Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Görme engelliler artık bu cihazla yanlış ilaç kullanmayacak

Konya’nın Beyşehir ilçesinde bir öğretmen tarafından icat edilen cihaz, bundan sonra görme engellilerin yanlış ilaç kullanımının da önüne geçecek.

Görme engelliler artık bu cihazla yanlış ilaç kullanmayacak
Beyşehir Ali Akkanat Anadolu Lisesi’nde görev yapan fizik öğretmeni Özgür Özdemir, “yarasa baston” projesinin ardından görme engelliler kadar okuma yazma bilmeyen insanlara da kolaylık sağlayacak yeni bir projeye imza attı.

Görme engelli bireylerin yaptıkları araştırma sonucunda ilaç kullanımı konusunda çok fazla problem yaşadığını tesbit ettikten sonra bu sorunları ortadan kaldırmak amacıyla bir proje gerçekleştirmeyi düşündüğünü belirten Özdemir, “Uzun bir çalışma döneminden sonra ilacın doğru bir şekilde kullanılmasını sağlayacak  bir proje geliştirdik. Proje kapsamında geliştirdiğimiz bir cihazla ses kaydı yardımıyla görme engellilerimizin eczanelerden aldıkları ilaçları nasıl kullanacakları, ilaç içerisindeki prospektüsünde ne yazdığı  gibi bilgileri kaydedip bunların dinlemelerini sağlayarak doğru bir biçimde ilaç kullanmalarını temin edebiliyoruz. Genelde görme engelli bireylerimiz eczaneden ilaçları aldıklarında kullanım için kendilerine anlatılan bilgileri fazlaca akıllarında tutamıyor, mutlaka yanında birilerine sormaları veya tekrar eczaneye, doktora gidip öğrenmeleri gerekebiliyordu. Veya ilacı kullanırken tedavileri bittiğinde, ilaç kaldığında, eczane dolabına bırakıp iki üç ay sonra tekrar bu ilacı kullanmaları gerektiğinde  ilacın ne olduğunu, nasıl kullanılacağını unutup bilemeyebiliyorlardı. Şimdi biz bu projeyle bu sorunları tamamen ortadan kaldırdık. Yapmış olduğumuz sistem yardımıyla bu bilgilerin seslerini kaydediyoruz, istedikleri dilde, değişik ülkeleri de düşündük bu konuda. Hangi dilde olursa olsun 7 tane ilacı ayna ayda kaydedebilecek bir sistem geliştirdik. Bu ilacın adını, son kullanma tarihini, ilacı ne için kullandığı, aç karnına mı tok karnına mı, günde kaç kez kullanması gerektiği, hangi hastalığı tedavi ettiği gibi prospektüsündeki bilgilerin ne olduğunu hepsini ses olarak bu cihaza kaydedebiliyoruz. Görme engelli vatandaşlarımız istediği zaman ilaç kutusu üzerine monte edilen bu cihazın tek bir tuşuna dokunarak bu ilaçları nasıl kullanacağını, çok açık ve kolay bir şekilde öğrenebiliyor. İlaç bittiğinde cihazın ilaç kutusu üzerinden çıkartılması da çok basit, eczanede yeni alınan ilacın kutusunun üzerine kendinden yapışkanlı olduğu için yapıştırılması da çok kolay ve yeni ilaç bilgileri tekrar bu cihaza yüklenilip defalarca kez kullanılabiliyor.”dedi.

Türkiye çapında bir araştırma yapıp ülke hatta dünya genelindeki verileri elde ettikten sonra bu verilere dayanarak birçok ölüm riskinin yanlış ve dozajı fazla olarak kullanılan ilaç kullanımından kaynaklandığını gördükten sonra görme engelliler için geliştirdikleri bu projeyi sahada da denediklerini belirten Özdemir, “Sağolsun bu konuda vatandaşlarımız da yardımcı oldu, iki üç ay gibi bir süreçte bu cihazımızı deneme imkanı da bulduk ve görme engelli bireylerimiz çok memnun kaldılar. Cihazı çok beğenen vatandaşlarımız, çok büyük faydalarını gördüklerini, yanlış kullanımların tamamen ortadan kalktığını, hatta ilaç israfının da önüne geçildiğini söylediler. Kendi öz sermayemizle geliştirdiğimiz bu cihazdan vatandaşlarımıza hediye ettik, çok verimli bir şekilde kullandıkları yönünde bize geri dönüşleri oldu. Bundan sonraki süreçte projemizin işlevini sağladığını gördükten sonra patent başvurumuzu da yaptık. Eczacılarımız ve değerli büyüklerimizin destek ve yardımıyla bu cihazımızın kullanımını ülke çapında yaymak en büyük isteğimiz. Bilhassa görme engelli vatandaşlarımızın dernekleri de var onlarla da bağlantıya geçtik. Onların küçük bir ücret karşılığında vatandaşlarımıza bu cihazı hediye etmeleri halinde, bunu isteyen diğer kurumlarımız da yapabilir, kullanımının çok kısa sürede ülke genelinde yaygınlaşacağını düşünüyoruz. Ayrıca çok küçük bir ücret ile de görme engelli vatandaşlarımız bu cihaza sahip olabilirler.”dedi.

Özdemir, cihazla ilgili teknik bilgi ve kullanımına ilişkin olarak ise, “Cihazımız zaten çok küçük, her türlü ilaç kutusunun üzerine monte edilebiliyor. İki tane tuşu var, kayıt ve play. Bir de reset tuşu var. Defalarca tekrar tekrar kullanılabiliyor. İstenen şekilde ses tonu ayarlanabiliyor. Hangi dilde kaydedilirse bilgiler o dilde dinlenebiliyor. Kayıt düğmesine basıldıktan sonra gerekli olan tüm bilgiler aktarılabiliyor. Çok basit bir kullanımı var. Bazı eczanelere de verdik. Onlar ilaç kutusunun üzerine monte edip bilgi yüklemesini yapıp hastalarına verebiliyorlar.  Cihazda bir entegre var, küçük bir mikrofon var, böylece istedikleri zaman ses kaydı yapıp dinlenebiliyor. Montajı ve kullanımı çok kolay olup, iki tane 1,5 voltluk kalem pille çalışabiliyor. Doktorlar genelde iki veya üç ilaç yazıyor ama biz biraz daha geliştirdik ve raporlu ve daha fazla ilaç kullanan hastalarımızı da düşünerek 7 ilacı kaydedebilecek bu cihazda yeterli depolama alanına imkan sağladık. Hasta, üzerine bastığı zaman hangi ilacı ne zaman, hangi dozda kullanacak,ses kaydıyla bunları dinleyip yanlış ilaç kullanımının önüne geçmiş oluyor.”ifadelerini kullandı.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 6
  • 0
  • 0
  • 3
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • HV
    Haşin ve Gaddar Bilimci
    4 yıl önce

    Böyle beyinlere ihtiyacımız var müthiş! müthiş! bayıldım vallahi! projelrrinin devamını diliuorum...

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English