetkilileri, göstericilerin gece saatlerinde Um Kasr Limanı'na açılan yollardan çekildiklerini, güvenlik güçlerinin de tüm limanın kapılarını açtığını ifade etti.


- Irak'ta istihdam adımları


Irak Çalışma ve Sosyal İşlerden Sorumlu Bakanı Basim Abduzzaman, ülkedeki işsizlik sorununun çözümü için atılan adımlara dair açıklamalarda bulundu.


Basın mensuplarına konuşan Abduzzaman, detay vermeksizin iş arayan kişiler için ülke genelinde 150 bin büfe inşa edeceklerini, bunun için de bakanlık çalışmalarının son aşamaya geldiğini söyledi.


Abduzzaman, hükümetin reform kararları ve girişimleri kapsamında söz konusu adımın atıldığını kaydetti.


- Irak'taki kanlı gösteriler


Irak'ta işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto etmek amacıyla 1 Ekim'de başlayan gösterilerde şu ana kadar 300'ün üzerinde kişi hayatını kaybetti, 15 binden fazla kişi yaralandı.


Başkent Bağdat başta olmak üzere orta ve güney kesimlerdeki kentlerde devam eden gösteriler sırasında İran'ın ülkedeki nüfuzuna yönelik tepkiler de dile getiriliyor.


Hükümetin açıkladığı reform paketleriyle ikna olmayan göstericiler, güvenlik güçlerine protestolarda şiddet kullanılması talimatı vermekle suçladıkları Başbakan Adil Abdulmehdi ve yolsuzluk iddiaları gerekçesiyle hükümetin istifasını istiyor.








Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English