Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Dünyada kömür santrallerinin yarıya yakınının zarar edeceği öngörülüyor

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - Dünyadaki kömür santrallerinin yüzde 46'sının bu yıl zarar etmeye başlayacağı ve bu oranın 2030'da yüzde 52'ye yükseleceği tahmin ediliyor.


Bağımsız düşünce kuruluşu Carbon Tracker tarafından hazırlanan "Siyasi Kararlar ve Ekonomik Gerçekler" raporuna göre, Çin başta olmak üzere birçok ülke, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrasında ekonomilerini canlandırmak için kömür yatırımlarını değerlendiriyor.


Bu kapsamda hükümetler işletme, inşa ve planlama aşamasında olan kömür yatırımlarının yüzde 90'ına örtülü veya açık teşvik sağlıyor. Hükümetlerin sağladığı teşvikler dünya çapında yaklaşık 638 milyar doları bulurken, 500 gigavat kurulu güçteki yeni kömür santrallerinin kurulması hedefleniyor.


Öte yandan, maliyeti yüksek olan kömür yatırımları yeterli düzenlemelerin yapılmadığı piyasalarda kar yaratamadığı için giderek daha fazla zarar ediyor.


Bu yıl küresel çaptaki kömür santrallerinin yüzde 46'sının zarar etmeye başlayacağı öngörülürken, bu oranın 2030'da yüzde 52'ye yükselmesi bekleniyor.


Ülke bazında ise Çin'deki 982 gigavat kapasitesindeki kömür kurulu gücünün yüzde 59'u zarar ederken, bu oran Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 62 ve ABD'de yüzde 22'yi buluyor.


Carbon Tracker Enerji ve İşletmeler Bölümü Eşbaşkanı Matt Gray, koronavirüs salgın sonrasında ekonomilerinin toparlanması için Çin başta olmak üzere diğer ülkelere kömüre yatırım yapmanın cazip gelebileceğini fakat maliyeti yüksek olan bu tercihin iklim değişikliğiyle mücadeleyi baltalayacağını vurguladı.


Gray, yeni kömür santralleri inşa etmenin ve işletmedeki tesislere teşvik sağlamanın finansal kaynakların etkin bir şekilde kullanılmadığının göstergesi olduğuna işaret ederek, "Ekonomilerine milyarlarca dolarlık yatırım yapma ve yeni istihdam yaratma ihtiyacının ön plana çıktığı günümüzde hükümetler, kömürlü termik santrallerin kapanmasını teşvik etmeli ve kaynaklarını düşük maliyetli, temiz ve yenilenebilir teknolojilere harcayarak iyileşme planlarını yeşil büyüme prensibine dayandırmalı." değerlendirmesinde bulundu.






·







Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English