Son Dakika Haberler

Evde Bakım Hizmeti Nedir?

 
Evde bakım, hastaların veya yaşlıların evlerinde devam eden tedavilerine ilave olarak profesyonel bakım hizmetinin verilmesidir. Evde bakım, hastalara veya yaşlı bireylere hekimlik veya hemşirelik gibi hizmetleri sunulmasının yanı sıra, aynı zamanda hasta bakımı konusunda destek isteyenler için de hasta bakıcılar tarafından sunulan bir hizmettir. 
 

Evde Bakım Kimler Tarafından Verilir?

 
Evde bakım, hasta bakımında uzman ve deneyimli hasta bakıcılar tarafından verilir. Hasta bakıcılar, hasta bakımı konusunda sertifikaya sahip kişilerdir. Evde bakım için hastanın/yaşlı kişilerin evlerine giden hasta bakıcılar, hastalara ve hasta yakınlarına destek sağlarlar. Evde bakım yapan hasta bakıcılar, hastalara tıbbi bir tedavi uygulayamaz. Hasta bakıcı olarak belirlenen görev ve sorumlulukları dahilinde hareket ederler.
 

Evde Bakım Kimlere Verilir?

 
Evde bakım, farklı hastalıklara sahip kişilere ayrıca herhangi hastalığı olmayan sadece bakım ihtiyacı olan yaşlı bireylere verilir. Evde bakım, yatağa bağımlı hastalara, ortopedik sorun yaşayan hastalara, omurilik yaralanması geçiren kişilere, felç, Parkinson gibi nörolojik hastalara, Alzheimer, KOAH, ALS gibi bakımı zor ve meşakkatli hastalara, kanser hastalarına verilebilir. Evde hasta bakımına ihtiyacı olan aile yakınları yetkili bir evde bakım firmasından bakım talebinde bulunabilir.
 

Evde Bakım Nasıl Organize Edilir?

 
Evde bakım,  talep edilen bakım içeriğine göre “Evde Sağlık ve Bakım Hizmeti” veren kurum tarafından organize edilir.
 
Aile yakınları telefonda evde bakım hizmeti için nasıl bir bakım istendiğini anlatır. Evde bakım firması yetkilileri hem hastayı/yaşlıyı tanımak hem de ev ortamlarını gözlemleyebilmek için evlerine bir ziyaret gerçekleştirir. Ziyaret sonrasında evde bakım için bir plan oluşturulur ve hasta bakıcılar tarafından aile yakınının belirlediği sürelerde bakım hizmeti verilmeye başlar.
 
Evde bakım süresi hastanın/yaşlının bakım ihtiyacına göre günlük(bir den fazla gün) -haftalık-aylık-uzun süreli olarak planlanabilir. 
 
Hizmet süresinin bitiminde hasta yakınları tarafından yapılan değerlendirme neticesinde eğer istenirse evde bakım hizmetine bir süreliğine daha devam edilir.  
 

Evde Bakım Nasıl Yapılır?

 
Bakım hizmetini veren hasta bakıcılar, evde bakım için gittikleri hastaların veya yaşlı bireylerin gündelik rutinlerini güvenli ortamları olan evlerinde sunarak yardımcı olmaya çalışırlar.
 
Evde bakım;
  1. Evde bakımda amaç, kişinin kendini güvende hissettiği evinde gündelik işlerini kolaylaştırmaya yönelik olan bakımlarının sağlanmasıdır.
 
  1. Evde bakım veren hasta bakıcı, hastanın düzenli olarak günlük vital bulgularını (tansiyon, ateş, solunum gibi) kontrol eder ve takibini yapar.
 
  1. Evde bakım için gelen hasta bakıcı hastaların/yaşlı bireylerin kişisel bakımlarını yapar. Hasta yatalak ise banyosunu yatakta silme banyo olarak yaptırır. Bakım verilen kişi yürüyebiliyor ise banyoda bakımlarını yapar. Giyinmesine yardım eder. Tırnaklarının kesilmesi gerekiyorsa yapar. Saçlarını tarar.    
 
  1. Yemeklerini kendi başlarına yiyemeyenlere evde bakım hizmetinin bir parçası olarak kendi yedirir. Yemeklerini besleyici şekilde almalarını sağlar.
 
  1. Fizik tedavi egzersizleri varsa günlük olarak düzenli şekilde yaptırır. Yürüyebilen hastalar ile ev içi kısa yürüyüşler yapar.
 
  1. Yatalak hastalara gün içerisinde 1-2 saatte bir pozisyon verir. Yatak yarası açılmaması için pozisyonlamaya özen gösterir.
 
  1. Kişilerin sosyalleşmesi için yardımcı olur. Tavla, bulmaca, oyun veya farklı aktiviteleri birlikte yaparak destekler. 
 
 

Evde Bakımın Faydası Nedir?

 
Evde bakımın en önemli faydası hastanın evinde kişiye özel hizmet verilebilmesidir. Hasta aynı zamanda profesyonel bir ekipten hizmet almış olur. Hasta bakıcıların üstlendiği evde bakım hizmetleri sayesinde hastalar/yaşlılar gördükleri ilgi alaka sayesinde tedaviye daha iyi cevap verir. Evde bakım sayesinde hasta yakınlarının bakım yüklerinde azalma ve rahatlanma yaşanır. Hasta ve hasta yakınları psikolojik olarak iyi hissederler.
 
 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English