Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Geliştirdikleri sistemle sürüşler daha güvenli olacak

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) tarafından geliştirilen, taşıt camlarında otomatik anti-buğu sistemine Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından patent verildi İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli: "Endüstri 4.0'ı destekleyen 'teknoversite' vizyonu ile beslenen İSTE'li akademisyenler tarafından sürücüsüz araçlarda kullanılmak üzere geliştirilen otomatik anti-buğu sisteminin patentlenmesi üniversitemiz adına gurur vericidir"

Anadolu Ajansı haberine göre;
HATAY (AA) - İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü ile Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri tarafından geliştirilen, taşıt camlarında otomatik anti-buğu sistemine Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından patent verildi.

İSTE'den yapılan açıklamada, Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Turan Arat, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kaan Baltacıoğlu ve Prof. Dr. Ertuğrul Baltacıoğlu tarafından geliştirilen, taşıt camlarındaki buğulanmayı otomatik olarak önleyen sistemin patentlendiği bildirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, üniversite olarak teknoloji konusunda ektikleri tohumların meyvelerini almaya başladıklarını kaydetti.

Çok sevinçli olduklarını belirten Dereli, "Endüstri 4.0'ı destekleyen 'teknoversite' vizyonu ile beslenen İSTE'li akademisyenler tarafından sürücüsüz araçlarda kullanılmak üzere geliştirilen otomatik anti-buğu sisteminin patentlenmesi üniversitemiz adına gurur vericidir. Bu gururu bizlere yaşatan buluşçu öğretim üyelerimizi kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum." ifadelerini kullandı.

Fikri ve sınai mülkiyet hakları konusunda büyük bir farkındalık oluşturan Teknoloji Transfer Ofisi'ne teşekkür eden Dereli, "Otomotiv endüstrisinde sürücüsüz (otonom) araçların prototipleri yapıldı ve kullanılmaya başlandı. Otomatik anti-buğu sistemi de bu araçların konforunu artırıcı bir unsur olarak sektördeki yerini en kısa zamanda alacaktır. Bu buluşun, üniversitemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum." değerlendirmesinde bulundu.

- Sistemi ticarileştirme çalışmaları sürüyor

Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Turan Arat da özellikle yoğun yağışlı ve soğuk iklimde kullanılan araçlardaki buğu sorununa otomatik olarak etkin çözüm getiren bu sistemin ticarileştirme çalışmalarının devam ettiğini vurgulayarak, bu aşamada konu hakkında ulusal ve uluslararası otomotiv firmaları ile görüşmelerin başladığını aktardı.

Sistemin oldukça faydalı olduğunu vurgulayan Arat, şunları kaydetti:

"Çalışmada farklı hava koşullarında araç içi camlarında oluşan ve sürücülerin korkulu rüyası haline gelen buğunun giderilmesinde kullanılacak olan kullanışlı bir sistem geliştirildi. Geliştirilen sistem iç ve dış sıcaklık, nem ve basınç ölçen araç içi ve araç dışı sensörler ile tasarlandı. Elektrik kontrol ünitesi ile çalışabilecek olan buğu çözücü mekanizmanın tasarımında, nanoteknolojinin sağladığı imkanlar kullanıldı. Nanoteknolojinin, araç camlarının üretimi esnasında polivinil butiral katmanı içerisinde kullanılması ile şeffaf yapılı ve uzun ömürlü rezistanslar hızlı ısı taşınımını artıracak. Araç içinde zeki iklimlendirme ile buğu çözme işleminin elle yapılmasının önüne geçecek olan bu sistem, sürücü ve yolcu konforunu artırmanın yanında, sürücüler için daha güvenli bir sürüş imkanı da sağlayacak."






Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English