Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Dünya Kültür Mirası Hattuşa "lavanta" kokacak

Çorum'un Boğazkale ilçesinde bulunan, Hitit medeniyetinin başkenti Hattuşa Antik Kenti'ne daha fazla turist çekilmesi için hazırlanan "Lavanta Kokan Hattuşa Projesi" kapsamında 130 dönüme lavanta dikiliyor Boğazkale Kaymakamı Yunus Ataman: "Bu tarihi ve turistik mekanı hem daha güzel bir çehreye kavuşturmuş hem de kamu ile çiftçilerimize ait arazilerimizden daha yüksek ekonomik gelir elde etmiş olacağız"

Anadolu Ajansı haberine göre;

ÇORUM (AA) - Anadolu'nun ilk medeniyetlerinden Hatti ve Hititlerin kültürel mirasına ev sahipliği yapan Çorum'un Boğazkale ilçesindeki Hattuşa Antik Kenti'nin etrafında lavanta bahçeleri oluşturuluyor.


Boğazkale Kaymakamlığınca, UNESCO Dünya Kültür Mirası ve Dünya Belleği listelerindeki tek antik şehir unvanıyla Türkiye'nin göz bebeği turizm mekanları arasında yer alan Hattuşa'daki boş arazilerin kıraç görünümden kurtarılarak lavanta başta olmak üzere çiçeklenme dönemi uzun süren süs bitkileriyle güzelleştirilmesi amacıyla çalışma başlatıldı.


Kültür mirası listesinde bulunan tarihi değerlerin etrafına süs bitkileri ile daha güzel bir görünüm kazandırılarak yerli ve yabancı ziyaretçilerin dikkatinin artırılması hedeflenen çalışma kapsamında, Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı çevresindeki 130 dönümlük alana lavanta dikiliyor.


Kaymakam Yunus Ataman'ın girişimleriyle Orman Genel Müdürlüğünden bedelsiz temin edilen 30 bin lavanta fidanı, imece usulüyle toprakla buluşturuldu.


Ataman'ın yanı sıra ilçedeki kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, öğretmenler, imamlar, köy ve mahalle muhtarları, öğrenciler ve halk, Hattuşa'nın daha fazla turist çekmesi ve daha güzel bir görünüme kavuşması amacıyla hep birlikte lavanta dikti.


- "4-5 ay içinde tüm alanı lavanta bahçesi haline getireceğiz"


Ataman, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Lavanta Kokan Hattuşa Projesi" kapsamında içinde UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki Yazılı Açık Hava Tapınağı'nın da yer aldığı alanı lavanta bahçesi haline getireceklerini söyledi.


Belirlenen alanda ilkbaharda ilk fidanları toprakla buluşturduklarını, bugün de 30 bin fidan diktiklerini anlatan Ataman, "Önümüzdeki 4-5 ay içinde tüm alanı lavanta bahçesi haline getireceğiz. Proje tamamlandığında bu tarihi ve turistik mekanı hem daha güzel bir çehreye kavuşturmuş hem de kamu ile çiftçilerimize ait arazilerimizden daha yüksek ekonomik gelir elde etmiş olacağız. İlçe turizmine ve çiftçilerimize hayırlar getirmesini diliyorum." dedi.


Lavanta dikimi yapanlar da projenin ilçe için önem taşıdığını, sadece fotoğraf çekmek için yüzlerce kişinin Hattuşa'ya geleceğine inandıklarını kaydetti.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English