Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Fatih Devrine Ait Nadir Kavuklu Mezar Taşları" konferansı

Dr. Öğretim Üyesi Ersin Fethi Öcal: "Tophane Meydan Çeşmesi'nin karşısında bulunan Karabaş Mustafa Ağa Camisi'nin haziresinde kavuklu mezar taşı örneğinin ilk prototipi bulunuyor. Bu taş orijinal olarak zamanımıza kadar gelebilmiştir"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinin (FSMVÜ) ev sahipliğinde çevrim içi gerçekleştirilen "Fethin 567. Yıl Dönümüne Armağan" konferansları devam ediyor.


Serinin "Fatih Devrine Ait Nadir Kavuklu Mezar Taşları" konulu konferansı, FSMVÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Hüsrev Subaşı yönetti.


Programda konuşan Dr. Öğretim Üyesi Ersin Fethi Öcal, Fatih Sultan Mehmet döneminde diğer alanlarda olduğu gibi mezar taşları biçiminde de geçmiş uygulamalardan farklı olarak değişimlerin başladığını söyledi.


Öcal, Selçuklular ve sonrasındaki beylikler döneminde sivri alınlıklı mezar taşlarının yaygın olduğunu belirterek, Fatih Sultan Mehmet döneminden sonra ise kavuklu mezar taşı formunun yaygınlaştığını anlattı.


Öcal, şöyle devam etti:


"Gezilerim sırasında mezar taşlarındaki bazı fevkaladelikler dikkatimi çekti. Bazı mezar taşlarının üzerinde resim olduğunu gördüm. Bu resimler ilgimi çekti. Araştırınca askeri teşkilat olan yeniçerilerin remizleri olduğunu keşfettim. Bunların 101 bölük ve 61 cemaat olarak kapıkulu askerlerinin durumlarını anlattığını öğrendim. Her türlü hayvan, çiçek ve her türlü figürler mevcut. Bu mezar taşlarındaki figürleri ilk defa 17'nci yüzyılda bir İtalyan İstanbul'a geldiğinde resim olarak çiziyor. Bu resimler sonradan Ahmet Cevat Paşa'nın Tarihi Askeriye-i Osmani adlı kitabında biraz düzenlenerek yayınlanıyor. Son olarak da Mahmut Şevket Paşa'nın bir eserinde bu mezar taşı figürleri renklendirilmiş olarak karşımıza çıkıyor."


Devlet adamlarının, askerlerin ve halk gruplarının birbirinden farklı mezar taşı şekilleri olduğunu belirten Öcal, "Tophane Meydan Çeşmesi'nin karşısında bulunan Karabaş Mustafa Ağa Camisi'nin haziresinde kavuklu mezar taşı örneğinin ilk prototipi bulunuyor. Bu taş orijinal olarak zamanımıza kadar gelebilmiştir." dedi.


Öcal, kavuklu mezar taşının ilk örneklerinin sivri alınlıklı mezar taşlarıyla beraber kullanıldığını vurguladı.


Devlet adamlarının kabirlerinde kavuklu mezar taşlarının kullanımının Fatih Sultan Mehmet döneminden sonra yaygınlaştığını ifade eden Öcal, "Fatih devrine kadar kitabeler yaygın olarak Arapça idi. Bu devirden sonraki kitabelerde Osmanlı Türkçesi kullanımı oluyor. Halkın ve askerlerin kavuklu mezar taşlarındaki ibarelerin Osmanlı Türkçesi olarak yazıldığını görüyoruz. Tabii ki kullanılan taşlar da kolay şekil alabilmesi açısından uygun taşlar olarak dikkati çekiyor." şeklinde konuştu.


Konferans, Öcal'ın katılımcıların sorularını yanıtlamasının ardından sona erdi.


FSMVÜ tarafından gerçekleştirilen etkinlikler, "Fethin Sembolü Ayasofya'nın Hatları" ve "Türkiye'de Tarihi Sinema Yapımcılığı Bağlamında Fatih'i Sinemaya Taşımak" konulu konferanslarla devam edecek.


Güzel Sanatlar Fakültesinin hazırladığı, Fatih Sultan Mehmed'in sanatçı kişiliğini ve döneminin sanat ortamını ele alan 10 bölümlük konferans serisinin kayıtları, yayın sonrasında üniversitenin YouTube hesabından da izlenebilecek.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English