Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya eğitime ayrılan bütçeyi eleştirdi:

"AKP döneminde 2002 yılında MEB yatırımlarına yüzde 22,34 pay ayrılırken, 2019 yılında bu oran yüzde 18,7’ye gerilemiş, 2020’de ise yüzde 16,10'a düşmüştür"

Anadolu Ajansı haberine göre;

TBMM (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, "AKP döneminde 2002 yılında Merkezi Yönetim Bütçesi Yatırım Ödeneğinden MEB yatırımlarına yüzde 22,34 pay ayrılırken, 2019 yılında bu oran yüzde 18,7'ye gerilemiş, 2020'de ise yüzde 16,10'a düşmüştür." dedi.


Kaya, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, hükümetin eğitim politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçesinin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüldüğünü anımsatan Kaya, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'u eleştirdi.


Kaya, Bakan Selçuk'un, elverişsiz koşullarda çalışan öğretmenlere ve yöneticilere teşvik verilmesi, okul yöneticilerinin ehliyet ve liyakate göre atanması ve öğretmenlik meslek kanununun çıkartılması gibi birçok konuda vaadlerinin olduğunu ancak hiçbirinin gerçekleşmediğini iddia etti.


Milli Eğitim Bakanlığa ayrılan bütçeye de değinen Kaya, şöyle konuştu:


"AKP döneminde 2002 yılında Merkezi Yönetim Bütçesi Yatırım Ödeneğinden MEB yatırımlarına yüzde 22,34 pay ayrılırken, 2019 yılında bu oran yüzde 18,7'ye gerilemiş, 2020'de ise yüzde 16,10'a düşmüştür. MEB ödeneği düzenli olarak azalmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı yatırım bütçe ödeneğinde rakamsal bir artışa vurgu yapılsa da, gerçekte MEB yatırımlarına ayrılan pay 2002 yılından bu yana düzenli olarak azalmıştır. Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk her fırsatta tam gün eğitime geçileceğini söylüyor. Ancak bu yatırım bütçesi ile tam gün eğitime geçilmesi mümkün değildir."


Kaya, 2002 yılında MEB'in kendi bütçesinin yüzde 17'sini eğitim yatırımlarına ayırırken, bu oranın da yüzde 4'lere kadar gerilediğine dikkati çekerek, "Eğitim yatırımlarına yapılan yatırımın düşmesi eğitimin kalitesini de aşağı çekmiştir. Türkiye PISA sıralaması Matematikte 35'ten 49'a, Fen alanında 33'ten 52'ye, Okuma Becerilerinde ise 35'ten 50. sıraya gerilemiştir." dedi.


- "Din eğitimi tarikatların eline bırakıldı"


Yıldırım Kaya, din eğitiminin artık cemaat ve tarikatların eline bırakıldığını, Diyanet İşleri Başkanlığının bile tarikat ve cemaatlerin faaliyetlerinden rahatsız olduğunu savundu.


Kaya, "Vakıf ve dernekler ile protokoller yapılmaya devam ediliyor. Bu konuda TÜGVA başı çekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı TÜGVA ile imzalanan protokollere uyulması için okullara özel yazı gönderiyor. Mahkemelerin kararına ve Anayasa Mahkemesinin tavsiyesine rağmen, Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğini değiştiren Milli Eğitim Bakanlığı, cemaat ve tarikat uzantısı vakıf ve derneklere 'sosyal etkinlik' adı altında okulların kapısını sonuna kadar açtı." diye konuştu.


Üniversite öğrencilerinin yurt sorununa da değinen Kaya, her 100 öğrenciden 79'unun yurt bulamadığını, bu alana siyasi ve ideolojik bir bakış açısıyla yaklaşılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English