Son Dakika Haberler

Mindanao Özerk Bölgesi Valisi Hataman: "Bangsamoro Temel Yasasının Senatodan geçmesi için hala ümit var"

Anadolu Ajansı haberine göre;
BANDA AÇE (AA) - Filipinler'de Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi Valisi Mujiv Hataman, Bangsamoro Temel Yasasının (BTY) Filipinler Senatosundan geçeceğine inandığını söyledi.

Filipinler Haber Ajansı'nın haberine göre, Hataman, gelecek ay çalışmalarına yeniden başlayacak olan Senatonun, görüşmelerde BTY'deki bazı maddeleri değiştirebileceğini belirtti.

Hataman, "(Mayıs 2016'da yapılacak seçimlerden önce) BTY'nin Senatodan geçmesi için hala ümit var" diye konuştu. 

Senato Başkanı Franklin Drilon'un gelecek yıl düzenlenecek genel ve yerel seçimler öncesinde BTY'nin Senatodan geçirileceği sözünü verdiğini hatırlatan Vali Hataman, seçimler nedeniyle Bangsamoro Geçici Yönetimi'nin oluşumunun gecikebileceğini kaydetti.

Söz konusu yasanın bazı maddelerinin, Temsilciler Meclisi ve Senatoda ilgili kurullarda yapılacak görüşmelerde değiştirilebileceğine dikkat çekildi.

Filipinler'in güneyindeki direniş hareketi Moro İslami Kurtuluş Cephesi, yaklaşık 40 yıl süren ve 120 bin kişinin ölümüne neden olan çatışmaların ardından hükümetle, 27 Mart 2014'te Bangsamoro Barış Anlaşması imzalamıştı. Senato, anlaşma kapsamında Mindanao bölgesine kalıcı ve sürdürülebilir barış getirilmesini öngören Bangsamoro Temel Yasasının onaylanması gelecek yıla bırakmıştı.

Ülkede yeni dönem çalışmalarına 18 Ocak'ta başlayacak olan Senato, 9 Mayıs'ta yapılacak genel seçimler nedeniyle 5 Şubat'ta yeniden tatile girecek. Bu durum BTY'nin Senatoda kabulünün seçim sonrasına kalabileceği endişeleri bulunuyor.

Yasanın onaylanması halinde, Mindanao Özerk Bölgesi'nin yerini alacak Bangsamoro Siyasi Birimi vilayetlerinin belirlenmesi için halk oylamasına gidilecek. Gelecek yıl yapılacak seçimlere kadar yönetimi bir geçiş otoritesinin üstlenmesi planlanıyor. Mayısta yapılacak genel seçimlerin ardından haziran ayında Mindanao ve çevresinin Müslümanların yönetimine geçmesi bekleniyor. 

Tarihi anlaşma kapsamında taraflar, silahlarını 16 Haziran'da sembolik olarak bırakmıştı. Maguindanao bölgesinde düzenlenen silah bırakma törenine Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino ve Moro İslami Kurtuluş Cephesi Lideri Hacı Murat İbrahim katılmıştı. Törende 145 savaşçı silahlarını, Türk Büyükelçi Haydar Berk başkanlığındaki bağımsız kurula teslim etmişti.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English