Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Filistinlilerin işgal altındaki topraklarına ait mülkiyet belgeleri dijital ortama aktarıldı

Anadolu Ajansı haberine göre;

RAMALLAH (AA) - Filistin'deki Yasir Arafat Vakfı, Filistinli mültecilerin İsrail işgali altındaki topraklarına ait mülkiyet belgelerini dijital ortama aktardı.


Yasir Arafat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nasır el-Kudva, vakıf tarafından düzenlenen sempozyumda konuya ilişkin bilgi verdi.


Kudva, Birleşmiş Milletler (BM) Uzlaştırma Komisyonu kayıtlarına göre evlerinden zorla çıkarılan Filistinli mültecilerin toprak mülkiyetlerine ilişkin belgelerin bilgisayar ortamına aktarıldığını söyledi.


Yaklaşık 2 milyon belgenin yer aldığı bu sistemin, 1948'de Filistinli mültecilerin zorla çıkarıldığı ve İsrail tarafından kontrol altına alınan arazilerin mülkiyetine ilişkin önemli ve temel bilgilere erişim imkanı sağladığını aktaran Kudva, sistemin yaklaşık 540 bin arsaya ait belge ve mülk sahiplerinin isimlerinin yer aldığı 210 bin kart dizini içerdiğini ifade etti.


Bilgi ve belgelerin, Filistinlilere ait yaklaşık 5,5 milyon dönüm araziyle ilgili olduğuna işaret eden Kudva, bu arazilerin halihazırda İsrail tarafından yasa dışı olarak kontrol altına alınmış olduğunu vurguladı.


Kudva, BM Uzlaştırma Komisyonunun 1966'da Filistinli mültecilerin topraklarına ilişkin sunduğu kadastro planında Necef (Negev) Çölü'nün yer almadığını aktardı.


Kadastro planının, 1973'te bir nüshasının Mısır, Ürdün, Suriye ve İsrail'e verilene kadar BM'de kaldığını kaydeden Kudva, Filistin'in BM Komisyonu tarafından güncellenen nüshasını edindiğini aktardı.


Nasır el-Kudva, "Filistinlilere ait toprakların mülkiyetine ilişkin bu bilgilere, bugün bilgisayardaki sistem üzerinden ulaşılabiliyor. Filistinli mülteciler, ailelerine ait mülklere ilişkin bilgilere ayrıntılarıyla ulaşabilir." dedi.


Kudva, ayrıca İsrail ile yapılacak herhangi bir müzakere sürecinde bu belgelerin kullanılabileceğini duyurdu.


- BM Uzlaştırma Komisyonu


Türkiye, Fransa ve ABD'nin yer aldığı Uzlaştırma Komisyonu, BM tarafından 1948'de kurulmuş ve bundan bir yıl sonra faaliyetlerine başlamıştı.


Komisyon, 1966'da, Osmanlı Devleti ve İngiltere'nin tapularına göre, BM Genel Kurulu'na Filistinli mültecilerin toprak mülklerine ilişkin arazilerin ölçüleri, sınırları, mülk sahiplerinin isimlerinin yer aldığı kapsamlı bir kadastro planı sunmuştu.


İsrail'in 14 Mayıs 1948'de tarihi Filistin toprakları üzerinde kurulmasıyla Filistinliler, zorunlu göçe ve katliamlara maruz kaldı. Hâlâ işgal ve abluka altında bulunan, mülteci konumunda yaşayan milyonlarca Filistinli, vatanlarına dönmenin hayalini kuruyor.







Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English