Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

CHP'li Kaya, liyakatsiz rektör atamalarının üniversitelerin başarılarının düşmesine neden olduğunu söyledi

Anadolu Ajansı haberine göre;

TBMM (AA) - CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, "Özellikle 2016 yılından sonra yapılan liyakatsiz rektör atamaları, üniversitelerimizin ulusal ve uluslararası başarılarının hızla düşürülmesine neden olmuştur." dedi.


Kaya, partisinin İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir ile Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, üniversite özerkliğinin göstergelerinden birisinin de rektörlerin seçimle gelmesi olduğunu söyledi.


Türkiye'de rektörlerin seçimle gelmediği gibi atama yöntemlerinin de 12 Eylül askeri darbe döneminin gerisine düştüğünü savunan Özdemir, 18 Haziran 1946'da çıkartılan Üniversiteler Kanunu'na göre rektörlerin seçimle göreve geldiğini ancak 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra YÖK'ün kurulduğunu ve rektörlük seçimlerinin kaldırıldığını anımsattı.


Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Rektörler en az 15 yıl profesör olarak çalışmış olma şartı getirilerek, 5 yıl için atanmaya başlanmıştı. 7 Temmuz 1992'de rektörlük seçimleri geri getirilirken YÖK'ün ve Cumhurbaşkanının atama yetkisi korunmuştur. 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından 20 Temmuz'da OHAL ilan edilmiş, rektörlük seçimleri de 29 Ekim 2016'da 676 Sayılı KHK ile yeniden kaldırılmıştır. Rektörlerin profesör olarak hizmet verme şartı da 3 yıla indirilmiştir. 12 Eylül darbecilerinin dahi getiremediği antidemokratik uygulamaların altına imza atılmıştır."


Antidemokratik yollarla, liyakate bakılmaksızın, üniversitelerin kültürü yok sayılarak atanan rektörlerin akademik yeterliliklerinin tartışma konusu olduğunu ifade eden Kaya, "Rektörlerin akademik başarılarının üniversitelerin başarısıyla doğru orantılı olduğunu ortaya koyan araştırmalar ortayken akademik bir başarıya imza atmamış kişilerin siyasi nedenlerle üniversitelere rektör yapılması başarısızlıkları da beraberinde getirmiştir. Özellikle 2016 yılından sonra yapılan liyakatsiz rektör atamaları, üniversitelerimizin ulusal ve uluslararası başarılarının hızla düşürülmesine neden olmuştur." diye konuştu.


Anti demokratik rektör atamalarının en son örneğinin Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşandığını ifade eden Kaya, "Kayyum olarak atanan rektör fiili olarak göreve başlayamamıştır. Çünkü, üniversite öğretim üyeleri anti demokratik uygulamayı protesto ederek rektör yardımcılığını kabul etmemiş ve kayyum rektöre sırtını dönmüştür." değerlendirmesinde bulundu.


CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir de rektörlerin seçimle gelmesine ilişkin kanun teklifinin önce komisyona, ardından da Genel Kurul gündemine getirilmesini istedi.


Özdemir, "Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, üniversiteler idari, mali ve akademik özerk olduğu sürece bilim üretebilirler, görevlerini yerine getirebilirler, topluma fayda sağlayabilirler, nitelikli insan kaynağı yetiştirebilirler. Bu şekilde liyakate dayanmayan, bir kişinin kararlarıyla atanan rektörler toplumun, üniversite öğretim üyelerinin, öğrencilerin önceliklerini öncelemezler, o kendilerini atayan kişinin öncelliklerini hayata geçirirler. 2016'dan itibaren bütün rektör atamaları tartışmalıdır, siyasidir. Partili rektörlerin atandıklarına şahitlik ettik." değerlendirmesinde bulundu.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English