Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Fındıktaki fazla rekolte, yüksek fiyat beklentisini etkiler"

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Gören: "Fındıkta bu yılki rekolte, tüketim rakamlarının üzerinde. Bundan dolayı yüksek fiyat beklentisi karşılanamayabilir" "Fındık mahsulünde fiyat politikası yapmak tehlikelidir. Biz de ürün 20 lira olsun istiyoruz fakat tek isteğimiz yüksek fiyat değil fiyatın sürdürülebilirliğidir"

Anadolu Ajansı haberine göre;
DÜZCE (AA) - ÖMER ÜRER - İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Haydar Gören, "Fındıkta bu yılki rekolte, tüketim rakamlarının üzerinde. Bundan dolayı yüksek fiyat beklentisi karşılanamayabilir" dedi.

Gören, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındıkta 2009'da müdahil alımların kesin olarak sonlandırılmasıyla serbest piyasa ekonomisine geçildiğini, bu sürecin ardından ürünün hem ülke ekonomisine değer kattığını hem de çiftçinin kilogram başına aldığı fiyata olumlu yansıdığını söyledi.

İki sezon önce Doğu Karadeniz'deki don sebebiyle rekoltenin 450-500 bin tona düştüğünü hatırlatan Gören, "Ürün az, talep fazla olunca fiyatlar 22 lira seviyelerine kadar çıktı. Bu fiyattan faydalanan köylünün sadece yüzde üçüydü. Bir ürünün gerçek fiyatı, dünya pazarında satılabilir fiyatıdır. Dünya üretimi bir milyon ton civarında iken tüketim 850 bin ila 900 bin tondur. Bu seneki üretimin ise tüketime yetecek kadar olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla fiyatı belirleyen arz-talep dengesinde, fiyatların düşük olmaması temennimizdir" diye konuştu. 

Gören, fındık fiyatlarında bir dalgalanma yaşandığını vurgulayarak, "Ürün bu yıl 12,5 liradan piyasa giriş yaptı ve 13 lira seviyesine kadar tırmandı. Üretici fındığını satmıyor, elinde tutuyor. Bazı meslek kuruluşları fiyat üzerinden hareket ederek, üreticiye 'fındığınızı satmayın' diyor. Biz 'satmayın' demiyoruz fakat beklentilerin karşılanamaması durumunda o 'satmayın' diyenler suçu bize atıyor. Fındığın 20 lira civarlarında seyretmesi için ürünün biraz düşük olması gerekir. Şubat ve mart ayında don tehdidi olmadığı takdirde fiyatların yükseleceği kanaatinde değilim. Beklentide olan üreticilerimizin hayal kırıklığına uğramaması ve  suçlu aranmaması gerekir. Fındıkta bu yılki rekolte, tüketim rakamlarının üzerinde. Bundan dolayı yüksek fiyat beklentisini karşılanamayabilir" ifadelerini kullandı.

Fındıkta fiyatların talebe göre belirlendiğine dikkati çeken Gören, "Fındık mahsulünde fiyat politikası yapmak tehlikelidir. Biz de ürün 20 lira olsun istiyoruz fakat tek isteğimiz yüksek fiyat değil fiyatın sürdürülebilirliğidir. Geçen yıl fiyatlar 20 lira olurken küçük ölçekli esnaf fındık almaktan vazgeçti. Dolayısıyla hem ihracatımız artsın hem tüketim artsın hem fiyat gerekli değerini korusun. Bizim bu ürünü satmamız gerekiyor. Fiyat yükseltme politikasının ne köylü ne ihracatçıya ne de devlet karı olur" değerlendirmesinde bulundu. 


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English