"Galatasaray Liv Hospital'ın THY Avrupa Ligi'ne katılacağından eminim"

Eklenme Tarihi: 06.06.2014 - 14:40

Basketbol Avrupa Ligi Başkanı ve Üst Yöneticisi Jordi Bertomeu: "Yabancı oyuncu sınırlamaları, ülkelerdeki basketbol seviyesinin gelişimine yardımcı olmuyor" "Obradovic ve Ivkovic gibi tecrübeli antrenörlerin ülke basketboluna katkı sağlayabilmek için zamana ihtiyacı var" "THY Avrupa Ligi'nde Türk takımlarından Dörtlü Final başarısı bekliyoruz"

İSTANBUL (AA) - MUTLU DEMİRTAŞTAN - Basketbol Avrupa Ligi Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Jordi Bertomeu, Galatasaray Liv Hospital'ın gelecek sezon THY Avrupa Ligi'nde yer alacağından emin olduğunu söyledi.

Bertomeu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Galatasaray Liv Hospital başta olmak üzere takımların THY Avrupa Ligi'ne katılma koşullarından, ülkelerdeki yabancı oyuncu sınırlamalarına kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulundu.

THY Avrupa Ligi kontenjanını ifade eden A lisansı bulunmayan takımların organizasyonda yer alabilmesi için ülke sıralamalarının devreye girdiğini belirten Bertomeu, "İyi ve olabildiğince farklı ülkeden takımları bünyesinde bulundurmaya dayalı bir sisteme sahibiz. Ancak A lisansı olmayan hangi takımların THY Avrupa Ligi'nde mücadele edeceğini söyleyebilmek için tüm liglerdeki sezonların sona ermesini beklemek zorundayız. Şu durumda Galatasaray Liv Hospital, şampiyon olduğu takdirde ülke sıralaması gereği Avrupa Ligi'nde yer alacaktır. Şampiyon olamamaları halinde yüzde 100 diyemem ama hemen hemen Avrupa Ligi'ne katılacaklarından eminim" diye konuştu.

 

- "Sistemimiz yerel liglerdeki rekabete katkı sağlıyor"

THY Avrupa Ligi'ne katılma koşullarının yerel liglerdeki rekabete katkı sağladığını belirten Bertomeu, bu şartların takımların motivasyonunu artırdığını da ifade etti.

Avrupa Ligi'ne katılmak isteyen takımların kendi liglerinde ilk ikiye girmek zorunda olduğunu hatırlatan Bertomeu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'den örnek verecek olursak, daha önce A lisansına sahip Anadolu Efes ve Fenerbahçe Ülker'in dışında Türk Telekom, Galatasaray ve Beşiktaş gibi önemli ekipler şampiyon olsa dahi Avrupa Ligi'ne katılamıyordu. 2009'da yaptığımız değişiklik ile şampiyon takımın da organizasyona dahil olmasını sağladık. Bu da Avrupa Ligi'nde mücadele etmek isteyen takımlara motivasyon sağlayarak, liglerindeki rekabet düzeyinin artmasına yardımcı oldu. Yine de lisans sisteminin üzerinde yapacağımız yeni değişiklikler ile daha çok takımın umudunu taze tutmak istiyoruz." 

 

- "Yabancı oyuncu sınırlaması, ülke basketbolunun gelişimine yardımcı olmuyor"

Bertomeu, gerek futbolda gerek basketbolda çoğu zaman tartışma konusu haline gelen yabancı oyuncu sınırlamasının liglere katkı sağlamadığını savunarak, "Tabii ki yerel liglerdeki kurallara saygı duyuyoruz. En iyi şey olduğuna inandıklarını yapıyorlar. Ancak Avrupa Ligi, ilk sezondan itibaren oyunculara uluslarına göre hiçbir sınırlama getirmemiştir. Tecrübelerimizden öğrendiğimiz üzere, gitgide global hale gelen basketbolda, yerel oyuncuları korumaya yönelik sınırlamalar, bu oyuncuların ve ülke basketbolunun gelişimine yardımcı olmuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yabancı oyuncu kurallarıyla ilgili olarak İspanya ligini örnek gösteren Bertomeu, "İspanya'daki kaliteli oyuncuların sırrı, ülkedeki basketbolun rekabetçi yapısıdır. Rekabet arttıkça, oyuncular daha fazla efor sarf etmek zorunda kalır ve ortaya çıkan kaliteli oyun, o ülkedeki oyuncuların gelişimini hızlandırır. Gördüğümüz gibi İspanya, tüm liglerden fazla yabancı oyuncuya sahip olmasına rağmen Avrupa ve dünya şampiyonlukları yaşayan bir ülke. Bu yüzden bu tür korumacılıkların yerel liglere katkı sağladığını düşünmüyorum" diye konuştu.

 

- "Obradovic ve Ivkovic'in başarılı olmak için zamana ihtiyacı var"

Fenerbahçe Ülker Başantrenörü Zeljko Obradovic ve Anadolu Efes Başantrenörü Dusan Ivkovic'in Türk basketbolu için birer şans olduğunu ifade eden Bertomeu, böyle tecrübeli antrenörlerin başarılı olabilmek için zamana ihtiyacı olduğunu söyledi.

Avrupa'da başarılar kazanmış antrenörlerin Türkiye'de görev almasının basketbolun gelişimi açısından önemli bir etken olduğunu kaydeden Bertomeu, "Yetenekli oyuncular, ülke basketbolunun kaliteli hale gelmesine yardımcı olur. Tecrübeli antrenörler de bu yeteneklerin gelişimine katkı sağlar. Ancak bir senede şampiyon bir takım kurulmaz. Başarılı takımlar kurmak için böyle "coach"ların bile zamana ihtiyacı vardır. Obradovic, Ivkovic ve Itoudis'in zaman içerisinde Türk basketbolundaki gelişime katkı sağlayacağına eminim" şeklinde konuştu.

 

- "THY Avrupa Ligi'nde Türk takımlarından Dörtlü Final başarısı bekliyoruz"

Türk basketbolunun son yıllardaki gelişimine dikkati çeken Bertomeu, THY Avrupa Ligi'nde Türk takımlarından her zaman Dörtlü Final beklentileri olduğunu vurguladı.

THY Avrupa Ligi'nde en iyi takımların mücadele ettiğini belirten Bertomeu, "Türkiye basketbolda uluslararası ve kulüpler düzeyinde en büyük gelişme sağlayan ülkelerden biri. Yatırımlar sayesinde Türk basketbolunun gelişimi de hızlandı. Türkiye, İspanya'dan sonra Avrupa Ligi'ne en fazla takım gönderen ülkelerden. THY Avrupa Ligi çekişmeli ve zor bir lig. Türk takımlarından her zaman iyi performans ve Dörtlü Final bekliyoruz. Anadolu Efes, Fenerbahçe Ülker ve Galatasaray Liv Hospital bu sezon iyi bir iş çıkardı. Sarı-kırmızılılar play-off'a kalmayı başardı. Ancak başarı için bir süreç gereklidir. Gelecekte daha iyi iş çıkaracaklarına inanıyorum" ifadelerini kullandı.


Kaynak: