Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Elektrikte TRT payını kaldıran düzenlemeyi de içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda

Teklifin birinci bölümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan: "Millete 'Elektrik faturasındaki TRT payını kaldırıyoruz.' dediniz ama teklife limanların özelleştirilmesini ve çift maaşı soktunuz" MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan: "TOGG'un Türk milletinin gururu olacağına inanıyorum" HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu: "TRT'nin gelirlerinin önemli bir kısmını sağlayan bandrol ücretlerinin de kaldırılması gerekiyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, elektrik enerjisi satışı üzerinden alınan TRT payının kaldırılmasına ilişkin düzenlemeyi de içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin birinci bölümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.


Teklifin görüşmelerinde İYİ Parti Grubu adına söz alan Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş, TRT yayınlarının adil ve tarafsız olmasının sağlanmasını gerekli bulduklarını söyledi.


TRT payı ve fonların kaldırılmasının, faturalarda yaklaşık 2-3 liralık indirim sağlayacağını ancak halkın fatura yükünün azalmayacağını belirten Altıntaş, TRT giderlerinin devlet bütçesinden ödenmesinin de çözüm olmadığını ifade etti.


Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ ve Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait bazı limanlarla ilgili düzenlemenin sorunlu olduğunu savunan Altıntaş, "Devir yetkisi çok hassas bir konu. Süre uzatıldıktan sonra bu işletmeci şirketler yüksek meblağlarla başka şirketlere işletme haklarını devir imkanına sahip olacak, bir rant oluşumu ve aktarımı söz konusu olabilecek." dedi.


- "TOGG'un Türk milletinin gururu olacağına inanıyorum"


MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, kanun teklifi ile elektrikli araçlara ilişkin şarj hizmetinin sunulabilmesi ve şarj istasyonları için gerekli hukuki ve teknik altyapının oluşturulmasının amaçlandığını dile getirdi.


Çağı yakalayan ve kendisine daha ileri hedefler koyan Tesla'nın, elektrikli araçlarla piyasaya girerek dünyanın en değerli otomotiv şirketlerinden ileri noktaya geldiğine işaret eden Başkan, "Bu durum, TOGG'un elektrikli otomobile başlamasının ne kadar isabetli olduğunun bir göstergesidir. TOGG'un Türk milletinin gururu olacağına inanıyorum." diye konuştu.


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, 24 Haziran seçim beyannamesinde enerji konusunun önemine değindiğini aktaran Başkan, enerji diplomasisinin geliştirilmesi, zengin enerji kaynaklarına sahip Türk cumhuriyetleriyle ikili anlaşmalar yapılması ve Türk Enerji Ticareti Birliği kurulması gerektiğini vurguladı.


Başkan, Türkiye'nin doğu Akdeniz havzasındaki enerji rekabetinde aktif biçimde rol alması, sahip olduğu jeopolitik avantajın denizaltı, doğal gaz boru hattı ve enerji terminalleri projeleri ile değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.


- "Bandrol payının da kaldırılması lazım"


HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu kanun teklifini "seçim yatırım kanunu" olarak nitelendirdi.


Elektrik enerjisi satışı üzerinden alınan TRT payının kaldırılmasının olumlu bir değişiklik olduğunu belirten Kenanoğlu, "TRT'deki elektrik payı zaten çok düşük, bu kaldırılıyor. Olumludur, buna bir itirazımız yok. Bu yetmez ama bandrol payının da kaldırılması lazım. Televizyonlardan, radyolardan, cep telefonlarından, akıllı saatlerden alınan ve aslında TRT'nin gelirlerinin önemli bir kısmını sağlayan bandrol ücretlerinin de kaldırılması gerekiyor." dedi.


Kenanoğlu, emekli aylığı almaktayken Maarif Vakfı, Yunus Emre Vakfı, Türk Kızılay Derneği ve Yeşilay Cemiyetinde görev alanların aylıklarının kesilmemesi konusuna da değinerek, kanunların kurumlara ve kişilere özgü olamayacağını söyledi.


- "Elektrikten kış ayları boyunca KDV almayalım"


CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, elektrik faturalarından TRT payının ve enerji fonunun kaldırılmasını desteklediklerini açıkladı.


Vatandaşın öncelikli sorunlarının çözülmesini isteyen Tarhan, "Emeklilikte yaşa takılanların haklarını teslim edelim. Polis ve sağlık görevlilerine 3600 ek göstergeyi verelim. Öğrencilerin KYK borçlarını silelim. Asgari ücretten vergi almayalım. Emeklilerin bayram ikramiyelerini 2 bin liraya çıkaralım. Eğitimcilere Öğretmenler Günü'nde bir maaş ikramiye verelim. Akaryakıtta çiftçiden ÖTV almayalım. Doğal gaz ve mutfak tüpünden ÖTV ve KDV'yi kaldıralım. Elektrikten kış ayları boyunca KDV almayalım. Gelin, önce bunları çözelim." değerlendirmesinde bulundu.


Mesleki eğitimde kalfa ücretlerinin kaldırılmasına ilişkin düzenlemeyi desteklediklerini ifade eden Tarhan, çırakların ücretinin artmasını istediklerini kaydetti.


Şarj istasyonlarına dair düzenlemeleri de desteklediklerini dile getiren Tarhan, şöyle devam etti:


"Millete 'Elektrik faturasındaki TRT payını kaldırıyoruz.' dediniz ama teklife limanların özelleştirilmesini ve çift maaşı soktunuz. Komisyonda 'Elektrik, TRT payı ve enerji fonunu kaldırmak yetmez, kara kış geliyor, vatandaşın omzundaki yükü azaltalım, kış aylarında enerji ve ısınmada KDV'yi de kaldıralım.' dedik; siz kabul etmediniz. 5 ayda 1 milyon 525 bin abonenin elektriği, 674 bin abonenin doğal gazı kesildi. Çiftçinin borcu belini büktü. Enerji ve akaryakıtta yapılan zamlar üretimi durma noktasına getirdi. Gelin, vatandaşımıza destek olalım, borçları öteleyelim, faizleri affedelim, aboneliklerini açalım."


TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, kanun teklifinin birinci bölümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından birleşime ara verdi.


Bilgiç, aradan sonra komisyonun yerine oturmaması üzerine birleşimi, yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English