Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Filistin'de Kovid-19'un vurduğu pazar yerlerinde sessizlik hakim

Batı Şeria'nın büyük kentlerindeki pazarlarda, salgından önceki hareketli günler unutuldu Nablus'ta uzun yıllardır süt ürünleri satarak geçimini sağlayan Yasir Subhe: "Nablus sanki abluka altında gibi. Piyasalardaki hareketlilik çok kısıtlı ve salgının yayılmasında endişe ediliyor" Kudüs'teki Eski Şehir bölgesinde hediyelik eşya dükkanı sahibi Velid Ganim: "Dükkanı sadece havalansın diye açıyorum. Alışveriş son derece kısıtlı, turist ise neredeyse yok"

Anadolu Ajansı haberine göre;

RAMALLAH (AA) - DAN WAITES - İşgal altındaki Batı Şeria'nın büyük kentlerinde hareketli günleriyle hatırlanan eski pazar yerlerine yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ikinci dalgasıyla birlikte sessizlik hakim oldu.


Batı Şeria'nın kuzeyindeki Nablus, El-Halil, Beytüllahim ve Kudüs'ün Eski Şehir bölgelerindeki esnaf, dükkanlarının boş kalmasından dolayı endişeli günler geçiriyor.


Filistinli esnaf, aslında tam bir çıkmazda: Dükkanını açmazsa satış yapamayacak, açarsa da her gün parasını boşa harcamış olacak.


Nablus'taki Eski Şehir'de uzun yıllardır süt ürünleri satarak geçimini sağlayan Yasir Subhe, şimdiye kadar böyle bir ekonomik kriz görmediğini söyledi.


Subhe, "Nablus sanki abluka altında gibi. Piyasalardaki hareketlik çok kısıtlı ve salgının yayılmasında endişe ediliyor." dedi.


Nablus'ta kahvaltılık ürünler satan Filistinli Ahmed eş-Şahşir ise kentteki ekonomik durumun düzeleceğine dair umudunu koruyor.


Şahşir, pazarların ve sokakların eskisi gibi yeniden hareketlenerek güzelleşeceğine, şehirdeki sessizliğin esnafın ve satıcıların sesleriyle bozulacağı günlerin geleceğine inandığını dile getirdi.


- Turistik mekanlar da boş


Beytullahim'in önde gelen esnaflarından kahveci Sami Hamis de ekonomik durgunluk karşısında umudunu korumaya çalışanlardan.


Doğuş (Mehd) Kilisesi'ni ziyaret eden turistlerin uğrak yeri olan kahveci Hamis, bugünlerde çay, kahve çağrılarına yanıt verecek turistlerin olmadığını ifade etti.


Doğuş Kilisesi'nin yakınlarında öteberi satan yaşlı Filistinli ise her gün eşyalarını özenle hazırladığını ancak satış yapamadığını ifade etti. Yaşlı Filistinli, "Bu öteberi, daha iyi bir gelecek için tek ümidim." dedi.


Nablus'ta fırın işleten El-Hac Ebu Usame Menna, "Fırını açıyoruz ama satışlar düşük; kepenk indirmek teslim olmak demek." diye konuştu.


Önceden günde 5 çuval un kullandıklarını, şimdi ise bir çuvalın bile bitmediğini söyleyen Menna, fırınının 5 ailenin ekmek teknesi olduğunu söyledi.


- Salgından önceki hareketli günler unutuldu


Kudüs'teki Eski Şehir bölgesinde hediyelik eşya dükkanı olan Velid Ganim, piyasanın salgından önceki durumunu hatırlayamadığını belirtti.


"Dükkanı sadece havalansın diye açıyorum. Alışveriş son derece kısıtlı, turist ise neredeyse yok." diyen Ganim, bu durumun yıl sonuna kadar düzelmesini umut ettiğini ifade etti.


El-Halil'de Harem-i İbrahim Cami yakınlarında bakkal dükkanı olan Fethi el-Cebrini ise, "Aylık 5 bin şekel (yaklaşık 1450 dolar) ilaç masrafım var. Salgın nedeniyle şu an 10 şekelden fazla kazanamıyorum." dedi.


Salgından önceki yaşam tarzına dönmek Filistin yönetiminin ülkedeki salgını kontrol altında tutabilmesiyle ilgili.


Uluslararası Kızılhaç Komitesinin araştırmasına göre, Batı Şeria'da Kovid-19 tedbirlerine uyma oranı, Gazze ve Doğu Kudüs'tekinden daha düşük durumda.


Haziranda yapılan araştırmaya göre, halkın yüzde 28'i maske kullanmıyor, yüzde 22'si kalabalık mekanlardan kaçınmıyor ve yüzde 21'i kendisini hasta hissettiği zaman evde kalmıyor.


Batı Şeria'da piyasaların eskisi gibi hareketli günlerine yeniden dönmesi için yapılması gereken çok fazla şey olduğu görülüyor.


[Bu yazıyı AA için kaleme alan Dan Waites, Kudüs'teki Uluslararası Kızılhaç Komitesi resmi sözcülüğü görevini yürütmektedir.]



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English