Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Dedesinin Bosna'ya mirası ile gurur duyuyor

Osmanlı'nın Boşnak vezirlerinden Mehmet Paşa Kukavitsa'nın Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'nın kalbi tarihi Başçarşı'daki sebilin yanı sıra Travnik'te yaptırdığı saat kulesi ve cami, ülkenin önemli tarihi eserleri arasında yer alıyor Kukavitsa'nın 7. kuşaktan torunu Halida Hasiç: "Saraybosna'daki ilk sebilin dedem Mehmet Paşa tarafından yaptırıldığı çok bilinmiyor. Ne zaman sebilin yanından geçsem, içimi bir gurur kaplıyor. Dedem ve ailem için dua edip su içiyorum"

Anadolu Ajansı haberine göre;
SARAYBOSNA (AA) - EMRE BAŞTUĞ -  Osmanlı'nın Boşnak vezirlerinden Mehmet Paşa Kukavitsa'nın Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'nın kalbi tarihi Başçarşı'daki sebilin yanı sıra Travnik'te yaptırdığı saat kulesi ve cami, ülkenin önemli tarihi eserleri arasında yer alıyor.

Saraybosna'yı ziyaret eden turistlerin önünde hatıra fotoğrafı çektirdiği eserlerin başında gelen Başçarşı'daki sebil, 1754 yılında Bosna'nın Travnik şehrinde görev yapan Mehmet Paşa tarafından inşa ettirildi. 18. yüzyılda vezir olan Mehmet Paşa, sebilin yanı sıra Travnik'te de saat kulesi ve cami yaptırdı.

Mehmet Paşa'nın yedinci kuşaktan torunu, 77 yaşındaki Halida Hasiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada tarihi Başçarşı'daki ilk sebilin dedesi tarafından yaptırıldığının çok fazla bilinmediğini belirterek, "Ne zaman sebilin yanından geçsem, içimi bir gurur kaplıyor. Dedem ve ailem için dua edip su içiyorum" dedi.

Travnik'te dünyaya gelen Hasiç, gençlik yılları eski Yugoslavya döneminde geçtiğinden derin tarih bilgisine sahip olmadığını, tarihi konuları babasıyla konuştuğunu ancak onun da mevcut siyasi ortam nedeniyle tarih eğitimi konusunda kendisine çok yardımcı olamadığını söyledi.

Hukuk eğitimi aldığını ve uzun yıllar hakimlik yaptıktan sonra emekli olduğunu anlatan Hasiç, "Babam, hukuk eğitimi almaya başladığım 1957 yılında, ailemizin kökenlerinin 1700'lü yıllara dayandığını ve yapacağım her şeyi temelleri olan ailemizin saygınlığı ve şerefi çerçevesinde yapmamı öğütlemişti" diye konuştu.

- Evi müzeyi andırıyor

Sararmış bir kağıtta soy ağacını ve Aliya Beytoviç'in kaleme aldığı "Mehmet Paşa Kukavitsa'nın Bosna'ya Mirası" isimli kitabı gösteren Hasiç, eski eşyalarla dolu evinin adeta bir müzeyi andırdığını belirtti.

Hasiç, ninesine ait işlemeli şalvarın duvardaki çerçevesine işaret ederek, "Evimde 200 senelik geçmişi olan saatler, altın kaplama eski barutlu tabancalar, altın kaplama terazi var. Tüm bunlar, ailemden miras kaldı" dedi.

Mehmet Paşa'nın torunu Halida Hasiç, kızlık soyadı İbrahimspahiç'in Mehmet Paşa'nın Karadağlı Haydana Buletiç'ten olma oğlu İbrahim Paşa'dan geldiğini belirterek, bu soyadının da eskiden Kukaviçiç olduğunu ancak zamanla Mehmet Paşa'nın oğlundan dolayı İbrahimspahiç olarak değiştiğini anlattı.

Halida Hasiç, Arap alfabesiyle işlenmiş İbrahim Paşa mührünün de bugüne kadar korunduğunu kaydederek, mührün orta kısmında Arapça "Selam İbrahim'in üzerine olsun", kenarında ise "Allah'a inandım, Allah'a teslim oldum, zafer Allah'a ve benim zaferim de Allah'a aittir" yazdığını sözlerine ekledi.

Saraybosna'nın kalbi konumundaki Başçarşı'nın merkezinde bulunan sebil, 1754 yılında Mehmet Paşa Kukavitsa tarafından yaptırıldı. 1852 yılındaki yangında hasar gören sebil, 1891 yılında yeniden inşa edildi.

 

 


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English