Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Diyarbakır-IKBY Dış Ticaret Çalıştayı

Erbil Ticari Ataşesi Zihni Tuğrul: "Irak'ın en çok ithal ettiği kalemlerde payımız çok düşük" Diyarbakır OSB Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Odabaşı: "IKBY üzerinden Irak'ın diğer bölgelerine ve hatta onların ticari yeteneklerini kullanıp, Arap dünyasının diğer pazarlarına ulaşabiliriz"

Anadolu Ajansı haberine göre;
DİYARBAKIR (AA) - Erbil Ticari Ataşesi Zihni Tuğrul, "Irak'ın en çok ithal ettiği kalemlerde payımız çok düşük." dedi.

Tuğrul, bir otelde düzenlenen Diyarbakır-IKBY Dış Ticaret Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Irak'ın Türkiye ihracatı için büyük önem taşıdığını belirterek, Irak'ta yaşanan siyasi istikrar ve çatışmaların bu ülkeye ihracatı etkilediğini söyledi.

Irak ekonomisinin petrole dayalı olduğuna, petrol fiyatının yükseldiği dönemde ithalatının da arttığına işaret eden Tuğrul, Irak'ın günlük 4,5 milyon varil petrol üretimi yaptığını kaydetti.

Irak'ın IMF programı uygulaması nedeniyle bazı sıkıntılar yaşandığını aktaran Tuğrul, şöyle konuştu:

"Irak şubat ayından itibaren tek gümrük uygulamasına geçti. Irak'ın güneyine gidecek ürünlerde çifte verginin kalkması ihracatımızın artacağı yönünde sevindirdi ancak öyle olmadı. Gümrükler yükseldi, yerli üretim bahanesiyle bazı ürünlerin ithalatına yüksek vergiler getirildi. Irak ile bir ticaret anlaşması yapılması için Bakanlığımız ön çalışma yapıyor."

"Irak'ın en çok ithal ettiği kalemlerde payımız çok düşük." diyen, Tuğrul, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle en büyük ihracat kalemimiz olan mücevherat. Bu kapsamda altın sektörü çok önemli. Dubai'de vergilerin yükseltilmesinden dolayı oradaki tüccarların Türkiye'ye geldiğini biliyoruz. Bunun avantajını ele geçirebiliriz."

- "Sıkıntılar büyük ölçüde azaldı"

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya da, Diyarbakır'ın yıllık ihracatının yıllık yaklaşık 200 milyon lira olduğunu belirterek, bazı şirketlerin çeşitli nedenlerle ihracatını Mersin ve İstanbul başta olmak üzere diğer illerden yaptığını söyledi.

Diyarbakır ve çevre illerden yapılan ihracatın yüzde 65'inin Irak'a gerçekleştirildiğini aktaran Kaya, "Geçen yıl Irak'a ihracatta özellikle sınır kapısında sıkıntılar yaşanıyordu. İpekyolu Gümrük Bölge Müdürlüğü yetkililerinin yoğun çabası sayesinde sıkıntılar büyük ölçüde azaldı." diye konuştu.

- "Ekonomik sorunu fırsata dönüştürebiliriz"

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Odabaşı ise Orta Doğu pazarının Diyarbakır'da üretim yapan firmalar için büyük önem taşıdığını kaydetti.

"IKBY üzerinden Irak'ın diğer bölgelerine ve hatta onların ticari yeteneklerini kullanıp, Arap dünyasının diğer pazarlarına ulaşabiliriz." ifadelerini kullanan Odabaşı, şöyle konuştu:

"Böylelikle pazarımızı hem genişletmiş hem de çeşitlendirmiş olacağız. Eskilerin yanı sıra yeni ürünlerimizi daha kaliteli ve son müşterinin beğenisini kazanacak şekilde üreterek rekabet gücümüzü arttırmayı, yeni pazarlara açılmayı ve yeni pazarlama teknikleriyle pazarımızı genişletmeyi hedef alarak, bu ekonomik sorunu fırsata dönüştürebiliriz."

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Irak ve Suriye'deki siyasi problemlerin uzun yıllar sürebileceğine işaret ederek, bu eksende ihracat artışının hedeflenmesi gerektiğini söyledi.












Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English