Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Elon Musk'ın roketi kontrolden çıktı: Ay'a çarpacak

Dünya'nın en zengin insanı Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX'in 2015'te uzaya fırlattığı roket kontrolden çıktı. Bilim insanlarının 4 tonluk bir uzay çöpü olarak nitelediği Falcon 9'un, Ay ile çarpışma yörüngesine girdiği belirtiliyor. Roketin mart ayının başında Ay'a çarpması bekleniyor.

Elon Musk’ın roketi kontrolden çıktı: Ay’a çarpacak
2015'TE FIRLATILMIŞTI
Uzmanlar, uzayda savrularak yedi yıl geçiren bir SpaceX roketinin Ay ile çarpışma rotasında olduğunu açıkladı. Falcon 9 adlı roket, Şubat 2015'te uzaya bir hava durumu uydusu göndermek için gezegenler arası bir misyonun parçası olarak ABD’nin Florida eyaletinden fırlatılmıştı.

 Ancak, ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nin (NOAA) Derin Uzay İklim Gözlemevi'ni Lagrange noktasına (Ay’dan dört kat daha uzakta ve Güneş ile doğrudan aynı hizada olan yerçekimi nötr bir konum ) gönderildikten sonra görevinin ikinci aşamasını tamamlayamadı.

 Meteorolog Eric Berger,  Falcon 9’un bu aşamada, Dünya atmosferine geri dönmek için yeterli yakıta sahip olmadığı ve  aynı zamanda Dünya-Ay sisteminin  çekiminden kaçmak için enerjiden yoksun olduğunu belirtti.

Berger, "Yani Şubat 2015'ten bu yana biraz kaotik bir yörünge izliyor" dedi.

 Bununla birlikte, uzay gözlemcileri, yaklaşık dört  tonluk bir uzay çöpü olarak roketin birkaç hafta içinde yaklaşık 2,58 kilometre/saat hızla  Ay ile çarpışma rotasına gireceği konusunda uyardı.

 ÇARPIŞMA İÇİN BEKLENEN TARİH AÇIKLANDI
Dünya'ya yakın nesneleri, asteroitleri, küçük gezegenleri ve kuyruklu yıldızları izlemek için yazılım yazan Bill Gray, Falcon 9'un  büyük olasılıkla 4 Mart'ta, Ay’ın ekvatoruna yakın bir konuma çarpacağını söyledi. 

 Gray, hali hazırda Falcon 9’un 5 Ocak’ta Ay’ın yörüngesine yaklaştığını ancak, 4 Mart'ta Dünya’nın uydusunda belirgin bir etki yaratacağını söyleyerek "Bu, bildiğim ilk kasıtsız uzay çöpünün Ay’a çarpması vakası" dedi.

 Diğer taraftan, Güneş ışığının roket üzerindeki "itici" etkisi ve yörüngesini biraz değiştirebilecek "dönüş periyotlarının ölçülmesindeki belirsizlik" nedeniyle Falcon 9’un tam olarak vuracağı nokta belirsizliğini koruyor.

 Gray, ayrıca bu çarpışmanın Dünya'dan muhtemelen çıplak gözle fark edilmeyeceğini sözlerine ekledi.

 “Çarpışma, Ay’ın Dünya’ya yakın bir konumunda olsa bile,  Yeni Ay'dan birkaç gün sonra gözlemlenecek.”

 "ÖNEMLİ BİR ŞEY DEĞİL"
Öte yandan, Harvard Üniversitesi'nden bir astrofizikçi olan Jonathan McDowell, çapışmanın  4 Mart'ta gerçekleşeceğini ancak "önemli bir şey olmadığını" yazdı.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 1
  • 2
  • 1
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English