Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Emin adımlarla temassız hayata yürüyoruz"

2019 yılında üretilen akıllı telefonların yüzde 81'i temassız teknolojisi ile uyumlu olacak Türkiye'de ekim sonu itibarıyla kredi kartlarının yüzde 24'ü, banka kartlarının ise yüzde 7'si ile temassız ödeme yapmak mümkün Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Canko: "Türkiye'de bugün her 4 kredi kartından birinin temassız işlem özelliği bulunuyor. Akıllı telefonlarla temassız ödeme yapılmasını sağlayan uygulamalar geliştiren bankalarımızın sayısı da hızla artıyor" "Temassız terminal sayısınd

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - MURAT BİRİNCİ - Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko, Türkiye'de bugün her 4 kredi kartından birinin temassız işlem özelliği bulunduğunu belirterek, "Göstergeler, emin adımlarla temassız hayata yürüdüğümüze işaret ediyor" dedi.

Hayatı daha kolay yaşamayı sağlayan kartlar, temassız özellikleriyle yeni bir ödeme deneyimi sunuyor. Kahvenizi alırken ya da gazetenizi isterken temassız kartınız varsa kasada bekleme süreniz azalıyor, ödemeniz kolaylaşıyor. POS'ların, kartların ve akıllı telefonların temassız teknolojisi ile uyumlu hale gelmesiyle temassız teknolojisinin yaygınlaşması için uygun ortam oluşuyor.

Türkiye'de her 4 kredi kartından 1'i temassız özelliğe sahip. POS sayılarında bu yıl geniş çaplı bir dönüşüm başladı. Tüm bu göstergeler temassız hayata giderek yaklaşıldığını gösteriyor. Yaklaşık on yıl kadar önce insanların hayatına dokunan ancak uygun şartların oluşmaması sebebiyle beklenen atılımı yapamayan teknoloji, biraz gecikmeyle de olsa günlük yaşamda daha fazla yer almaya başladı.

Bu teknolojinin son dönemde kat ettiği mesafede; bankaların yaptıkları yatırımlarla cüzdandaki kartları ve iş yerlerindeki POS cihazlarını temassız teknolojisi ile uyumlu hale getirmesinin önemli katkısı oldu. 

Bir diğer olumlu etken ise akıllı telefon üreticilerinin bu teknolojiye yatırım yapması ve yeni nesil akıllı telefonları temassız teknolojisi ile uyumlu olarak üretmesi oldu. Bu sayede, bireyler artık belirlenen tutarın altındaki işlemlerde şifre girmeden kartlarını ve akıllı telefonlarını POS cihazına yaklaştırarak ödemelerini tamamlayabiliyor. İngiltere'de 30 sterlinin altındaki işlemlerde, Türkiye'de ise 50 TL'nin altındaki işlemlerde şifre girmeden temassız ödeme yapmak mümkün.

 

- 2019'da üretilen her 5 telefondan 4'ü temassız uyumlu olacak

 

Temassız teknolojisi ile uyumlu akıllı telefonlara ait veriler, 2014 yılında üretilen akıllı telefonların yüzde 23?ünün, yani 310 milyon adet cihazın temassız teknolojisi uyumlu olduğunu gösteriyor. 2019 yılında bu değerin 2,8 milyar adede yükseleceği ve üretilen akıllı telefonların yüzde 81'inin temassız teknolojisini destekleyeceği tahmin ediliyor. 

Akıllı telefonlardaki dönüşümün bir benzerinin POS cihazlarında da yaşanması bekleniyor. 2014 yılında tüm dünyada 21 milyon adet temassız POS bulunurken, 2019 yılında bu sayının 75 milyona ulaşması öngörülüyor. Dolayısıyla beş yıllık sürede temassız terminal sayısının, bugünkü değerinin 3 katını aşacağı hesaplanıyor.

 

- Türkiye'de 14,2 milyon kredi kartı temassız özelliğe sahip

 

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre 2015 ekim sonu itibarıyla Türkiye'deki kredi kartlarının yüzde 24'ü, banka kartlarının ise yüzde 7'si temassız teknolojisi ile uyumlu. Bu oranlar; 2010 yılında kredi kartları için yüzde 7, banka kartları için ise sadece yüzde 0,3 seviyesindeydi. Bu yılın ekim sonu itibarıyla 14,2 milyon kredi kartı ve 7,7 milyon banka kartı temassız özelliğe sahip.

Ödeme noktaları incelendiğinde ise 2015 yılının ocak-ekim döneminde hem POS, hem de ödeme kaydedici cihaz (ÖKC) yazılımlarında temassız oranının hızla arttığı görülüyor. 2014 yılı sonunda POS cihazlarının sadece yüzde 3'ü temassız teknolojisi ile uyumlu iken, bankaların yaptıkları yatırımlar, iş yerlerinin ve kart sahiplerinin gösterdiği ilginin sonucunda bu oran, 2015 ekim ayı sonunda yüzde 9'a yükseldi. 

ÖKC yazılım sayılarında da benzer biçimde hızlı bir dönüşüm gerçekleşti. 2014 sonunda ÖKC yazılımlarında temassız oranı yüzde 17 iken 2015 ekim sonunda bu oran yüzde 22'ye ulaştı.

 

- " Toplu taşıma,kafe ve marketler en yaygın kullanım alanı"

 

AA muhabirine Türkiye'deki temassız kart ve terminal sayılarına ilişkin gerçekleşmeleri ve geleceğe yönelik öngörülerini paylaşan Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko, temassız kart ve terminal sayılarında 2015 yılında gerçekleşen büyümenin gelecek dönemde de süreceğini vurguladı.

Özellikle toplu taşıma, kafeler ve marketlerin temassız ödemelerin en yaygın kullanıldığı alanlar olduğunu söyleyen Canko, mevcut bu alanların yanı sıra farklı alanlarda da temassız ödemelerin yaygınlaşması adına bankalarla perakendecileri ortak bir platformda buluşturduklarını anlattı.

Canko, yaptıkları kampanyalarla bireylerin temassız ödeme deneyimini yaşamasını sağladıklarını ifade etti.

Türkiye'de bugün her 4 kredi kartından birinin temassız işlem özelliği bulunduğunu anımsatan Canko, "Akıllı telefonlarla temassız ödeme yapılmasını sağlayan uygulamalar geliştiren bankalarımızın sayısı da hızla artıyor. Temassız terminal sayısında ise 2015 yılında büyük bir atılım başladı.Tüm bu göstergeler, emin adımlarla temassız hayata yürüdüğümüze işaret ediyor" değerlendirmesini yaptı.

Dünyada üretilen temassız teknolojisi uyumlu akıllı telefon sayısı şöyle:

  2014 2019 (Tahmin)
Üretilen Temassız Teknolojisi ile Uyumlu Akıllı Telefon Sayısı (Milyar Adet) 0,31 2,8
Üretilen Toplam Akıllı Telefon Sayısı İçindeki Payı 23% 81%
Temassız Terminal Sayısı (Milyon Adet) 21 7
 

Türkiye'de temassız kart sayıları ve toplam içindeki payı şöyle:

2015 Ekim Temassız Kart Sayıları (Milyon Adet) Toplam İçindeki Payı
Kredi Kartı 14,2 24%
Banka Kartı 7,7 7%
Türkiye'de temassız terminal  sayıları ve toplam içindeki payı şöyle:

2015 Ekim Temassız Terminal Sayıları (Bin Adet) Toplam İçindeki Payı
POS 195 9%
ÖKC Yazılım 77 22%
 


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English