Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

E-posta ile 118 milyon dolarlık vurgun

Elektronik posta ve havale yöntemiyle aralarında emeklilerin de bulunduğu çok sayıda kişiyi dolandırıp 118 milyon dolarlık vurgun yapan uluslararası çete çökertildi. ABD'nin yürüttüğü operasyona Türkiye de destek verdi. Nijerya'da 167, ABD'de 74, Türkiye'de 18, Gana'da 15 kişi olmak üzere toplam 281 kişi tutuklandı. FBI, bu yöntemle hacker'ların dünyada son üç yılda 26 milyar doları bulan zarara neden olduğunu belirtti.

E-posta ile 118 milyon dolarlık vurgun
ABD'nin, dünya genelinde sahte e-posta (phishing-oltalama) ve havale yöntemiyle 118 milyon dolarlık vurgun yapan uluslararası çeteye yönelik ‘reWired' isimli operasyonuna Türk polisi de destek verdi. Operasyonda 18'i Turkiye'den 281 kişi yakalandı.

3.7 MİLYON DOLAR ELE GEÇİRİLDİ 
Hürriyet gazetesinden Razi Canikligil’in haberine göre, ABD Adalet Bakanlığı, aralarında çok sayıda emekli de dahil olmak üzere çok sayıda işletme ve bankalardan yapılan havale işlemlerini internette ele geçirmek için komplo kuran uluslararası çeteyi Türkiye'nin de yardımıyla çökerttiklerini duyurdu. ABD Adalet Bakanlığı, ABD İç Güvenlik Bakanlığı, ABD Hazine Bakanlığı, ABD Posta Arastırma Servisi ve ABD Dışişleri Bakanlıgı tarafından koordine edilen ve dört ay süren 'reWired' isimli gizli operasyonda Nijerya'da 167, ABD'de 74, Türkiye'de 18 ve Gana'da 15 tutuklandı. Fransa, İtalya, Japonya, Kenya, Malezya ve Ingiltere'deki tutuklamalarla birlikte bu sayı 281'i buldu. Operasyonda 3.7 milyon dolar ele geçirildigi belirtildi.

Dolandırıcılar işe şirket ve kişilere kredi kartı şirketi, banka ya da internet hizmeti sağlayan şirketten geliyormuş gibi ‘phishing' yani *oltalama' e-postaları yollayarak tuzağa düşürmekle başlıyor. Bu mesajlarda genellikle hesapları güncelleyebilmek için banka hesap ya da kredi kartı numarası veya şifre gibi kişisel bilgiler talep ediliyor. Bu e-postalarda, kullanıcıları bir başka web sitesine yönlendiren URL bağlantısı yer alıyor. Bu site aslında ya sahte ya da degistirilmiş bir web sitesi. Kullanıcılardan da bu siteye gittiklerinde phishing saldırısını yapan kişiye iletilmek üzere kişisel bilgilerini girmeleri isteniyor.

ÇALIŞAN GİBİ GÖRÜNÜYORLAR 
Kişinin verilerini ele geçiren korsanlar, şirketlerin insan kaynakları veya bordro departmanına, mevduat hesaplarında degisiklik isteyen çalışanlardan gibi görünen sahte e-posta gönderiyorlar. Görevli sahte e-posta olduğunu anlamazsa, değişiklik sayesinde havale artık hacker'ın geçici hesabına yöneliyor. Söz konusu çetenin bu sayede 118 milyon dolarlık vurgun yaptigi belirtiliyor.

E-POSTA’YLA 3 YILDA 26 MİLYAR DOLAR ZARAR
 AMERİKAN Federal Soruşturma Bürosu'ndan (FBI) verilen rakamlarda İş E-posta Uzlaşımı (BEC) ismi verilen yöntemle hackerların dünyada son üç yılda 26 milyar doları bulan zarara neden olduğu belirtildi. Raporda özellikle emekli maaşlarını ödeyen kurumların düzenli saldırılara maruz kaldığı kaydedildi.

ANA ADRES HONG KONG VE ÇİN'DEKİ BANKALAR
FBI'ın yaptığı açıklamaya göre Mayıs 2018 ile Temmuz 2019 arasında dijital dolandırıcılıkta küresel maddi kayıplar yüzde 100 oranında arttı. ABD'nin 50 eyaleti ve 177 ülkede çete üyeleri faaliyetlerine devam ederken en az 140 ülkeye dolandırıcılıkla elde edilen fonlar yönlendirildi. Finansal data akışına göre Çin ve Hong Kong'daki bankalar, vurgun paralarının yönlendirildiği ana adresler oldu. FBI, dolandırıcılıktan elde edilen paraların İngiltere, Meksika ve Türkiye'ye yönlendirilmesinde de artış olduğuna işaret etti.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English