Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Çobanlar için 71 yıldır kepenek yapıyor

85 yaşındaki Ethem Hallaç, çobanlar için 71 yıldır "kepenek" yaparak keçecilik mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

Çobanlar için 71 yıldır kepenek yapıyor
Anadolu Ajansı haberine göre;
Denizli'nin Çal ilçesinde yaşayan 85 yaşındaki Ethem Hallaç, çobanlar için 71 yıldır "kepenek" yaparak keçecilik mesleğini yaşatmaya çalışıyor.
 
İlçe merkezine 15 kilometre mesafedeki Alfaklar Mahallesinde eşiyle yaşayan Ethem Hallaç, dededen kalma keçecilik mesleği ile geçimini sağlıyor. 
 
Evinin bahçesindeki bir odada 71 yıldır keçe ve kepenek yapan Hallaç, yaşadığı sürece mesleğini sürdürmek istiyor. 
 
Hallaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "çoban evi" dediği kepeneği ve keçecilik mesleğini dedesinin yanında ilkokula gittiği yıllarda öğrendiğini, o dönemde Çal'da çok sayıda keçecinin bulunduğunu anlattı.
 
Gençlik yıllarında günde bir kepenek yaptığını, çoğu zaman talepleri karşılamakta zorluk çektiğini dile getiren Hallaç, çocukları dahil kimsenin keçecilik yapmadığını söyledi.
 
Hallaç, kendisinden sonra mesleği devam ettirecek birinin bulunmamasına çok üzüldüğünü belirterek, "Şimdiki gençler öğrenmiyor bu mesleği. Kendi çocuklarım bir kere eline almışlığı yoktur. Benim dükkanımda iş çok ama yapan yok" dedi.
 
Mesleğe başladığından bu yana 71 yıldır çobanlar için kepenek yaptığını aktaran Hallaç, "Çevrede ne kadar çoban varsa benden 'çoban evi' sahibi olmuşlardır. Yaşım 85 olmasına rağmen hiç yorulmadan zevkle işimi sürdürmeye çalışıyorum. Eskiden Denizli'de kepenekçi çoktu. Köyümüzde herkes geçimini bu kepenekten kazanıyordu. Ben kepenek yapmaktan zevk duyuyorum, yorulmuyorum" dedi.
 
Hallaç, keçeciliğin ustalık gerektirdiğini belirterek, şöyle devam etti:
 
 "Ben keçe yapımı için ağustos aylarında kırkılan yünü kullanmaya tercih ederim. Önce kırkılan yünleri ince ince yün atma makinesinde işlerim. Daha sonra ne şekil vermek isteniyorsa, yazı mı yazılacak, simge mi olacak yünü kalın hasırın üzerine döşeriz. Daha sonra yünü ıslatırız ve hasırı rulo halinde sararak ezme makinesinde iki saat boyunca dövdürürüz. Böylece yün istenen şekle gelir. Kumaş nasılsa o şekle girer." 
 
Hallaç, mesleğinin yok olup gitmesinden endişe ettiğini ifade ederek, "Ben Denizli'nin son kepenek ustasıyım. Kimse bu mesleği öğrenmek için gayret göstermiyor. Kepenek örtüye benzemez, sıcak olur su geçirmez. Bu çobanın evidir adeta. İçine yatıldığında sıcak seni her şeyden korur. Hazır makinelerde yapılan kepeneği en fazla 3 ay giyilir daha sonra atılır" dedi.
 
Kepeneğin el işçiliğine göre fiyatının 100-300 lira arasında değiştiğini sözlerine ekledi.
 
- Kepenek nedir?
 
Kepenek, çobanların omuzlarına aldıkları, dikişsiz, kolsuz keçeden üstlüğe verilen isimdir. Genellikle çobanların soğuktan, sağanaktan ve kardan korunmak için kullanılır. Daha çok koyun ve kuzu derisinden, biri sırtta, ikisi önde olmak üzere üç parçadan yapılır. İkisi yanlarda, ikisi de yanlarda dört düz dikişi vardır. Ayakların üstüne kadar inen kepeneğin önünde düğme yoktur. Sağında ve solunda bulunan ipler düğümlenerek önü kapatılır. Dışında ya da içinde çobanın kavalını koyacağı bir kese ya da cep bulunur. Kullanılmadığı zaman, omuz başlarındaki küçük halkalarla duvara asılarak korunur.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • CK
    Çoban Kepeneği
    2 yıl önce

    Kaplumbağa misali.. Kepenek çobanların sırtlarında gezen kırsaldaki taşınabilir evlerdir. Yani Kepenek Nedir? Kepenek, Anadolu insanı için kültürel ve tarihi bir mirastır.

    • Cevapla
    • Begen (3)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English