Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

​Çin ve Hindistan'ın ardından dünyada 3. sıraya yerleştik

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Konya’nın Karapınar ilçesinde kurulan Türkiye’nin en büyük güneş enerji santralinin temel töreninde yaptığı açıklamada Türkiye’nin dünyada en fazla güneş paneli üreten tesis sayısında Çin ve Hindistan'ın ardından dünyada 3. sıraya yerleştiğini açıkladı.

​Çin ve Hindistan’ın ardından dünyada 3. sıraya yerleştik
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı  Fatih Dönmez, Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nin temel atma töreninde yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:
Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santrali olacak Karapınar GES’te önemli bir aşamaya daha hep birlikte şahitlik ediyoruz. Buradaki hazirun da hatırlar 4 yıl önce, YEKA yarışmalarımıza ilk defa Konya Karapınar’daki YEKA GES ile başlamıştık. Bu yönüyle Karapınar YEKA bizim ilk göz ağrımız diyebiliriz. YEKA’larla ilgili sonraki süreçlerde yol haritamızın revizyonunu, bu ve diğer YEKA’lardan elde ettiğimiz tecrübelerle şekillendirdik. Bu yönüyle bizler için de öğretici ve yol gösterici bir niteliği oldu. O dönem pek çok eleştiri gelmişti. Bu denli büyük, tek parçalı yarışmaya rağbet olmaz, hem tesis hem de teknoloji yatırımı, Ar-Ge ve inovasyon zorunluluğu firmaların katılımını engeller türünden pek çok mesnetsiz iddia gündeme atıldı. Tüm iddiaların aksine YEKA GES-1 yerli ve yabancı birçok firmadan büyük bir rağbet görmüştü. Türkiye’nin enerjisine ve ekonomisine duyulan güven bizleri sonraki adımlarımız için de yüreklendirdi.
 "Türkiye hem kaynak, hem teknoloji hem de piyasalar bazında yenilenebilir enerjinin merkez ülkesi olacak"
Bakanlık olarak hedeflerine yenilenebilir enerji piyasasının gelişimini eklediklerini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez “Yenilenebilir enerjinin teşviki ve yaygınlaştırılması için hem üretici hem de tüketici bazında Yeşil Tarife, YEK-G ve geçtiğimiz günlerde devreye aldığımız Vadeli Elektrik Piyasasıyla bu işi bir adım daha öteye taşıdık. Elektrik ihtiyacımızın önemli bir kısmını yerli kaynaklardan karşılamanın yanı sıra, elektriğin fiyatlandırılmasının yapıldığı bir enerji merkezi olmak için önemli bir adım attık. Artık diyoruz ki Türkiye, hem kaynak, hem teknoloji hem de piyasalar bazında yenilenebilir enerjinin merkez ülkesi olaca” dedi.
Güneş enerjisinde dünyada 13. Avrupa’da ise 7. sıradayız
 3-4 yıldır devreye aldığımız toplam kurulu gücün yüzde 90’ından fazlası yenilenebilir enerji kaynaklarından geldiğini açıklayan Bakan Dönmez “ Özellikle rüzgar ve güneş özelinde baktığımızda rüzgarın 20, güneşin neredeyse 10 yıllık bir mazisi var. Bugün rüzgar enerjisinde 9,660 MW ile dünyada on ikinci, Avrupa’da yedinci sıradayız. Güneş enerjisinde ise 7.154 MW ile dünyada on üçüncü, Avrupa’da yedinci sıradayız. Bu rakamlar inşallah her yıl daha da artacak. Biz yeni hızlanmaya başladık. Her yıl en az 1.000 MW güneş ve rüzgar YEKA’sı yaparak 10 yıl içerisinde asgari toplam 20 bin MW güneş ve rüzgar kurulu gücümüzü portfoyümüze dahil edeceğimizi ifade etmiştik.  Bugüne kadar 2.000 MW’lık YEKA GES’i tamamladık. Biliyorsunuz son YEKA GES yarışmamız Mini YEKA adını verdiğimiz 1.000 MW’lık YEKA GES-3 yarışmasıydı. 36 şehrimizdeki 74 yarışmamıza küçük, orta ve büyük ölçekli 700’den fazla firma katıldı” diye konuştu.
 “YEKA RES-3 yarışmamız Resmi Gazete’de ilana çıktı”
Mini YEKA yarışmalarımızda ortalama alım fiyatı ise kilovatsaat başına 21,52 kuruş olduğunu akratan Bakan Fatih Dönmez “İnşallah bu yılın son çeyreğinde yeni bir YEKA GES daha yapacağız.  Rüzgarda da bugüne kadar 1.000 MW’lık YEKA yaptık. Bu yıl içerisinde inşallah 2.000 MW’lık bir YEKA RES daha yapacağız. YEKA RES-3 yarışmamız Resmi Gazete’de ilana çıktı. Orada da 20 ila 90 MW arası değişen kapasiteler tahsis edeceğiz. 42 farklı şehrimizde yapılacak yarışmalarımızla rüzgarda da küçük ve orta ölçekteki oyuncuları enerji yatırımlarına teşvik edeceğiz. Böylece enerji sektörünü daha fazla yatırımcıyla, çok daha rekabetçi ve güçlü hale getireceğiz. YEKA RES-3 için 12 Ekim’de yarışma başvurularını almaya başlayacağız. Yarışmalarımızı ise son çeyrekte yapacağız. Böylece, güneşte olduğu gibi rüzgarda da dev bir adım daha atacağız. Bütün hedefimiz, yenilenebilir enerji alanında Türkiye’yi her yönüyle rol model ülke haline getirmek. Artık her gün vites yükselterek ilerliyoruz”şeklinde konuştu.
  Çin ve Hindistan'ın ardından dünyada 3. sıraya yerleştik
 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı  Fatih Dönmez, Türkiye’nin dünyada en fazla güneş paneli üreten tesis sayısında Çin ve Hindistan'ın ardından dünyada 3. sıraya yerleştiğini açıklayarak şunları söyledi:
Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde bir haber yayımlandı. Türkiye, dünyada en fazla güneş paneli üreten tesis sayısında, Çin ve Hindistan'ın ardından dünyada üçüncü oldu. Yani ABD’den, Almanya’dan, Japonya’dan, Kore’den de daha fazla güneş paneli üretmişiz.
Montaj güneş paneli değil, bunları imal eden fabrikalarımızı kastediyorum. İlerleyen süreçte yenilenebilir enerji teknolojileri üreten tesislerimiz ekonomiyi çekip çevirecek bacasız enerji fabrikalarımız olacak inşallah. Üstad Necip Fazıl da bir şiirinde “Güneş’e göç var da habersiz miyiz?” diye soruyor. Az önce de ifade ettim bugün dünyada enerji bağlamında gerçekten de güneşe bir göç var. Biz de bunu en iyi şekilde değerlendireceğiz inşallah. Bugün temelini atacağımız SCADA tesisimiz de enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesi adına attığımız en önemli adımlardan biri olacak. SCADA merkezimiz, bir taraftan santralimizin yönetim ve kontrolünü sağlarken, diğer taraftan da sektör ve profesyoneller için bir bilgi ve teknoloji üssü olacak. Dünyaya örnek YEKA’larımızın, ilk ve örnek projesi Karapınar GES’e yakışır örnek bir tasarımla hazırlanan SCADA Merkezi’nin şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.
 
 "Karapınar GES’i inşallah 2022 sonunda tam kapasiteyle devreye alacağız"
Karapınar GES’in kurulumu yüzde 20 oranında tamamlandı ve elektrik üretmeye başladı. Bugüne kadar Faz-1 olarak adlandırılan 271 MW’lık kurulu gücün panel kurulumu tamamlandı. Bunun için de sahada 700 bin panelin montajı yapıldı. Dünyanın sayılı büyüklükteki güneş santrallerinden olan Karapınar GES’i inşallah 2022 sonunda tam kapasiteyle devreye alacağız.
Sayın Cumhurbaşkanımızın açılışını gerçekleştirdiği, Avrupa’nın ilk ve tek entegre güneş paneli fabrikası Karapınar GES’in panel ihtiyacını yerli imkanlarla karşılıyor. Yatırım tutarı 400 milyon doları bulan tesis, yıllık 500 megavat güneş paneli üretim kapasitesine sahip. Gerçekleştireceği üretimle her yıl yaklaşık 100 milyon dolarlık panel ithalatını önleyecek tesiste üretilen panellerin yerlilik oranı ise yüzde 70'in üzerinde. Enerji teknolojilerinde merkez ülke Türkiye diyerek attığımız adımların en güzel örneklerinden birisi olan Karapınar GES, Entegre Güneş Paneli Fabrikası ve ARGE Tesisiyle, yenilenebilir enerjiye yerli teknoloji ve Made In Türkiye damgası vuruyoruz. Sözlerime buna son verirken Karapınar SCADA Merkezimizin ülkemize hayırlı olmasını diliyor, GES projemizde ve merkezimizde emeği geçen Kalyon Grubuna ve gece gündüz çalışarak bu eseri milletimize kazandıran mühendis ve işçi kardeşlerimize milletimiz adına şükranlarımı sunuyorum. Ülkemize ve milletimize hayırlı, uğurlu olsun.
 
 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 14
  • 0
  • 10
  • 6
  • 5
  • 5
  • 1
  • 1
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Semih Sarı
    3 yıl önce

    Sayın bakanım teşekkür ederiz ülkemizi bir yere samimi olarak taşıma gayreti içerisinde olduğunuza eminiz. Ama her şey bu kadar iyi gidiyorsa bu fiyatlar niye sürekli artıyor niye cebimizdeki para her zaman azalıyor.

    • Cevapla
    • Begen (5)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English