Son Dakika Haberler

Konutder ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas: "Bu yıl 300 bin konut ruhsatı alındı. 2 yıl önce 1 milyon 300 bin olan konut ruhsatı bu yıl 300 bine düştü. Geçen sene 660 bine düşmüştü. Bu sağlıklı bir gidiş aslında. Sektörde bir dengelenme yaşanıyor" "Konut fiyatlarında asıl artış 2020'nin ortasından sonra gelecek. Çünkü stoklar ciddi anlamda azalırken yeni inşaatın maliyetinde ortalama yüzde 40 civarında fiyat artışı var"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - Konut Geliştiricileri ve Yatırımcılar Derneği (Konutder) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, "Bu yıl 300 bin konut ruhsatı alındı. 2 yıl önce 1 milyon 300 bin olan konut ruhsatı bu yıl 300 bine düştü. Geçen sene 660 bine düşmüştü. Bu sağlıklı bir gidiş aslında. Sektörde bir dengelenme yaşanıyor." dedi.


Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) tarafından Eyüp Bahariye Mevlevihanesi'nde düzenlenen "Girişimci Buluşmaları"nın bu ayki konuğu Altan Elmas oldu.


Elmas, burada yaptığı sunumda, gayrimenkul sektörünü büyümesinin konut kredisine bağlı olduğunu vurgulayarak, 1 yıl içerisinde faizlerin yükselmesiyle sektörün yüzde 50 küçüldüğünü söyledi.


Geçen yılın ağustos ayından beri faizlerin tekrar erişebilir rakamlara inmesinden sonra sektörün faaliyetlerine kaldığı yerden devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:


"Geldiğimiz noktada, 2020'nin sonuna kadar yavaş yavaş stoklar eriyor, belli bir noktaya da geldi. Hala stoklar var. İstanbul'da da var, Türkiye'de de var. İnsanların üzerinde maliyet baskısı da var çünkü ciddi bir maliyet artışı oldu.2021'den itibaren sektörün tekrar makul ölçülerde yoluna devam edeceğini düşünüyorum. Bu yıl 300 bin konut ruhsatı alındı. 2 yıl önce 1 milyon 300 bin olan konut ruhsatı bu yıl 300 bine düştü. Geçen sene 660 bine düşmüştü. Bu sağlıklı bir gidiş aslında. Sektörde bir dengelenme yaşanıyor."


Elmas, artık her isteyenin konut inşaatı yapamayacağını belirterek, sektöre giriş için düzenlemeler yapılarak sermayeler şartları ve teknik yeterliliklerin getirildiğini dile getirdi.


Son 1 yıl içerisinde konutların fiyatlarının yüzde 10'a yakın arttığını kaydeden Elmas, "Konut fiyatlarında asıl artış 2020'inin ortasından sonra gelecek. Çünkü stoklar ciddi anlamda azalırken yeni inşaatın maliyetinde ortalama yüzde 40 civarında fiyat artışı var. Maliyet artışı yüzde 30-50 kullanılan ürünün döviz girdisine ve lükslüğüne bağlı maliyet değişiyor.Mevcut konutlar tükendikçe, yeni konutlar yapıldıkça fiyatlar artacak. Vatandaş bu fırsatı görmüş durumda. Konuta talep iyi durumda, satışlar da fena değil.İşin püf noktası paradigmada. Faizler yüksekse hayat duruyor, düşükse devam ediyor. İnşallah faizde sıfırı da görürüz." değerlendirmesinde bulundu.


GİV Başkanı Mehmet Koç da ülkeye sahip çıkmanın en önemli yolunun çalışmaktan geçtiğini belirterek, girişimci buluşmalarının temel hedefinin başarılı olmuş iş insanlarının tecrübelerinden faydalanmak olduğunu dile getirdi.


Girişimciliği Türkiye'ye yaymak istediklerini kaydeden Koç, "Anadolu'daki girişimci adaylarını buluşturmanın planlamasını çalışmasını yapıyoruz. Bu çerçevede Konya'da 3 gün sürecek 'Türkiye Girişimci Buluşmaları' adı altında fuar ve girişimci buluşması organizasyonu düzenleyeceğiz." ifadelerini kullandı.




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English