Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Göbeklitepe'nin tarihi Berlin'de anlatıldı

Göbeklitepe Bilim Danışma ve Eşgüdüm Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul: ''Bugünkü toplum düzenimizde ne varsa onun köklerini görebildiğimiz bir yer Göbeklitepe''

Anadolu Ajansı haberine göre;

BERLİN (AA) - İstanbul Üniversitesi Tarih Öncesi Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Göbeklitepe Bilim Danışma ve Eşgüdüm Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul Berlin'de “Anadolu'da Yerleşikliğin Kökeni ve Göbeklitepe” konulu bir konferans verildi.


Berlin Büyükelçiliğinde düzenlenen ve aralarında Prusya Kültür Varlıkları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Hermann Parzinger ile çok sayıda Alman arkeolog ve Eski Çağ bilimcisinin dinleyici olarak bulunduğu konferansta konuşan Necmi Karul, Göbeklitepe'nin bugünkü toplum düzeninin köklerinin görebildiği bir yer olduğunu söyledi.


Karul, Göbeklitepe ve çevresinde uygarlık tarihinin önemli kırılmalarının izlerinin görüldüğünü belirterek, şöyle konuştu:


''Nedir bu izler mesela? Bu insanların yerleşik yaşama geçiş sürecini ifade ediyor. Yerleşik yaşam birçok girdiyi de beraberinde getiriyor. Bir yerde yaşamak kalabalıklar halinde yaşamak onu organize edecek ve yürütecek bir sistem oluşturmak organizasyon, iş bölümü, artı ürün gibi birçok kavram ortaya çıkıyor. Bu kavramlara baktığımız zaman aslında bugünkü toplum düzenimizde ne varsa onun köklerini görebildiğimiz bir yer Göbeklitepe. Bunlar içinde anıtsal yapılarıyla inançlar ve ritüellerle ilgili izleri çok detaylı bir şekilde görebildiğimiz bir yer olarak diğerlerinden farklılaşıyor. Göbeklitepe o dönem hakkında avcı toplulukların sembolik hayatı hakkında bize en fazla bilgi veren yer. Geçmişimiz hakkında hem ilgi çekici öğretici hem de aynı zamanda bugün niye bu haldeyim diye sorgulatıcı bir yer.''


- "İnsanlar geçmişlerini merak ediyor"


Göbeklitepe ve çevresinin çok ilgi görmeyi hak edecek kadar önemli kalıntılara rastlanılan bir yer olduğuna dikkati çeken Karul, şöyle devam etti:


''Aslında çok büyük ilgi görmesine neden olarak Göbeklitepe'nin önemi kadar insanların bu tür arkeolojik alanlara duyduğu ilgiyi de gösterebiliriz. Bu ilgi ülkemizde de karşılık buldu. Geçen yıl Türkiye'de Göbeklitepe yılı ilan edildi. Geçen sene 500 bin kişi Göbeklitepe'yi ziyaret etti. Bunun büyük bir kısmı Türk vatandaşı. Konuya ilgi ve duyarlılık var. İnsanların geçmişlerini merak ediyorlar. Bu çok büyük bir avantaj bizim için.''


Karul, Türkiye'de yapılan çoğu kazının genelde baraj veya diğer faaliyetler nedeniyle kurtarma kazıları olduğuna işaret ederek, ''Göbeklitepe ve Karahantepe ise istisna. Burada akademik bir soru var. Hem bizim İstanbul üniversitesinin hem Alman Arkeoloji Enstitüsü'nün bir birikimi deneyimi var. Bir istisna olarak beraber bu iki projeyi birleştirip o bölgenin neolitiğini araştırmak üzere yeni bir sürece giriyoruz.'' dedi.


- Bira mı, keşkek mi?


Bir dinleyicinin Göbeklitepe'de bulunanlar arasında bira olduğunun belirtildiğini hatırlatması üzerine ise Karul, ''Birada oksalat asit var. Göbeklitepe'de bulunan o. Ama bu birada olduğu gibi keşkekte de var. Keşkek Anadolu'da düğünlerde özel günlerde topluca insanların bir araya geldiklerinde yedikleri bir yiyecek, böyle bir ilişki kurulabilir. Sonuç olarak eğer orayı bir Türk kazsaydı keşkek diyecekti, bir Alman kazdığı için bira dedi.'' değerlendirmesinde bulundu.


Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın da vefat eden eski kazı başkanı Prof. Dr. Klaus Schmidt başta olmak üzere, Göbeklitepe'nin gün yüzüne çıkarılmasında emeği geçen Türk ve Alman bilim insanlarına teşekkür etti.























Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English