Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Fransa ve Suudi Arabistan, Lübnan ile Körfez ülkeleri arasındaki krizi çözmek için çalışacak

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Lübnan'ın bazı Körfez ülkeleriyle yaşadığı diplomatik krizin çözümü ve Lübnan halkına yardım etmek için Suudi Arabistan ile çalışmak istediklerini söyledi.


Çıktığı Körfez turunda Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar'ın ardından Suudi Arabistan'a geçen Macron, Cidde'de Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile bir araya geldi.


Macron, Orta Doğu'daki gelişmelerin ele alındığı görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.


Asharq televizyonunun canlı yayımladığı basın toplantısında Macron, "Lübnan konusunda çok çalıştık ve derhal Lübnan Başbakanı Necib Mikati'yi aradık. Fransa ve Suudi Arabistan, Lübnan halkına destek olmak ve gerek enerji gerek gıda ya da insani yardımlar konusunda olsun ekonomik ve ticari alışverişi yeniden başlatmak için çalışmak istiyor." dedi.


Macron, Mikati'nin Suudi Arabistan'a davet edilip edilmediğiyle ilgili soruyu "henüz böyle bir davet yok" ifadesiyle yanıtladı.


Lübnan'ın, Enformasyon Bakanı George Kardahi'nin açıklamaları ve Körfez ülkelerine uyuşturucu ihracı konusunda Suudi Arabistan'ın taleplerine olumlu yanıt verdiğini belirten Macron, "Mikati'nin dün yaptığı açıklamaları görmezden gelemeyiz. Bunun, ilişkilerin yeniden başlatılması anlamına geldiğini ve üçlü iş birliği aşamasına girdiğimizi düşünüyorum." dedi.


Lübnan Başbakanı Mikati dün yaptığı açıklamada, "Kardahi'nin istifası, Suudi Arabistan ve bazı Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkelerle ortaya çıkan krizden sonra zorunlu hale gelmişti." ifadesini kullanmıştı.


Körfez ülkelerinin Beyrut ile ilişkilerini kesmesinin ardındaki ana sebepler arasında İran ile Suudi Arabistan arasındaki bölgesel çekişme ve Lübnan'dan söz konusu ülkelere ihraç edilen uyuşturucu yer alıyor.


- Lübnan ile Körfez ülkeleri arasındaki kriz


Lübnan Enformasyon Bakanı Kardahi, daha önce katıldığı belirtilen ve 27 Ekim'de yayımlanan bir televizyon programında, Yemen'deki tutumu nedeniyle Suudi Arabistan'a yönelik suçlayıcı ifadeler kullanmıştı.


"Hizbullah gibi Husilerin de silahlı bir örgüt olarak kendi topraklarını savunduklarını düşünüp düşünmediğine" ilişkin soruya Kardahi, "Tabii ki toprağını koruyor. Şahsi görüşüm, Yemen'de bu savaşın sona ermesi gerekiyor. Savaş uçaklarıyla evler, binalar, köyler ve şehirler saldırılara maruz kalıyor." yanıtını vermişti.


Kardahi'nin özellikle Riyad yönetiminin tepkisini çeken ifadeleri üzerine Lübnan Başbakanı Necib Mikati, yazılı bir açıklama yayımlamıştı. Mikati, Kardahi'nin açıklamalarının hiçbir şekilde Lübnan'ın Arap ülkeleri ve özellikle Suudi Arabistan ile siyasetini yansıtmadığını bildirmişti.


Buna rağmen Suudi Arabistan ve Bahreyn 29 Ekim'de, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri 30 Ekim'de, Yemen de 2 Kasım'da Lübnan'daki büyükelçilerini geri çağırmıştı.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English