Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Çin-Arap İşbirliği Forumu Altıncı Bakanlar Konferansı

-Forumda Çin ve Arap ülkelerinin gelecek 10 yılı hakkında bir dizi plan üzerinde çalışılacak -Toplantının açılışında Çin Devlet Başkanı Şi'den Filistin'e destek -Çin Devlet Başkanı Şi: "1967'de sınırları çizilen, Doğu Kudüs'ün başkent olduğu, tam bağımsız Filistin Devleti'ni destekliyoruz" "Ürdün, Lübnan gibi bölge ülkelerindeki Suriyeli mültecilere verilmek üzere yeni bir insani yardım paketini yollayacağız"

Anadolu Ajansı haberine göre;
PEKİN (AA) - Çin-Arap İşbirliği Forumu Altıncı Bakanlar Konferansı (CASCF), Çin'in başkenti Pekin'de başladı. 

Tiananmen Meydanı'ndaki Büyük Halk Salonu'nda yapılan forumun açılışında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping konuşmasına "Selamün Aleyküm" diyerek başladı. 

Konuşmasında Filistin meselesi ve Suriye krizi hakkında açıklamalarda bulunan Şi, Pekin yönetiminin, Ortadoğu'daki barış sürecini "kararlı bir şekilde desteklediğini" söyledi. 

Şi, "1967'de sınırları çizilen, Doğu Kudüs'ün başkent olduğu, tam bağımsız Filistin devletini destekliyoruz" ifadesini kullandı.

Filistin sorunuyla ilgili taraflara çağrıda bulunan Şi, "Gerekli adımların atılması ve barışın önündeki engellerin kaldırılması" çağrısı yaptı.

-Suriye'deki iç savaş-

Suriye sorununa da değinen Şi, "Halkın haklı taleplerine saygı duyduklarını" belirtti.

Suriye'de "Hoşgörülü bir siyasi geçiş sürecinin derhal başlatılmasını ümit ettiklerini" belirten Şi, "Suriye'de siyasi çözümden yana olduklarını" kaydetti.

Ülkesinin Suriye'de herkesi kapsayan bir siyasi dönüşümü desteklediğinin altını çizen Şi, Çin'in Suriye halkının makul taleplerine saygı gösterdiğini söyledi. Şi, Suriye sorununda siyasi çözüm adına kapsayıcı bir siyasi sürecin başlamasını desteklediklerini ifade etti.

 "Çin, Suriye'deki insani soruna yüksek alaka duyuyor" diyen Şi,"Ürdün, Lübnan gibi bölge ülkelerindeki Suriyeli mültecilere verilmek üzere yeni bir insani yardım paketini yollayacağız" diye konuştu. 

Ortadoğu'nun nükleerden arındırılması konusuna da değinen Çin Devlet Başkanı, bölgede "nükleer silahsız bölge tesis edilmesini desteklediklerini" söyledi. Şi, "Ortadoğu'da siyasi bölgeleri değiştirecek her türlü girişime karşıyız" ifadesini kullandı.

Şinhua ajansı daha sonra Şi'nin konuşmasına atıfta bulunarak, Suriyeli mültecilere yapılacak insani yardımın 100 milyon yüen (yaklaşık 16 milyon ABD doları) tutarında, Filistin'e de ek olarak 60 milyon yüenlik ek yardım yapılacağını kaydetti.

Arap ülkeleri ile ilişkilerine önem verdiklerinin altını çizen Şi, İpek Yolu ekonomik koridoru ile deniz İpek Yolu'nun canlandırılmasının önemini vurguladı. Şi, tarihte Çinli Amiral Cıng Hı (Hui-Çinli Müslüman) ve İbni Batuta'nın seyahatlerini örnek göstererek, yüzyıllar öncesinde Çin ve Arap ülkelerinin birbiriyle teması olduğunu anlattı. 

Şi, konuşmasında ayrıca Çin ve Arap ülkelerinin ticari ve ekonomik ilişkileri hakkında bilgi verdi.

-Çin ve Arap ülkeleri gelecek 10 yılını planlayacak-

Forumun Çin ve Arap ilişkilerinde önemli bir mihenk taşı olacağı belirtilirken, basına kapalı yapılan toplantılarda Filistin meselesi başta olmak üzere, Libya ve Suriye konuları da görüşülecek. 

CASCF'nin 10. yıl dönümünde başkent Pekin'de yapılan toplantılarda ayrıca İpek Yolu ekonomik koridoru ve 21. yüzyıl deniz İpek Yolu gibi konular masaya yatırılacak. 

Çin ve Arap ülkelerinden 200'den fazla üst düzey katılım bulunurken, forumda Kuveyt Başbakanı Şeyh Cabir Mübarek el-Hamad es-Sabah ve Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi de hazır bulundu.

Dünyanın en çok enerji tüketen ülkelerinden Çin, forumda Arap ülkeleri ile enerji ve ticaret başta olmak üzere birçok konuda görüş alışverişinde bulunacak. Ayrıca taraflar gelecek 10 yılı hakkında bir dizi kalkınma planı üzerinde çalışacak. 

Çin'in son 10 yılda Arap ülkelerinden ham petrol ithalatı 40,6 milyon tondan 133 milyon ton seviyelerine ulaşmış durumda. 

Pekin yönetimi halihazırda Arap dünyasının ikinci, dokuz Arap ülkesininde birinci ticaret ortağı. Çin ve Arap ülkeleri arasındaki ticaret hacmi geçen 10 yılda 25,5 milyar ABD dolarından 239 milyar ABD doları seviyelerine ulaştı. 

Çin'in Arap ülkelerinde finansal olmayan doğrudan yatırımlarının da yıllık 2 milyar ABD doları arttığı ifade ediliyor.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English