Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Eskişehir'de 32 yıldır kabak kemane üretiyor

Eskişehir'de, 1983 yılında tapu kadastro memurluğu görevini yürütürken hobi olarak kabak kemane yapmaya başlayan Galip Güvençoğlu, birçok sanatçıya bu müzik aletini çalmanın inceliklerini de öğretiyor Güvençoğlu: "Kabak kemanede en iyi başlangıcı ben yaptım. Daha sonra beni örnek olan birçok kişi oldu. Onlara yardımcı oldum, işin tüm inceliklerini öğrettim. Şu an benim öğrettiklerim arasında benden daha iyi yapanlar bile var"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ESKİŞEHİR (AA) - SİNAN BALCIKOCA - Eskişehir'de, 1983 yılında tapu kadastro memurluğu görevini yürütürken hobi olarak kabak kemane yapmaya başlayan Galip Güvençoğlu, Türkiye'deki birçok sanatçıya yaptığı bu müzik aletini çalmanın inceliklerini de öğretiyor.

Galip Güvençoğlu (68), AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadastro memuruyken 32 yıl önce siyah-beyaz televizyonda gördüğü kabak kemanenin nasıl yapıldığını merak ederek bu işe başladığını söyledi.

Araştırmalar sonucunda kabak kemane yapmaya başlayan Güvençoğlu, 18 yıl önce emekli olduktan sonra kendini tamamen bu işe verdiğini anlattı.

Güvençoğlu, TRT İstanbul ve Ankara Radyosu sanatçıları için kabak kemane ürettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Özelikle İhsan Mendeş ve Emin Aldemir gibi sanatçıların tavsiyeleriyle 'en iyi' kemaneyi yapmaya çalıştım. Kimseyi örnek almadım. Radyoda kabak kemaneyi iyi çalanlara sordum. Her yaptığımı onlara göstererek üretim işini ilerlettim. Yapımın ardından çalmayı da öğrendim. Birçok koroda bu sanatı icra etmeye çalıştım ama asla ticari bir gaye gütmedim. İstanbul Radyosu'ndan İhsan Mendeş'e yaptıklarımı gösterdim, onlar da eksikliklerimi tamamladı. Ben yaptım, o çaldı."

Bu aletin Türkiye'de yaygın olmadığını ve Teke Yöresi'nde yörükler tarafından yapıldığını belirten Güvençoğlu, şöyle devam etti:

"Benim yaptığım, radyo standartlarına daha uygun. Kabağı Antalya'dan gidip kendim alıyorum çünkü kabağın güneşte, dalında kuruması gerekiyor. Kabak kemanede en iyi başlangıcı ben yaptım. Daha sonra beni örnek olan birçok kişi oldu, onlara yardımcı oldum. İşin tüm inceliklerini öğrettim. Şu an benim öğrettiklerim arasında benden daha iyi yapanlar bile var."

Güvençoğlu, herkesin bir hobiyle uğraşması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Kolon kanserine yakalandım. Moralimi yüksek tuttum ve kendimi kabak kemane işine verdim. Bu sayede hastalığı aklıma bile getirmedim. Müzikle uğraşmak morali düzeltiyor ayrıca özellikle emekli arkadaşlarıma ve birçok kişiye burada kemane çalmayı öğretiyorum. İlkokuldayken kendisine çalma konusunda yardımcı olduğum Cafer Nazlıbaş şu an Türkiye'nin en iyi kabak kemane sanatçıları arasında yer alıyor."

 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English