Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Faruk Çelik'ten flaş ambargo açıklaması

Tarım Bakanı Faruk Çelik, Rusya'nın Türkiye'ye gıda ambargosu uygulayacağı iddialarına ilişkin, konuştu.

Faruk Çelik’ten flaş ambargo açıklaması
Anadolu Ajansı haberine göre;
 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Rusya'nın Türkiye'ye gıda ambargosu uygulayacağı iddialarına ilişkin, "Resmi olarak bize ulaşan somut bir kararları söz konusu değil" dedi.
 
Çelik, makamında Sudan Tarım ve Ormancılık Bakanı İbrahim Al Duheyri ile görüşmesinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
 
Bir gazetecinin, "Rusya uçağının düşürülmesinin ardından, Rusya Tarım Bakanlığı gıda ithalatı konusunda bazı denetim ve kısıtlamalar getirme kararı aldı, bu çerçevede Türkiye nasıl etkilenir? Ne gibi tedbirler alıyorsunuz?" sorusu üzerine Çelik, Türkiye ve Rusya arasında her alandaki köklü ilişkilerin, bütün dünya tarafından bilindiğini söyledi. "Son yaşanan müessif bir olay var, hepimizi üzen bir uçak hadisesi var" diyen Çelik, bu konuda sondan başa doğru gitmenin doğru olmadığı inancında olduklarını ifade etti.
 
Çelik, uçağın hangi millete ait olduğu bilinmeden düşürüldüğünü, yetkililerin bunu defalarca ifade ettiğini vurguladı. Her ülkenin kendi güvenliğini sağlamak durumunda olduğunun altını çizen Çelik, "Ülkeler için güvenlikten daha önemli bir şey olabilir mi? Uluslararası hukuk ve kurallar gayet açıktır. Yaşanan olayın, neden yaşandığı, 'neden böyle bir olay cereyan etti?' diye spesifik anlamda bu olaya bakmak gerekiyor. Kimin ne hatası, kusuru var bu çerçevede olay ele alınması gerekirken, bu olayların başka alanlara taşırılması ve duygusal, hissi değerlendirmelerin yapılmasını ülkeler arasındaki ilişkiler açısından doğru olmadığı inancı içerisindeyim" diye konuştu.
 
- "Soğukkanlı şekilde olaya yaklaşmamız gerek"
 
Tarım alanında da her iki ülke arasında çok ciddi ilişkiler bulunduğuna dikkati çeken Çelik, şöyle devam etti:
 
"Türkiye, Rusya'ya 1 milyar 270 milyon dolarlık yıllık tarım ürünlerinin ihracatını gerçekleştiriyor ama aynı zamanda 2 milyar 850 milyon dolarlık da ithalat gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla burada, yaşanan sorunla ilgili bir çözüm ve nerede bir yanlışlık yapıldı onu aramaktan ziyade, konuyu tarama veya diğer ürünlerin ithalat, ihracat, ticaret ve ekonomiye sıçratmanın doğru olmayacağını ve bu duygusal yaklaşımların ülke yönetimleri açısından iki ülke ilişkilerine bir fayda sağlamayacağı inancındayım. Dikkat ederseniz ithalat ve ihracatımıza baktığınız zaman burada olumsuzluktan etkilenecek olan ülkenin Türk çiftçisi değil, aynı zamanda Rus çiftçisinin, üreticisinin de çok ciddi şekilde, daha fazla oranda etkileneceği ortadadır. Bunun için soğukkanlı bir şekilde olaya yaklaşmamız gerektiği ve o boyutuyla, yaşanan uçak düşürme boyutuyla olayın çözüme kavuşturulmasının her iki ülke menfaatleri açısından çok daha doğru olacağı inancı içerisindeyiz."
 
- Bakanlar Kurulu sonrasında açıklama yapılacak
 
Çelik, Rusya'nın Türkiye'ye gıda ambargosu uygulayacağı iddialarının hatırlatılması üzerine, "Resmi olarak bize ulaşan somut bir kararları söz konusu değil" dedi.
 
Direkt konuyla bağlantılı olmayan ama diğer alanlara taşınmaya çalışılan sorunlarla ilgili de özellikle Dışişleri ve Ekonomi bakanlıkları bünyesinde çalışma ve diyalogların sürdürüldüğünü dile getiren Çelik, "Bakanlar Kurulu sonrasında, yaşanan bu olaylarla ilgili Hükümet Sözcümüzün açıklamasını daha ayrıntılı şekilde dinleme imkanı olacak. Bazı açıklamaları Dışişleri Bakanlığımız yaptı, Rusya Dışişleri Bakanlığı görüşme takvimiyle ilgili. Umuyorum, iki dost ülke arasındaki ilişkiler, gerçekten gereksiz alanlara taşınmaz ve aklıselim hareketle sorunun gerçekten çözümü noktasında yaklaşımı bakanlar olarak bizler ve yetkililer sergilerler ümidindeyim" ifadelerini kullandı.

 


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English