Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Gazze'de yenidoğan tarama test materyallerinin tükenmesi genetik hastalıkların teşhisini geciktiriyor

Sağlık Bakanlığına bağlı Laboratuvar Dairesi Müdürü Umeyd Muşteha: "Yenidoğan sağlığı için alınan bu numunelerin bir an önce incelenmesi gerekiyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;

GAZZE (AA) - NUR EBU IYŞE - İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde ilgili test materyallerinin tükenmesi nedeniyle fenilketonüri (PKU) hastalığının teşhisi için yenidoğanlardan alınan örnekler incelenemiyor.


Merkez Laboratuvarında, PKU hastalığı tanısı konulabilmesi için gerekli test materyallerinin tükendiği yönünde 22 gün önce uyarıda bulunan Gazze'deki Sağlık Bakanlığı söz konusu durumun, geç teşhis nedeniyle bebeklerde zeka geriliği dahil türlü komplikasyonlara sebep olabileceğini belirtiyor.


Bebeklerin sağlığını tehdit eden bu durum karşısında büyük endişe taşıyan Gazzeli anneler ise daha fazla gecikme yaşanmadan test materyallerinin temin edilmesini istiyor.


- "Bebeklerin sağlığı için numuneler bir an önce incelenmeli"


Bakanlığa bağlı Laboratuvar Dairesi Müdürü Umeyd Muşteha, AA muhabirine yaptığı açıklamada PKU teşhisi için alınan numunelerin, inceleme malzemelerinin tükenmesi nedeniyle laboratuvarda biriktiğini söyledi.


"Yenidoğan sağlığı için alınan bu numunelerin bir an önce incelenmesi gerekiyor." diyen Muşteha, örneklerin Gazze'deki Merkez Laboratuvara, hükümete ya da Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına (UNRWA) bağlı "Anne ve Çocuk Bakım Merkezlerinden" geldiğini aktardı.


Söz konusu laboratuvarın, bu tür testlerin yapıldığı tek yer olduğunu ifade eden Muşteha, yenidoğan için kapsamlı tarama testleri yapan tek kurumun da Sağlık Bakanlığı olduğunu ve ilki PKU, ikincisi hipotiroidizm olmak üzere iki önemli test yaptığını dile getirdi.


- Materyallerin gelişinde yaşanan gecikmenin nedeni Kovid-19 salgını ve İsrail ablukası


Bakanlığın genel tarama için test materyallerini, Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF ve Ramallah'taki Sağlık Bakanlığından temin ettiğini aktaran Muşteha ancak Gazze'deki Bakanlığa ulaşan materyallerin yeterli olmadığını kaydetti.


Muşteha, "Zaman zaman bu materyaller tükeniyor ve çocukların sağlığını tehdit eden gerçek bir kriz yaşıyoruz." ifadesini kullandı.


Test materyallerinin gelişinde yaşanan gecikmenin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının neden olduğu krizden kaynaklanıyor olabileceği değerlendirmesinde bulunan Muşteha, İsrail'in Gazze'ye 14 yıldır uyguladığı ablukanın da bu malzemelerin Bakanlığa ulaşması önünde engel oluşturduğunu sözlerine ekledi.


İsrail, yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ni 2006'dan bu yana abluka altında tutuyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English