Son Dakika Haberler

Deprem Performans Analizi

Eski ve zamanla hasar görmüş olan binaların, can güvenliğini tehdit ettiği çoğunlukla bilinen bir durumdur. Bina deprem testi yaptırılmamış olan eski binalarda risk faktörü her geçen gün artar. Bu sebeple eski binalar için analiz yaptırmanın önemi de her geçen gün daha fazla anlaşılmaktadır. Göçen, yamulan, çatlayan binalar, her an haberini aldığımız hatta tanık olduğumuz olaylar haline gelmeye başlamıştır. Mahallemizdeki bir binanın yıkıldığını, göçtüğünü, çatlayıp ikiye ayrıldığını öğrenmek ne yazık ki aşina olduğumuz bir durumdur. Oysaki deprem testi, yaşanabilecek olan bütün bu acı olayları en aza indirmeye yardım eder. Bunun için takip edilmesi gereken çeşitli aşamalar bulunur.

Deprem Performans Analizi Sürecinde Yapılanlar
Analiz sürecinde öncelikle binanın genel durumu değerlendirilir. Eski binalar için özellikle daha önceden yapılan restorasyon, güçlendirme ve çeşitli tadilat işlemlerinin olup olmadığı anlaşılır. Bu bilgilere ulaşmak mümkün değilse binan mevcut durumu değerlendirilerek bir plan hayata geçirilir. Yapılan karot testi ile deprem performans analizi sonuçları anlaşılır. Bunun neticesinde binanın ihtiyaç duyduğu uygulamalar tatbik edilir. Binanın genel durumu analiz edildikten sonra yönetmelikte belirtilen sayıda numune alınır. Alınan numuneler, ilgili yani bakanlık tarafından onaylanmış laboratuvarlarda test edilir. Binada bulunan demirlerin sağlamlık dereceleri ve dayanıklılık durumları da performans analizi için önemlidir. Bu nedenle kullanılan demirlerin yani donatıların ölçümü yapılır, etriye aralıkları tespit edilir.

Temelin sağlamlığı, aslında bir yapının gücünü belirleyen en önemli şeydir. Bu nedenle açılan bir çukur yardımıyla temelin durumu da kontrol edilir. Zemin etüdü uygulanarak binanın oturduğu temel hakkında bilgi edinilir. Bunun için sondaj açılarak zeminden de numuneler alınır. Bütün bu aşamalar, deprem analizi için gereli doneleri toplamaya yardımcıdır. Sonrasında ise karot testi sonucuna göre binanın 3D modellemesi yapılır. Bina için gerekli olan güçlendirme, restorasyon, yeniden inşa gibi çalışmalardan uygun olanı seçilir ve uygulanır.

Deprem dayanıklık testi Yapılmadığı İçin Çöken Binalar
Türkiye’nin 4 bir yanında özellikle de fay hatlarına yakın yerlerde yıkılma riski yüksek binalar bulunur. Deprem performans analizi yaptırıldığında ise:
Bir binanın çökme riski bulunup bulunmadığı,
Depreme ve doğal afetlere karşı ne kadar dayanıklı olduğu,
Kolonların ve kirişlerin yeterli desteği sağlayıp sağlamadığı,
Beton kalitesinin bozulup bozulmadığı,
Binanın herhangi bir hasar alıp almadığı, rahatlıkla tespit edilebilir.

Elde edilen test sonuçları gerekli önlemleri vakit kaybetmeden almayı sağlar. Bunlar yapılmadığında 17 Ağustos 1999 gecesi gerçekleşen ve büyük ölçüde can kaybı yaşanan depremde olduğu gibi üzücü olaylar gerçekleşecektir. 17 Ağustos’ta Gölcük’te özellikle zemini sağlam olmayan, dayanıksız yapılar, yıkılmıştır. Neticede deprem değil; ihmal, dayanıksız malzeme, yanlış uygulama can kaybına yol açar!  Deprem yönetmeliğini inceleyip binanızın sağlamlık durumunu öğrenmek, sizi ve sevdiklerinizi ihmal mağduru olmaktan korur! Bilinçli bir yaşam, hayat kurtarır! Deprem testi başvurusu için geç kalmayın, canınızı hiçe saymayın!
 
 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 3
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Y
    Yakup
    5 yıl önce

    Sarıoğlu dan bizde hizmet aldık gayet Profesyonel

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English