Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Doğanşehirli çiftçilerden maliyetleri düşüren ev yapımı zirai ilaç

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde yaşayan çiftçiler, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek kayısı ağaçlarına attıkları zirai ilaçları kendileri üretmeye başladı Çiftçi İbrahim Toraman: "300 hektarlık bir bahçeye 25 ton zirai ilaç satın alınınca yaklaşık 30 bin lira masrafımız oluyor. Ev yapımı ilaçlar sayesinde maliyet 6 bin liraya düştü"

Anadolu Ajansı haberine göre;

MALATYA (AA) - Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde yaşayan çiftçiler Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, zirai ilaçları kendileri üretip maliyetleri büyük oranda düşürdü.


Türkiye'nin kayısı deposu Malatya'da çiftçiler, zirai ilaç maliyetlerini düşürmek için harekete geçti.


Doğanşehir ilçesinde kayısı yetiştiriciliği yapan çiftçiler, ilaçların üretimi aşamasında ziraat mühendislerinden tavsiye alarak yola koyuldu.


- "Üretici olmak gerçekten üretmeyi bilenlerin işidir"


Geçimini çiftçilikle kazanan Muharrem Budak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, artan ilaç fiyatlarının kendilerini zor durumda bıraktığını ve bu sebeple kendi ilaçlarını üretme fikriyle yola çıktıklarını söyledi.


Yaptıkları çalışmayla Türkiye'deki diğer çiftçilere de örnek olduklarını ifade eden Budak, şunları anlattı:


"Çiftçi olmak sadece toprağı işlemek ya da topraktan üretim sağlamak değildir. Üretici olmak gerçekten üretmeyi bilenlerin işidir. Kendi problemlerine çözümü kendileri araştırarak bulmalıdır. İlaç üretiminde kullanılan kükürt ve kireç tozlarını büyük kazanlarda kaynatıp süzgeçlerden geçirerek soğutuyor ve bidonlarda depolayarak kayısı ağaçlarının yapraklarını dökmesiyle ağaçları ilaçlamaya başlıyoruz. Bu sayede hem mali açıdan rahatlıyoruz hem de ağaçlarımız daha az kimyasal ilaca maruz kalıyor."


- "Daha az zararlı"


Bir diğer çiftçi İbrahim Toraman ise ilaçları kendilerinin üretmesinin ardından maliyetlerinde önemli oranda düşüş olduğuna dikkat çekti.


İlaç maliyetileriyle ilgili rakamları paylaşan Toraman, "300 hektarlık bir bahçeye 25 ton zirai ilaç satın alınınca yaklaşık 30 bin lira masrafımız oluyor. Ev yapımı ilaçlar sayesinde maliyet 6 bin liraya düştü." ifadelerini kullandı.


Kendi ürettikleri ilaçların hem ağaçlara hem de toprağa diğer kimyasal ilaçlara göre de daha az zarar verdiğini belirten Toraman, ayrıca ağaçların kış koşullarına daha dayanıklı olduğunu ve verimlerinin arttığını kaydetti.


Çiftçi Mahmut Kıran da ürettikleri ilaç sayesinde hem ekonomik olarak kazanç elde ettiklerini hem de bahçelerinin kışa daha dayanıklı hale geldiğini ifade etti.


Kıran, ev yapımı ilaçlardan son derece olumlu sonuç aldıklarını ve başta Malatya'nın diğer bölgeleri olmak üzere tüm kayısı üreten bölgelerde de kullanılabileceğini aktardı.




NOT: Bu haber, AA'nın kuruluşunun 100. yılı kapsamında iletişim fakültelerinde okuyan lisans öğrencilerine yönelik düzenlenen "Gelecek 100 Yılın Habercileri" projesi kapsamında öğrenciler tarafından hazırlanmıştır.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English