Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Görme engellilerin "okuyan gözü" oldular

Çankırı'da uygulanan "Konuşan Kitaplık Projesi" kapsamında aralarında avukat ve öğretmenlerin de bulunduğu 28 gönüllü, kütüphanede görme engellilere kitap okuyup ders çalıştırıyor İl Halk Kütüphanesi Müdürü Kapusuz: "Ders çalışıyorlar, kitap okuyorlar, arkadaşlık yapıyorlar ve sosyalleşiyorlar. Bu nedenle projemiz farklı ve özel"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ÇANKIRI (AA) - ÖZGÜR ALANTOR - Çankırı'da "Konuşan Kitaplık Projesi" kapsamında 28 gönüllü, kitap okuyup ders çalıştırdıkları görme engellilerin adeta "okuyan gözü" oldu.

İl Halk Kütüphanesi Müdürü Songül Kapusuz, AA muhabirine, amaçlarının görme engellilere hizmet vermek olduğunu söyledi.

Proje kapsamında 14 görme engelliye hizmet ettiklerini anlatan Kapusuz, 28 gönüllü arasında üç avukat, bir psikolog ve iki öğretmen bulunduğunu dile getirdi.

Sınava hazırlanan engellilere de yardım ettiklerini belirten Kapusuz, şunları ifade etti:

"Zeynep isminde, kamu kurumunda görev yapan bir engellimizin görevde yükselme sınavına hazırlanması gerekiyordu. Evde yalnız çalışamadığı için gönüllü arkadaşlarla onları buluşturduk ve görevde yükselme sınavına hazırladık. Bir başka arkadaşımız Gültekin Bey, üniversite eğitimi alıyor. Finallere hazırlanmak istemişti. O dönemde tek başına çalışamıyordu, onu da finallere hazırladık ve sınıfı geçti. Diğer görme engelli arkadaşımız Medine Hanım da aynı durumdaydı, yardım edildi.

İsmail Bey'e de üniversite giriş sınavlarına hazırlanmasında destek olundu." 

- "Proje, Türkiye'de ilk ve tek"

"Bu proje, Türkiye'de ilk ve tek" diyen Kapusuz, birçok kütüphanede sesli kitap bulunduğunu ancak gönüllü kitap okuyucuları olmadığını savundu.

Kapusuz, şu değerlendirmede bulundu:

"Sadece stüdyo ortamında kitapları seslendirmek için gönüllüler bulunmaktadır ama projemizde gönüllü kitap okuyucularımız, engellilerle bir araya gelip eğitimlerine katkıda bulunuyor. Ders çalışıyorlar, kitap okuyorlar, arkadaşlık yapıyorlar ve sosyalleşiyorlar. Bu nedenle projemiz farklı ve özel."

Engelliler, gönüllüler ve personel arasında gönül bağı oluşmaya başladığına dikkati çeken Kapusuz, projedeki hedeflerinin 30 gönüllüye ulaşmak olduğunu, bu sayıyı geçeceklerini kaydetti.

- "Okulunu bitirecek, öğretmen olacak"

Gönüllülerden Nilüfer Demir de sık sık kütüphaneye gelerek engellilere kitap okuyup ders çalıştırdığını söyledi.

Kütüphaneye geldiğinde tesadüfen projeden haberdar olduğunu ve gönüllü başvurduğunu aktaran Demir, "Burada arkadaşlara yardım ettik, beraber ders çalıştık. Bir arkadaşımız var, onu sınava hazırladık. Allah'ın izniyle o da sınavını geçti, çok mutlu oldu. Şimdi onun tezine yardım ediyoruz, tez hazırlayacak. Allah izin verirse okulunu bitirecek, öğretmen olacak" ifadesini kullandı.

Demir, projenin amacına ulaştığına inandığını belirterek, "Bu projenin amacı buydu. Engellilerle engelsizleri kaynaştırmak, birbirlerini anlamalarını sağlamak. İnşallah biraz yardımcı olabilmişizdir. Karşıdan gelen tepkiler çok güzel. Şimdi çok güzel gidiyor, devamı inşallah daha iyi olur" değerlendirmesinde bulundu.

- "Destek almaya devam edeceğim"

Görme engelli Zeynep Şimşek de İl Sağlık Müdürlüğünde memur olarak çalıştığını anlattı.

Görevde yükselme sınavına katılmak için gönüllülerden yardım aldığını dile getiren Şimşek, "Arkadaşlar okuyor, ben de çalışıyorum, bilgi alıyorum. Faydasını görüyorum, çok güzel. Evde çalışamıyordum, öyle bir imkanım olmadığı için. Yükselme sınavının ardından kitap okumak için destek almaya devam edeceğim" şeklinde konuştu.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English