Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Doğu Anadolu Gözlemevi'ne kurulacak teleskop Erzurum'a ulaştı

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı: "DAG teleskobunu taşıyan 7 tırlık ekipmanımız yaklaşık 100 ton olup, Konaklı zirvesindeki DAG yerleşkesine haziranda çıkarılana kadar, üniversitemizin yeni hangarlarında ayrılan bölümde tutulacak" "3170 rakımlı DAG yerleşkesindeki hava koşullarına da bağlı olarak, mekanik, elektronik ve optik testler sonrası, bu yılın sonunda ilk ışığın alınması planlanıyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;

ERZURUM (AA) - Türkiye'nin 2023 vizyon projeleri arasında bulunan Doğu Anadolu Gözlemevi'ne (DAG) kurulacak teleskobu taşıyan tır konvoyu Erzurum'a geldi.


İtalya'da 4 yıl süren yapım çalışmalarının ardından Türkiye'ye gönderilen ve Kocaeli Gebze Gümrük Müdürlüğündeki resmi işlemlerinin ardından Erzurum'a ulaştırılan teleskop parçaları, Atatürk Üniversitesi yerleşkesindeki hangarlara alınmaya başlandı.


Teleskop, yazın Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde Yeni Nesil Üniversite Dönüşüm Projesi kapsamında desteklenen ve Palandöken ilçesindeki Konaklı Karakaya Tepeleri'nde inşasına başlanan gözlemevine taşınacak.


Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, gazetecilere yaptığı açıklamada, projenin en büyük temel bilim yatırımı olduğunu söyledi.


DAG'da önemli bir aşamayı daha gerçekleştirdiklerini ifade eden Çomaklı, "Bugün, üretim ve fabrika testleri tamamlanmış 4 metre çaplı teleskopun İtalya'dan Erzurum'a gelişine şahit oluyoruz." dedi.


Çomaklı, Kovid-19 salgını sürecine rağmen yurt içi ve dışından özel izinler alınarak parçaların Erzurum'a getirildiğini anlattı.


Gümrük ve nakliye işlemlerinin yaklaşık 2 haftada tamamlandığı belirten Çomaklı, şöyle konuştu:


"Kış hava şartlarına rağmen 4 günde kara yoluyla Kocaeli'den Erzurum'a başarıyla getirilmiştir. DAG teleskobunu taşıyan 7 tırlık ekipmanımız yaklaşık 100 ton olup, Konaklı zirvesindeki DAG yerleşkesine haziranda çıkarılana kadar, üniversitemizin yeni hangarlarında ayrılan bölümde tutulacak. Bu yıl hem ATASAM ekibi hem de yurt dışından gelecek teknik ekiplerle yoğun bir çalışmayla kurulum çalışmaları başlayacak. 3170 rakımlı DAG yerleşkesindeki hava koşullarına da bağlı olarak, mekanik, elektronik ve optik testler sonrası, bu yılın sonunda ilk ışığın alınması planlanıyor."


Çomaklı, ayrıca teleskopun önemli bir parçası olan 4 metrelik hassas ve özel kaplanmış aynanın haziran sonunda Rusya'dan yola çıkarılarak Erzurum'a getirileceğini bildirdi.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English