Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Ekonomik Görünüm ve Para Politikaları" toplantısı

KTO Başkanı Öztürk: "Şimdi biz piyasa ortalamalarında faiz indirimi bekliyoruz. 'Faizler düşerse kur artar, kriz olur' algısını yenelim. 'Yüksek faiz mi, yüksek kur mu' ikilemiyle iş alemimizin moralini bozmayalım. Yüksek faiz de yüksek kur da zararlıdır. Ancak, yüksek kurun zararları kısa vadede görülür, yüksek faizin zararları ise orta ve uzun vadede görülür, yıkıcı etkisinin telafisi uzun sürer"

Anadolu Ajansı haberine göre;
KONYA (AA) - Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, "Şimdi biz piyasa ortalamalarında faiz indirimi bekliyoruz. 'Faizler düşerse kur artar, kriz olur' algısını yenelim. 'Yüksek faiz mi, yüksek kur mu' ikilemiyle iş alemimizin moralini bozmayalım. Yüksek faiz de yüksek kur da zararlıdır. Ancak, yüksek kurun zararları kısa vadede görülür, yüksek faizin zararları ise orta ve uzun vadede görülür, yıkıcı etkisinin telafisi uzun sürer" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ve Dünya gazetesinin KTO Salonu'nda düzenlediği, ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın, "Ekonomik Görünüm ve Para Politikaları" konulu sunum yaptığı toplantının açılışında konuşan Öztürk, faiz lobilerinin ve büyük tefecilerin hedefinin reel sektör olduğunu söyledi.

Merkez Bankası'nın 2001 krizinden sonra reel sektörü güçlendirmeye yönelik uyguladığı politikalarla hem krizden çıkılmasına hem de ekonominin büyümesine katkı sağladığını ifade eden Öztürk, ancak son altı aydır uygulanan politikaların çok fazla tartışıldığına şahit olduklarını dile getirdi.

Türkiye'de yaşanan her provokasyondan sonra reel sektör olarak gür bir sesle "daha çok çalışacağız, daha çok üreteceğiz" dediklerini vurgulayan Öztürk, 2014'te de ülkeyi büyüteceklerini, 2023 hedeflerine ulaşacaklarını aktardı.

Öztürk, reel sektör olarak ocak ayında faizlerin artırılmamasını ve ekonominin dengesinin bozulmamasını istediklerine işaret ederek, "Faiz artarsa üretim azalır, biz kaybederiz. Faiz artarsa enflasyon artar, biz kaybederiz. Maliyetler artar, işsizlik artar, biz kaybederiz. Burada, ilginç bir rakamı paylaşmak istiyorum. Bir hafta önce vergi rekortmenleri listesi açıklandı. İlk 10 listesinde 7 banka yer alıyor. Daha ilginci ise vergi şampiyonu Merkez Bankası. İlk 10'da 7 bankanın olması ülkemiz ekonomisi açısından hiç de sağlıklı bir durum değil. İlk 10'da üreten, yatırım yapan reel sektör firmalarının olmasını beklerdik" değerlendirmesini yaptı.

29 Ocak'tan bugüne büyüme ve sanayi üretiminin beklentilerin üstünde arttığına işaret eden Öztürk, şunları kaydetti:

"Şimdi biz piyasa ortalamalarında faiz indirimi bekliyoruz. 'Faizler düşerse kur artar, kriz olur' algısını yenelim. 'Yüksek faiz mi, yüksek kur mu' ikilemiyle iş alemimizin moralini bozmayalım. Yüksek faiz de yüksek kur da zararlıdır. Ancak, yüksek kurun zararları kısa vadede görülür, yüksek faizin zararları ise orta ve uzun vadede görülür, yıkıcı etkisinin telafisi uzun sürer. Özellikle belirtmek istiyorum ki, bu topraklarda bin yıldır akan kan ne kadar kutsalsa bu ülke için bizim akıttığımız alın teri de o kadar kutsaldır. Tüm ekonomi yönetiminden istirhamımız şudur ki; bizim helal olan alın terimizi haramilere yedirmeyin."


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English