Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Gelirini kaybeden kiracıya kolaylık! Kira sözleşmeleri feshedilemeyecek

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen düzenlemeyle işyeri kira bedelinin ödenememesi nedeniyle kira sözleşmeleri feshedilemeyecek. Yeni tedbir paketindeki bu karar konutları kapsamıyor. Ancak avukat Cevat Kazma, “Mücbir sebepten kaynaklı kiranın ödenememe durumu kanıtlanırsa onlara karşı da fesih ve tahliye yapılamaz” dedi.

Gelirini kaybeden kiracıya kolaylık! Kira sözleşmeleri feshedilemeyecek
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen yeni tedbir paketine göre, 1 Mart 2020'den 30 Haziran 2020'ye kadarki süreçte iş yeri kira bedelinin ödenememesi nedeniyle kira sözleşmeleri feshi edilemeyecek, bu durum tahliye sebebi olamayacak. Kararın yalnızca iş yeri kiralarını kapsadığına dikkat çeken Avukat Cevat Kazma, ev kiralarını mevcut mücbir sebepten ödeyemediğini kanıtlayan kiracıların da bu kapsama girebileceğine dikkat çekti.

 KİRA ÖTELENİYOR
Hem dünya genelinde hem Türkiye’de ekonomik faaliyetlerin yavaşladığını belirten Cevat Kaza, “Birçok firma, koronavirüs salgını nedeniyle hedeflerini tutturmada güçlük çekiyor. Yeni tedbir paketi, piyasadaki hareketliliğin azalmasıyla birlikte kiralarını ödemekte zorlanan şirketler ve işyerleri için oldukça isabetli bir karar. Yeni tedbir paketindeki bu karar konutları kapsamasa da, kiralarını ödeyemeyen kişiler bu durumun mücbir sebepten kaynaklandığını kanıtlayabilirlerse, onlara karşı da fesih ve tahliye yapılamaz” değerlendirmesinde bulundu.

 İSPAT ETMEK ŞART
Tarafların ekonomik durumlarındaki değişikliklerin önemli olduğuna vurgu yapan avukatlar, mücbir sebep sayılabilmesi için kiracının kendi sorumluluklarını yerine getirmesine rağmen işsiz kalması durumunda işlerlik kazandığını söylüyor. Yani kiracı kendi sorumluluklarını yerine getirmediği ve işyeri kurallarına uymadığı için işten çıkartıldığında veya kendi isteği ile işten ayrıldığında gelir kaybı nedeniyle kira ödemezse sözleşmenin fesih edilmesinden kurtulamıyor. Böyle bir durumda kiracıların gelir kaybını net olarak beyan etmesi ve bunu da ispat etmesi gerekiyor. İş kaybı ve gelir kaybını ispat edemeyenlerin ev sahiplerine karşı yükümlülükleri aynen devam ediyor ve kirasını ödemediği için tahliye edilebiliyor.

BU DURUMDA FAİZ İŞLETİLEMEZ
Mücbir sebeplerle kiracının gelir kaybetmesi ve kirasını ötelemesi durumunda kiracı faiz yüküyle de karşılaşmıyor. Cevat Kazma, “Kiracı ötelediği kiraları daha sonra ödeme aşamasında, sözleşmelerdeki faiz işletilemez. Ancak kiracının kirasını ödeyemeyeceğini ispat eden belgeleri ev sahibine sözlü olarak dile getirmesi de yeterli değil” dedi.

EV SAHİBİNE YAZILI BİLGİ ŞART
Bu dönemde gelir kaybında bulunanların bunu tek başına belgeleriyle ispat etmesi de yeterli değil. Avukatlar, böyle bir durumda kiracıların ev sahibine yazılı bir bilgilendirme yapmasının gerekli olduğunu söylüyor. Aksi takdirde ilerleyen süreçte kiracının bu durumu bildirdiğini yasal olarak kanıtlamakta zorlanabileceğine de dikkat çekiliyor.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 5
  • 0
  • 1
  • 1
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • M
    Mustafa
    4 yıl önce

    Acilen para basılarak halka bu dönemde yardım yapılıp ekonomi canlandırılması. Enflasyon olabilir ama en azından çark döner diğer türlü öteleme yöntemleri ile kalıcı olmaz. Ev sahibini ve kiracıyı esnafı asgari ücretli memur herkesi gözetmek gerek. Sosyal devlet anlayışı ile

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English