Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Fas'ta koronavirüs nedeniyle değişen alışkanlıklar kalıcı olacak mı?

Sidi Muhammed bin Abdullah Üniversitesi'nde Sosyoloji Profesörü Ahmed Şerak: "Faslıların koronavirüs nedeniyle evlerinde kalmaları, sağlık alanında ve davranışları düzeyinde yeni bir kültürün doğmasına neden olacak" Maarif Araştırma Merkezi'ndeki araştırmacılardan Mustafa Benzrevale: "Olağanüstü bir durumla karşı karşıyayız. Bu Fas toplumunda ani ya da kısmi değişiklikler dışında pek bir davranış değişikliğine yol açmayacaktır"

Anadolu Ajansı haberine göre;

RABAT (AA) - MUHAMMED BENDERİS - Fas'ta selamlaşma, tokalaşma gibi alışkanlıklar yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle uzun süredir terk edilirken, aile ziyaretleri de sosyal izolasyon çerçevesinde ertelendi. Koronavirüs nedeniyle bazı alışkanlıklardaki değişimin kalıcı olup olmayacağı ise tartışma konusu halini aldı.


Hükümetin aldığı tedbirler, halkı caddelerden, sokaklardan soyutlayarak, evlerinde kendilerini izole etmeye yöneltti. Bu yeni durum, halkın sağlığı için günlük alışkanlıklarını bir kenara bırakmasına yol açtı.


Faslı uzmanlar, koronavirüs nedeniyle toplumun alışkanlıklarının değişmesini ve bunun kalıcı olup olmayacağını AA muhabirine değerlendirdi.


- "Koronavirüs yeni bir kültürün doğmasına neden olacak"


Fes kentindeki Sidi Muhammed bin Abdullah Üniversitesi'nde Sosyoloji Profesörü Ahmed Şerak, vatandaşları evlerinde kalmaya zorlamanın, sosyal izolasyon olarak adlandırılabileceğini belirtti.


Böyle sağlıkla ilgili olağanüstü durumların, insanların ailenin varlığını daha çok hissettiği zamanlar olduğuna dikkati çeken Şerak, şu değerlendirmelerde bulundu:


"Faslıların koronavirüs nedeniyle evlerinde kalmaları, sağlık alanında ve davranışları düzeyinde yeni bir kültürün doğmasına neden olacak. Salgın Faslıların hayatlarında sosyal dönüşümler yaratacak, selamlaşmayla ilgili davranışları yok edecek bir imtihan oldu. "


- "Bu durum davranış değişikliğine yol açmaz"


Fas'taki Maarif Araştırma Merkezi'ndeki araştırmacılarından Mustafa Benzrevale, insanlığın paradokslarla dolu yeni bir durumla karşı karşıya olduğunu dile getirdi.


Faslıların bir kısmının, eve, aileye bağlanarak, okumalar yapmak gibi hayatın yoğunluğu içerisinde terk edilmiş ritüellere dönerek bu duruma uyum sağlamada istekli olduğuna da işaret eden Benzrevale, şunları söyledi:


"Bir başka kesim daha var ki; önlemlerle ilgili yeni davranışlara uyum sağlayamadı. Dolayısıyla dışarıda gezme, ziyaretler, çarşıya gitme, düğün organizasyonları yapma gibi alışkanlıklarını sürdürüyor. "


Benzrevale, "Olağanüstü bir durumla karşı karşıyayız. Bu Fas toplumunda ani ya da kısmi değişiklikler dışında pek bir davranış değişikliğine yol açmayacaktır." dedi.


- "Değişimler aniden değil zamanla olur"


Salgın gibi aniden gelişen durumların toplumsal değişime yol açmayacağını savunan Benzrevale, davranışsal değişim sürecinin aniden değil zamana yayılarak olabileceğini vurguladı.


Benzrevale, bu salgının nüfus yoğunluğu olan büyük kentlerde yaşayanlara davranışlarında büyük değişiklikler yapmayı dayattığını ancak kırsal kesimlerde durumun farklı olduğunu kaydetti.


Fas Sağlık Bakanlığının verilerine göre, ülkede Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 93'e, vaka sayısı 1275'e yükseldi.


Fas'ta 20 Mart'ta Kovid-19 nedeniyle sağlık alanında olağanüstü hal ilan edilmişti. Kovid-19'un kontrol altında tutulması amacıyla vatandaşların bulundukları yerden çıkabilmeleri için yetkili makamlardan resmi belge alınması şartı getirilmişti.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English