Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Eski Güney Afrika Cumhurbaşkanı Zuma'nın yolsuzluk davasında savcı değişikliği talebi reddedildi

Zuma'nın yolsuzluk davası 11 Nisan 2022'de görülecek

Anadolu Ajansı haberine göre;

JOHANNESBURG (AA) - Eski Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın, hakkında yürütülen yolsuzluk davasının savcısı Billy Downer'ın görevinden alınmasına yönelik başvurusu, Yüksek Mahkeme tarafından reddedildi.


Pietermaritzburg'daki Kwazulu-Natal Yüksek Mahkemesi, Zuma'nın, savcı Billy Downer'ın kendisine karşı ön yargılı olduğu iddiasıyla davadan alınması için yaptığı başvurunun reddedilmesine karar verdi.


Yargıç Piet Koen, Zuma'nın Downer'a karşı öne sürdüğü iddiaların gerçeklere değil, spekülasyona, şüpheye ve kulaktan dolma bilgilere dayandığını ifade etti.


Mahkeme ayrıca Zuma'nın yolsuzluk davası duruşmasının 11 Nisan 2022'de görülmesi kararı aldı.


Zuma mahkemeye yaptığı başvuruda, Downer'ı kendisine karşı ön yargılı ve taraflı olmakla suçlayarak kendisini kovuşturma yetkisi olmadığı gerekçesiyle davadan çıkarılmasını talep etmişti.


Jacob Zuma, 2009 yılında cumhurbaşkanlığına seçilerek ülkeyi 9 yıl yönettikten sonra, yolsuzluk iddiaları nedeniyle partisinden gelen yoğun baskılar sonucu 2018'de görevinden istifa etmişti.


Hakkında yolsuzluk, haraç, dolandırıcılık, vergi kaçakçılığı ve kara para aklama dahil 16 ayrı suçlamadan davaları devam eden Zuma, ifade vermesi yönündeki mahkeme çağrısını reddettiği için 29 Haziran'da mahkemeye itaatsizlik suçundan 15 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.


Zuma, Anayasa Mahkemesi tarafından alınan bu karara karşı dirense de 7 Temmuz'da Nkandla kentinde güvenlik güçlerine teslim olmuştu.


Eski Cumhurbaşkanı Zuma'nın serbest bırakılması talebiyle 9 Temmuz'da başlayan gösteriler, kısa sürede şiddet ve yağma olaylarına dönüşmüştü.


En az 340 kişinin hayatını kaybettiği olaylarda yaklaşık 200 alışveriş merkezi, 3 bin mağaza, 1400 ATM, 200 banka ve postane, 11 depo ve 8 fabrika yağmacılar tarafından hedef alınmıştı.


Zuma, 5 Eylül'de sağlık sorunları nedeniyle şartlı tahliye edilmişti.


Eski Cumhurbaşkanının hakkındaki hapis kararının iptaline yönelik başvurusu, Anayasa Mahkemesi tarafından 17 Eylül'de reddedilmişti.











Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English