Son Dakika Haberler

Başbakan Davutoğlu: (3) "Asgari ücret vaadimizi de gerçekleştiriyoruz. İş dünyamıza, buluştuğumuz zaman da söyledim tekrar söylüyorum. Asgari ücret artışından kaynaklanacak yükü kesinlikle sizlerle paylaşacağız ve sizin rekabetçi kapasitenizin azalmamasına özen göstereceğiz" "Gerçek anlamda bir reform hükümeti anlayışıyla harekete geçtik. Türkiye'deki kişi başına milli geliri 3 bin dolarlardan 10 bin dolar seviyelerine çıkardık. Gelişmiş ülkelerle aramızdaki mesafeyi hızla kapattık. Bu kazanım

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, asgari ücret vaatlerini de gerçekleştireceklerini belirterek, "İş dünyamıza, buluştuğumuz zaman da söyledim tekrar söylüyorum. Asgari ücret artışından kaynaklanacak yükü kesinlikle sizlerle paylaşacağız ve sizin rekabetçi kapasitenizin azalmamasına özen göstereceğiz" dedi. 

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel Kurulu'nda konuşan Davutoğlu, küresel krizin başladığı 2007'den bu yana birçok ülke istihdam kayıplarını telafi edemezken, Türkiye'nin tam 7 milyon kişiye ilave istihdam imkanı sağladığını kaydetti.

Sadece son bir yılda yaklaşık 1 milyon kişiye istihdam sağlandığını, istihdam oranlarının belirgin bir şekilde arttığını ifade eden Davutoğlu, 2007'de yüzde 40,4 civarında olan istihdam oranının, 2014'te yüzde 45,5 seviyesine ulaştığını dile getirdi. Davutoğlu, AK Parti hükümetleri öncesinde mali dengelerin de sürdürülebilir olmadığını, yüksek bütçe açıkları ve borç nedeniyle ülkenin iflasın eşiğine geldiğini anlattı.

Davutoğlu, hükümetleri döneminde sağladıkları mali disiplin sayesinde Türkiye'nin mali açıdan dünyaya örnek hale geldiğini vurgulayarak, "2014-2015'te ikişer seçim yaşanmasına rağmen, milyonlarca Suriyeli kardeşimize ev sahipliği yapmış olmamıza rağmen bütçe dengelerini korumayı sürdürüyoruz. Mali disiplin konusunda hiçbir taviz vermeyeceğiz. Vaatlerimizin hepsini yerine getireceğiz ama mali disiplinden milim, miktar sapmayacağız. Bu ekonomimizin en önemli çıpasıdır, bu çıpayı koruyacağız" diye konuştu. 

Bir sitemimi de ifade etmek istediğini dile getiren Davutoğlu, hükümet programı açıklanır açıklanmaz, parti genel başkanlarıyla TBMM'de yaptığı görüşmede, basit, tek ve net bir ricada bulunduklarını, "Gelin destek verin, kalıcı bütçeyi bir an önce geçirelim" dediğini aktardı.

Başbakan Davutoğlu, bunun AK Parti ve hükümet için değil, Türkiye için önemli olduğunu söylediğini belirterek, şöyle devam etti:

"İlk tepkileri de olumluydu. Eğer aralık ayında bütçeyi kalıcı bütçe olarak geçirmiş olmasaydık en az bir, iki ay kazanmış olacaktık reform yasaları bağlamında. Kimseye de bir zararı da yoktu bunun. Kendilerine de söyledim. 'Daha fazla eleştirmek için Meclis'te daha fazla süre istiyorsanız verelim. Televizyon yayını istiyorsanız sağlayalım ama gelin vakit kaybetmeyelim' dedik. Ama maalesef ilk tepkiler olumlu olmasına rağmen, MHP Genel Başkanı daha fazla da olumlu tepki vermeye devam etti. Ama anamuhalefet partisinden, Sayın Kılıçdaroğlu'ndan daha sonra olumlu bir mesaj alamadık. Bu sebeple çok kıymetli 1,5, belki 2 ayı kaybetmiş olduk. Kaybeden AK Parti hükümeti değil, kaybeden Türkiye. Geçici bütçeyi çıkardık. Ocak ayında da kalıcı bütçeyi çıkarmakla uğraşacağız. Şimdiden önümüzde 4 yıl var. Bütün muhalefet  partilerine sesleniyorum. Gelin bu dört yılda birbirimizi eleştirelim, gerektiğinde sözlü anlamda mücadele edelim ama ülkemize zarar verecek fiillerden, ülkemize zaman kaybettirecek muhalefet anlayışından vazgeçelim."

- "Her şey şeffaf olacak"

Davutoğlu, 2002'de yüzde 10,8 olan genel devlet açığının milli gelire oranını yüzde 1 seviyelerine gerilettiklerini belirterek, artık genel devlet bütçesini dengede kapatmayı hedeflediklerini, inşallah 2017'de de bütçe fazlası hedeflerinin olduğunu söyledi.

Başbakan Davutoğlu, 2002'de yüzde 74 olan AB tanımlı borç stoğunun milli gelire oranını 2015'te yüzde 34 seviyesine kadar gerilettiklerini ifade ederek, "Bu alanda 28 AB ülkesinin 25'inden daha iyi durumdayız. Eskiden biz AB üyelerinden ders ve tecrübe aktarımı alırdık. Şimdi onlar bizden ders alıyorlar. Buna ancak şükretmek lazım" dedi.

TBMM komisyonlarında görüşülecek 2016 bütçesinde de aynı disiplin ve tutarlı anlayışı sürdüreceklerini vurgulayan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Gerçek anlamda bir reform hükümeti anlayışıyla harekete geçtik. Türkiye'deki kişi başına milli geliri 3 bin dolarlardan 10 bin dolar seviyelerine çıkardık. Gelişmiş ülkelerle aramızdaki mesafeyi hızla kapattık. Bu kazanımları koruyarak önümüzdeki dönemde bu süreci hızlandıracağız. İkinci nesil reformlarla ekonomik anlamda Türkiye'yi orta gelir tuzağından çıkarıp, yüksek gelir grubuna taşımayı hedefliyoruz. 64. Hükümet Programı'nı Meclis'e sunduk, güvenoyu aldık. Geçtiğimiz hafta da 2016 Eylem Planı'nı sunduk. Bunları takvime bağladık. Kamuoyuyla paylaştık."

Davutoğlu, her söz verdikleri dönem bittiğinde de yaptıkları ve yapamadıklarını kamuoyuyla paylaşacaklarını, yapamamalarının gerekçelerini de söyleyeceklerini, muhalefet partilerinin engellemesi durumunda da bunu ilan edeceklerini anlattı.

Her şeyin şeffaf olacağını, kimsenin millete hesap vermekten kaçamayacağını, sözlerinin gereğini yapacaklarını, vaatlerini tek tek hayata geçireceklerini vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bir hafta içinde gerçekleştirdiğimiz 10 icraatımızı da dün kamuoyuyla paylaştık. İşte asgari ücret vaadimizi de gerçekleştiriyoruz. Bu konuda iş dünyamızdan destek vadediyoruz. Asgari ücret vaadimizi de gerçekleştiriyoruz. İş dünyamıza, buluştuğumuz zaman da söyledim tekrar söylüyorum. Asgari ücret artışından kaynaklanacak yükü kesinlikle sizlerle paylaşacağız ve sizin rekabetçi kapasitenizin azalmamasına özen göstereceğiz. Yatırım ortamını iyileştirilmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Bu bağlamda atacağımız adımları, sizlerden aldığımız teklifleri de göz önünde tutarak, birer birer yasalaştıracağız. İstihdam ve iş gücüne teşvik anlamında kapsamlı düzenlemeler yapacağız. Ayrıca kamu maliyesi ve gelir vergisi başta olmak üzere kamu maliyesinde ciddi bir reform çalışması yürütüyoruz. Eğitimde nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılamak için yeni düzenlemeler yapacağız. Eğitim alanında şu ana kadar yürüttüğümüz çalışmaları, nitelikli ve kalite odaklı sürdüreceğiz. Yapısal dönüşüm programlarında ve 2016 Eylem Planı'nda sizlerde takip etmişsinizdir, meslek liseleri ve yüksem öğretim programları iş dünyasının ihtiyaçlarına yeniden gözden geçireceğiz. Meslek liseleri, özellikle yüksek öğretimde kalite anlamında alacağımız her kararda, yapacağımız her toplantıda mutlaka sizin katkınız olacak. Nihayetinde meslek liselerinden mezun ettiğimiz öğrenciler, sizlerin iş yerlerinde çalışacaklar. Mezun olan üniversite öğrencileri sizlerin talepleri doğrultusunda yetiştirilmek durumunda."

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Şeffaflık ve Siyasi Etik Kanunu'nu, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nu süratle çıkaracaklarını ifade ederek, bu çabalarında serbest piyasa kurallarından ve rekabetçi anlayıştan kesinlikle ödün vermeyeceklerini söyledi. Davutoğlu, siyasetin finansmanı ve imar rantlarının vergilendirilmesi konularında da çalışmalarının sürdüğünü anlattı.  

(Sürecek)


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English