Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Fransa'da plastik bomba kullanımına kısıtlama

Patlayıcı etkisinin yanı sıra solunum yolları ve işitmeyi de etkileyen "GLI-F4" türü plastik bomba, artık gösterilerde kullanılmayacak

Anadolu Ajansı haberine göre;

PARİS (AA) - Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, polisin, eylemlerde çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olan bir plastik bomba türünü kullanmayacağını bildirdi.


Castaner, France 3 kanalına yaptığı açıklamada, polisin gösterilerde "bazı durumlarda kullanmak zorunda kaldığı" "GLI-F4" türü plastik bombayı artık kullanmayacağını duyurdu.


Avukatlar ve insan hakları savunucuları, savaş silahı kategorisinde değerlendirilen GLI-F4'ün göstericilere karşı kullanımının yasaklanmasını istiyordu.


Fransa, Avrupa'da gösterilerde bu tip plastik bomba kullanan tek ülke olarak biliniyor. Gösterilerde, GLI-F4'ün yanı sıra "DMP" türü plastik bomba da çok sayıda kişinin yaralanmasına, elinin kopmasına ve gözünü kaybetmesine neden oldu.


Polis eylemlerde "DMP" türü plastik bombayı kullanmaya devam edecek. Her iki plastik bombada da patlayıcı etki bulunurken, GLI-F4, diğer türden farklı olarak solunum yolları ve işitmeyi de etkiliyor.


Polis, gösterilerde plastik mermi ve gaz bombası da kullanıyor.


- Polis şiddeti


Sarı yeleklilerin 17 Kasım 2018'de başlayan gösterileri ve 5 Aralık'tan bu yana Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin emeklilik reformuna karşı farklı günlerde yapılan eylemlerde polisin protestoculara ve gazetecilere uyguladığı şiddet tartışma konusu oluyor.


Son 1 yılda düzenlenen gösterilerde, polis müdahalesi sonucu 1 kişi öldü, 26 kişi gözünü kaybetti, 5 kişinin eli koptu, yaklaşık 500 kişi yaralandı.


Ulusal Polis Soruşturma Birimi (IGPN), geçen yıl polisin eylemlerde şiddet uyguladığı şüphesiyle 313 adli soruşturma başlattı. Paris Savcılığı da 9 Ocak'ta Paris'teki eylemde polisin göstericilere uyguladığı şiddet olaylarına ilişkin 3 soruşturma açtı.


Cumhurbaşkanı Macron, 14 Ocak'ta yaptığı açıklamada, bazı polislerin kabul edilemez davranışlarda bulunduğunu ancak tüm polislerin eylemcilere şiddet uyguladığını söylemenin doğru olmadığını belirtti.


İçişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Laurent Nunez, 23 Ocak'ta yaptığı açıklamada, gösterilerde polisin şiddet uygulamadığını savunmuştu.


Paris'te 5 Aralık'ta düzenlenen emeklilik reformu protestolarını takip eden AA Foto Muhabiri Mustafa Yalçın'ın gözüne, Fransız polisinin kullandığı plastik bomba isabet etmişti.


AA Foto Muhabiri Dursun Aydemir de Paris'te 9 Ocak'taki gösteride, polisin attığı gaz kapsülünün bacağına isabet etmesi sonucu yaralanmıştı.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English