Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Akhisar depremi için ön rapor:

"Bu depremler, Akhisar çöküntüsünün günümüzde Kuzey KuzeydoğuGüney Güneybatı (KKD-GGB) uzanımlı fayların hareketiyle deformasyona uğradığı ve bu hareketliliğe yer yer normal faylanmanın da eşlik ettiğini göstermektedir" "Bölgede meydana gelmiş tarihsel ve aletsel dönem depremlerinin sismik kaynakları söz konusu havzaları sınırlayan faylara bağlanmaktadır ve sayısı oldukça fazladır" "Akhisar depreminin Kırkağaç Fayı'ndan kaynaklanmış olabileceği görülmektedir"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İZMİR (AA) - Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM), 22 Ocak'ta Akhisar'da meydana gelen 5,4 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "22 Ocak Akhisar Depremleri ve Bölgenin Sismotektoniği Ön Raporu" başlıklı rapor hazırladı.


Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Prof. Dr. Mustafa Akgün, Dr. Recep Çakır, Öğretim Görevlisi Semih Eski, Jeoloji Mühendisi İsmail Duran ve Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Utku'nun imzasını taşıyan raporda, 22 Ocak saat 22.22'de meydana gelen depremin, Akhisar ilçesine bağlı Musalar Mahallesi'ne 1,46 kilometre uzaklıkta ve yaklaşık 10 kilometre derinlikte meydana geldiği belirtildi.


Depremin başta Manisa, İzmir, Balıkesir olmak üzere, İstanbul'da da hissedildiği, ana şoktan sonra 27 Ocak saat 03.35'e kadar büyüklüğü 4,3'e erişen 1033 artçı deprem kaydedildiği, sarsıntının belirgin süresinin de ilk belirlemelere göre 9,8 saniye olarak hesaplandığı belirtildi.


Raporda, "Bu depremlerden bir kısmı ana şokun sismik kaynağını oluşturan ve ana faya bağlı olan ikincil fay kollarında gelişmiştir. Meydana gelen ana şok ve artçı deprem verilerine göre, fayın kırıldığı yer tektonik açıdan önemli sayılabilecek Soma-Kırkağaç Fayı, Akhisar Fayı ve Gelenbe Fay Zonu'nun birleşim alanına çok yakındır." ifadelerine yer verildi.


Bölgede tarihsel depremlerin de olduğuna işaret edilen raporda, "Son 4 yıl içinde oluşan depremlere ait odak mekanizma çözümleri faylanmanın baskın olarak doğrultu atım ve normal fay mekanizmasıyla geliştiğini göstermektedir. Bu depremler, Akhisar çöküntüsünün günümüzde Kuzey Kuzeydoğu- Güney Güneybatı (KKD-GGB) uzanımlı fayların hareketiyle deformasyona uğradığı ve bu hareketliliğe yer yer normal faylanmanın da eşlik ettiğini göstermektedir. Bölgede meydana gelmiş tarihsel ve aletsel dönem depremlerinin sismik kaynakları söz konusu havzaları sınırlayan faylara bağlanmaktadır ve sayısı oldukça fazladır." denildi.


Raporun, "Akhisar-Manisa Ana ve Artçı Depremlerinin Kaynak Mekanizma Çözümleri" bölümünde ise "Akhisar depreminin Kırkağaç Fayı'ndan kaynaklanmış olabileceği görülmektedir." ifadelerine yer verdi.







Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English