Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Emekli öğretmen sürücülere çevre bilinci aşılıyor

Aydın'da 34 yıllık meslek hayatı boyunca öğrencilerine motorlu taşıtların çevreye verdiği zararları anlatan öğretmen Erkan Atalı, emekliliğinin ardından, sergiler açıp broşürler dağıtarak halkı çevre konusunda bilinçlendirmeye çalışıyor Atalı: "Mesleki hayatım boyunca motor bölümü öğretmeni olarak öğrencilerime motorlu taşıtların yanlış kullanımı sonucunda çevreye verdikleri zararları anlattım. Emekli olduktan sonra kahvehane köşelerinde boş oturmak yerine bu birikimlerimi çevre ve insan sağlığ

Anadolu Ajansı haberine göre;
AYDIN (AA) - GÖKMEN ŞİRECİ - Aydın'da 34 yıllık meslek hayatı boyunca öğrencilerine motorlu taşıtların çevreye zararlarını anlatan Erkan Atalı, emekliliğinin ardından sergiler açıp broşürler dağıtarak halkı bilinçlendirmeye çalışıyor. 

62 yaşındaki emekli öğretmen Atalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 yıl önce Aydın Mimar Sinan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nden emekli olduğunu, boş oturmak yerine birikimlerini toplumla paylaşmaya çalıştığını söyledi. 

Yanlış kullanım sonucu motorlu taşıtların çevre ve insan sağlığına büyük zararlar verdiğini, bunun toplum tarafından anlaşılması için çaba gösterdiğini belirten Atalı, hazırladığı görsel ve yazılı materyalleri sergileyerek vatandaşlara uyarılarda bulunduğunu anlattı. Bu amaçla 7 sergi açtığını, hazırladığı broşür ve afişleri kendi çabasıyla vatandaşlara dağıttığını ifade eden Atalı, şunları kaydetti: 

"Mesleki hayatım boyunca motor bölümü öğretmeni olarak öğrencilerime motorlu taşıtların yanlış kullanımı sonucunda çevreye verdikleri zararları anlattım. Emekli olduktan sonra kahvehane köşelerinde boş oturmak yerine bu birikimlerimi çevre ve insan sağlığı adına toplumla paylaşmaya karar verdim. Tüm bu bilgiler dosyalarda kalmasın, öğrencilerin dışında daha geniş çevrelere ulaşsın istedim. Ülkemizde araç sayısı her geçen gün katlanarak artıyor. Bu süreçte araçların ekonomik ve çevreye zarar vermeden kullanılması için neler yapılması gerektiğini sürücülere anlatmak için böyle bir çalışma içerisine girdim."

Kendi imkanları ile sergi açıp broşür dağıttığını bunun için de kimseden maddi destek talebinde bulunmadığını, geniş kitlelere ulaşmak istediği zaman bazı kurumlarla irtibata geçtiğini dile getiren Atalı, "Milli eğitim, sağlık ve trafik şube müdürlükleri ile temas halindeyiz. Kimi zaman bu konuları milli eğitim ile görüşerek okullarda öğrencilere aktarıyoruz. Ayrıca sergilerimize öğrencileri getirerek bilgilendirme imkanı buluyoruz" diye konuştu. 

- Araç bakımı zamanında yapılmalı

Motorlu taşıtların yanlış kullanılması sonucunda, hava, su ve toprağa zararlı atıklar bıraktığına dikkati çeken Atalı, sergilere katılanların anlatımlardan sıkılmaması için, araç lastiği, kayış, radyatör ve fren hortumu gibi görsel dokümanlar da kullandığını anlattı.  

Görüştüğü vatandaşlara, araçların bakımının zamanında yaptırılması, ani duruş ve kalkışlardan kaçınılması, araca gereğinden fazla yük yüklenmemesi gibi uyarılar yaptığını anlatan Atalı, şunları söyledi: 

"Öncelikle araçların bakımının zamanında yaptırılması gerekiyor. Araçlarda en basitinden bir hava filitresinin dahi zamanında değiştirilmemesi, ciddi çevre kirliliğine sebep olabiliyor. Egzoz gazı zararının asgariye indirilmesi için ani duruş ve kalkışlardan kaçınılması şart. Sürücülerin araçlarının bakımı sırasında sökülen parçaların çevreye zarar vermeyecek şekilde bir yerde toplanıp yetkili kurumlarca imha edilmesini takip etmeleri gerekiyor. Araç gereğinden fazla yüklendiğinde daha fazla yakıt yakar ve çevreye daha fazla atık bırakır."

Yanlış araç kullanımının çevrenin dışında insan sağlığına da ciddi zararlar verdiğine işaret eden Atalı, bastırdığı broşürlerle sürücülerin yanı sıra yayalara da çeşitli tavsiyelerde bulunduğunu kaydetti.

- Sürücüler duyarlı hale geliyor

Atalı'nın sergilerine katılarak çevreyle ilgili duyarlılık kazanan vatandaşlardan 55 yaşındaki Önder Karataş, bilmediği birçok konuda aydınlandığını söyledi. 

Yaklaşık 35 yıldır araç kullandığını belirten Karataş, "Araçların bakımı yapıldıktan sonra doğada yok olması uzun süreç alacak parçaların gelişigüzel atılmayıp uygun bir şekilde imha edilmesi gerektiğini bilmiyordum. Bundan sonra araç bakımı sırasında yetkili servis ile görüşerek buna dikkat edilmesini isteyeceğim" dedi. 

Ehliyetini yeni aldığını belirten 36 yaşındaki Özlem Toplu ise, aracıyla çevreye en az zararı vermek için çaba harcayacağını kaydederek, "Ani duruş ve kalkışların, egzoz gazı zararını arttırmasından dolayı çevreye zarar verdiği ile ilgili bilgi sahibi değildim. Araç kullanırken bu konuda gerekli hassasiyeti mutlaka göstereceğim" ifadelerini kullandı. 

 


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English