Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Dil ve Edebiyat dergisinden "Ayasofya" özel sayısı

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği tarafından yayımlanan derginin "Egemenlik Bağımsızlık Ayasofya" başlıklı temmuz sayısında ibadete açılması konusu gündeme gelen Ayasofya'nın tarihi, sanat değeri ve insanlık mirası açısından önemi ele alınıyor Sezai Karakoç'un "Kaderimizin Ayasofya'sı Ayasofya'mızın Kaderi" başlıklı 1990 yılında kaleme aldığı yazısına da yer verilen dergide, Taha Hüseyin "Ayasofya Bize Ne Anlatır?" yazısıyla Ayasofya'nın tarihini ve temsil ettiği mesajı anlatıyor

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - Dil ve Edebiyat dergisi, cami olarak ibadete açılması gündeme gelen Ayasofya'yı kapağına taşıdı.


Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği tarafından aylık olarak yayımlanan Dil ve Edebiyat dergisinin 139. sayısında, Ayasofya'nın tarih, sanat değeri ve insanlık mirasını ele alan yazılara yer verildi.


Dosya konusunun açılışını Üzeyir İlbak'ın "Bir Eski Söyleyiş Muhasebe" başlıklı takdimiyle yapan derginin temmuz sayısında, 1500 yıllık bir mabet olan Ayasofya'nın tarihine ilişkin bilgilerin yanı sıra bugünün Türkiye'si için taşıdığı önem de vurgulanıyor.


Yazısında Ayasofya'nın 532-537 yıllarında inşa edildiğini belirten İlbak, "Kimi yorumculara göre modern zamanların AB'sinin temelleri burada atılmıştır. Ayasofya, fethin kılıç hakkıdır. Bağımsızlık sembolüdür." ifadesine yer veriyor.


Sezai Karakoç'un ilk kez 1990'da Diriliş'te yayımlanan "Kaderimizin Ayasofya'sı Ayasofya'mızın Kaderi" yazısı da bu sayıda tekrar okuyucuyla buluşuyor.


Yazısında o yıllardaki tartışmaları anlatan usta şair, "Eğer, Ayasofya Fatih tarafından cami yapılmasaydı, Hristiyanların umudu kırılmaz, savaşa gizli açık devam ederler, fırsat buldukça da isyan çıkarırlar, Batı'dan da yardım görürlerdi. Bu yüzdendir ki fethedilen yerlerin en büyük kilisesi camiye çevrilirdi." bilgisini paylaşıyor.


- "Ayasofya, cami olarak özgür ve bağımsız Türkiye'yi temsil eder"


Dosya konusuna katkı sunan bir diğer isim olan Taha Hüseyin, "Ayasofya Bize Ne Anlatır?" başlıklı yazısında, Ayasofya'nın, İstanbul'un Müslüman toprağı olmasından sonra ilk selatin camisi haline geldiği görüşünü aktarıyor.


Tarihi, insanlık mirası ve sanat değeri tartışılmaksızın Ayasofya'ya mabet kimliği değeri üzerinden bakılması gerektiğinin altını çizen Hüseyin, yazısında "Ayasofya, cami olarak özgür ve bağımsız Türkiye'yi temsil eder." değerlendirmesinde bulunuyor.



Derginin temmuz sayısında Murat Ertaş, Nurettin Durman, İsmail Aykanat, Sıddıka Zeynep Bozkuş, Sabiha Ayaz, Zeynep Gül Akgöz, Halime Erva Kılıç, Esra Karaca, İrem Güneşdoğdu, Elif Merve Kabadayı ve Furkan Güreci'nin de şiirleri yer alıyor.


Hakan Hadi Kadıoğlu, Mustafa Uçurum, Hayrettin Taylan, Elif Sönmezışık, Mehtap Altan, Nuray Alper'in denemelerinin okuyucuyla buluştuğu dergiye Nimet Yıldırım, Zafer Acar, Halil İbrahim Çelik, Tacettin Şimşek, Serpil Tuncer, Halit Yıldırım, Eda Tosun, Bilgehan Avcı, Mevlüt Ceylan ve Marcus B. Christian da katkıda bulunuyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English