Son Dakika Haberler

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son yıllarda çiftçilerin doğal afetlerden çok zarar gördüğünü ve zamanında sigortasını yaptırmayanların mağdur olduğunu belirterek, " Üreticilerimiz, mağdur olmamak için sigorta son kabul sürelerine dikkat etmeli, bu süreyi kaçırmamalıdır" ifadelerini kullandı.

Çiftçiye ’sigorta’ uyarısı
Anadolu Ajansı haberine göre;

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de son yıllarda iklimde görülen değişimlerden dolayı aşırı yağışlar, sel, su baskını, dolu, don, hortum, fırtına, kuraklık gibi doğal afetlerin daha fazla yaşandığını, bunların tarım ürünlerini daha fazla etkilediğini kaydetti.

Üreticilerin her yıl ekim döneminin başlangıcından itibaren gerçekleşen aşırı yağışlarla, ürünlerin gelişme döneminde oluşan don, dolu, kuraklık ve benzeri hadiselerle karşı karşıya kaldığına dikkati çeken Bayraktar, "2090 sayılı kanunun işlerliğinin olmaması yüzünden yaşanan doğal afetler karşısında üreticinin tek koruması, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu'dur. Bu nedenle üreticinin sigorta yaptırması oldukça önemlidir" görüşüne yer verdi.

- 2016'da kapsama alınacak riskler, ürünler, bölgeler belirlendi

Her yıl olduğu gibi bu yıl da 2015-2016 üretim sezonunu kapsayan Bakanlar Kurulu Kararı'nın 19 Kasım 2015 tarihinde yayımlandığını hatırlatan Bayraktar, Tarım Sigortaları Kanunu çerçevesinde, 2016 yılında kapsama alınacak riskler, ürünler ve bölgeler ile prim desteği oranlarını belirlendiğini belirtti.

Bayraktar, söz konusu Bakanlar Kurulu Kararına göre, tarım sigortası uygulamasının bitkisel ürün sigortası, sera sigortası, büyükbaş hayvan hayat sigortası, küçükbaş hayvan hayat sigortası, kümes hayvanları hayat sigortası, su ürünleri hayat sigortası, arıcılık (arılı kovan) hayat sigortası branşlarında yapıldığını kaydetti.

Bayraktar, "Karar kapsamında belirtilen riskler için sigorta priminin yüzde 50'si oranında prim desteği ile açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme evresinin don riski kapsamına alınması nedeniyle verilen bu prim desteğine ilave olarak sadece don riski primine üçte bir oranında ek prim desteği veriliyor" ifadelerini kullandı.

-"Üreticiler her yıl tarım sigortası yaptırmalı"

Son yıllarda çiftçilerin doğal afetlerden çok zarar gördüğünü ve zamanında sigortasını yaptırmayan üreticinin mağdur olduğunu belirten Bayraktar, yaşanan doğal afetlerin sigorta yaptırmanın ne denli önemli olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Üreticilerin mağdur olmamak için sigorta son kabul sürelerine dikkat etmesi ve bu süreyi kaçırmamaları gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, tarım sigortası yaptırmak isteyen üreticilerin öncelikle, faaliyet gösterilen üretim dalına ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), Veteriner Bilgi Sistemi (TÜRKVET) gibi kayıt sistemlerine 2016 yılı kayıtlarını yaptırmaları veya güncellemeleri gerektiğini kaydetti.

TZOB Başkanı Bayraktar, kaydını yaptıran veya yenileyen üreticilerin tarım sigortası yapmaya yetkili sigorta şirketlerinden herhangi birinin acentesine başvuruda bulunmaları gerektiğini ifade ederek, şu görüşlere yer verdi:

"Ürünlerini sigorta yaptırmak isteyen üreticilerin poliçe son kabul tarihlerini kaçırmamaları gerekiyor. Ziraat Odaları Birliği olarak üreticilerimizi her yıl tarım sigortası yaptırılması konusunda uyarıyoruz ve gerekliliğini ifade ediyoruz. TARSİM tarafından hazırlanan son kabul tarihleri bilgilerine, Birliğimizin 'http://www.tzob.org.tr/ ' adresli web sayfasının basın odası, duyurular bölümünden de ulaşılabilir. Bu tarım yılının afetlerin yaşanmadığı, çiftçilerimizin bol kazanç sağladığı, kaliteli ve yüksek rekolteli ürünlerin yetiştirildiği bir yıl olarak tamamlanması en büyük temennimizdir.".

 


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English