Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Görsel-İşitsel Medyaya Engelsiz Erişimde Kalite Çalıştayı" düzenlendi

Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar: "Türkiye, işitme engellileri toplumun dışına itmeme adına RTÜK'ün öncülüğünde önemli bir adım attı. Onların haberleşme ihtiyaçlarını karşılamak için medya hizmetlerinde işaret dili veya yazıyla gösterilmesi zorunlu hale geliyor. Bu konuda yetişmiş elemanlara, belki teknolojiye ihtiyaç var. Bu konuda kaliteyi yükseltmemiz lazım"

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) "kanallarda engelsiz erişim" düzenlemesi kapsamında, medyada daha fazla içeriğin işitme ve görme engelliler için çevrilmesi amacıyla "Görsel-İşitsel Medyaya Engelsiz Erişimde Kalite Çalıştayı" düzenlendi.


Bilkent Merkez Kampüsü'nde üç oturumda yapılan çalıştayda, engelsiz erişimde kalitenin sağlanması için atılan adımlar, uzmanlar tarafından kurgulanması gereken altyapı gibi konular ele alınacak.


Hacettepe Üniversitesi Mütercim-Tercümanlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mümtaz Kaya, Bilkent Üniversitesi Mütercim-Tercümanlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şirin Okyayuz, Bilkent Üniversitesi Konferans Çevirmenliği Programı Koordinatörü Ebru Kanık, İstanbul Üniversitesi Mütercim-Tercümanlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necdet Neydim ve Çankaya Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Şerife Dalbudak, Hacettepe ve Bilkent üniversiteleri rektörlerinin himayesinde ve TÜBİTAK'ın katkılarıyla yapılan çalıştaya, akademisyenler, uzmanlar, sivil toplum temsilcileri, TRT ve bazı özel televizyon kanallarından ilgililer katıldı.


Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar, programın açılışında yaptığı konuşmada, dillerin kültürlerin aynası olduğunu söyledi.


Türkiye'nin işitme engellilerin toplumun dışına itilmemesi için RTÜK öncülüğünde önemli bir adım attığını belirten Atalar, "Onların haberleşme ihtiyaçlarını karşılamak için medya hizmetlerinde işaret dili veya yazıyla gösterilmesi zorunlu hale geliyor. Bu konuda yetişmiş elemanlara, belki teknolojiye ihtiyaç var. Bu konuda kaliteyi yükseltmemiz lazım. Bugünkü çalıştayın konusu da bu önemli konu. Kaliteyi nasıl arttırabiliriz? Üzerinde çalışmamız gereken bir konu." diye konuştu.


Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen ise engellilerin eksik olan haklarının iade edilmesi adına çalıştayın önemli olduğunu vurguladı.


- "Altı çizilmesi gereken husus kalite"


RTÜK üyesi Nurullah Öztürk de artık sadece erişimden bahsedilmediğini, aynı zamanda erişimde kalitenin de konuşulmaya başlandığını belirterek, "Gerçekten bugün altı çizilmesi gereken husus kalite. Umarım bundan sonra sadece yasak savma cinsinden değil bunun hakkını vererek, uzmanların ve bu alandaki uzman kişilerin taşın altına elini koymasıyla kaliteyi sağlamak durumundayız." dedi.


Hacettepe Üniversitesi Mütercim-Tercümanlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mümtaz Kaya, çalıştayda engelsiz erişim için yapılan çeviride "kalite" konusuna odaklanacağını vurguladı.


Kaliteli erişimin sağlanması için paydaşlar tarafından oluşturulması gereken altyapı, akademisyenler ile uygulayıcıların atması gereken adımlar ve yapması gereken araştırmalar, engelsiz erişim felsefesinin oluşturulması konularının ele alınacağını dile getiren Kaya, şunları kaydetti:


"Çalıştayımızın amacı ilgililerin kendi kurumları, uzmanlık çalışmaları, gelişimleri nezdinde bireysel ya da kurumsal bir yol haritası oluşturmalarına olanak sağlamaktır. Bugün, çarkın her dişlisinden seçkin ve temsil gücü olan uzmanları bir araya getirerek, kalite hakkında konuşmayı amaçladık. Umudumuz, yakın gelecekte ülkemizde yaygın ve kaliteli engelsiz erişimin sağlanmasıdır."





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English