Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz'den İsrail'e tepki:

"İsrail-ABD ortaklığının, Filistin topraklarının geleceğine Filistinlileri yok sayarak karar vermeye çalışmaları kabul edilemez" "İsrail öncelikle BM'nin defalarca vurguladığı üzere, 1967 savaşında işgal ettiği topraklardan çekilmeli ve Kudüs'ün statüsünü değiştirmeye yönelik faaliyetlerine de son vermelidir"

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, "İsrail-ABD ortaklığının, Filistin topraklarının geleceğine Filistinlileri yok sayarak karar vermeye çalışmaları kabul edilemez." ifadesini kullandı.


Çeviköz, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'de yeni kurulan koalisyon hükümetinin, ABD'nin "Yüzyılın Anlaşması" adını verdiği planı hayata geçirme yolunda uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına aykırı olarak attığı adımların, bölgesel ve küresel ölçekte istikrar ve barış çabalarına yaşamsal tehdit oluşturduğunu bildirdi.


İsrail'in, söz konusu plan çerçevesinde, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerini İsrail toprağı olarak kabul etmek ve Ürdün Vadisi'ni ilhak etmek istediğinin altını çizen Çeviköz, şöyle devam etti:


"İsrail, bu yasa dışı ilhak ve işgal tehdidinden vazgeçmeli ve bu çabayı somutlaştıran adımları derhal durdurmalıdır. İsrail-ABD ortaklığının, Filistin topraklarının geleceğine Filistinlileri yok sayarak karar vermeye çalışmaları kabul edilemez. Bu yönde atılan adımlar, diğer bölge ülkelerini de soruna müdahil kılacak, bölgede bulunan Filistinlilerin zorunlu olarak göç etmesine neden olabilecek ve bir kıvılcım büyük bir çatışmanın başlamasına neden olacaktır."


Filistin'in, ABD ve İsrail'le yapılan anlaşmalardan çekileceğini açıklaması ve İran başta olmak üzere, bölge ülkelerinin İsrail'in yasa dışı işgal çabasına verdikleri tepkilerin sertleşmeye başlamasının, bölgenin geleceği için endişe verici olduğuna vurgu yapan Çeviköz, İsrail'in öncelikle BM'nin defalarca vurguladığı, 1967 savaşında işgal ettiği topraklardan çekilmesi ve Kudüs'ün statüsünü değiştirmeye yönelik faaliyetlerine de son vermesi gerektiğini ifade etti.


CHP'nin, Filistin halkının yanında olduğunu ve bugüne kadar, İsrail-Filistin sorununa BM kararları çerçevesinde ve iki devlet esasına göre kalıcı bir çözüm bulunması için bütün ilgili taraflarla sonuç alıcı girişimler içinde olunmasını benimsediklerini aktaran Ünal Çeviköz, şunları kaydetti:


"Bu tutumumuzu, bundan sonra da devam ettireceğimizi vurguluyoruz. Son olarak, şu hususu da kamuoyumuzla paylaşmak isteriz: İktidar tarafgir bir Orta Doğu politikası izlemeseydi, İsrail'e yönelik olarak kamuoyu önünde başka, kapalı kapılar arkasında başka bir tutum takınmasaydı ve Türkiye bölgedeki bütün meşru aktörlerle yakın ilişkilerini muhafaza edebilseydi, İsrail'in Filistinlilerin topraklarını ve geleceğini tek taraflı olarak belirlemeye yönelik bu yasa dışı adımları böylesine cüretkar bir biçimde atması söz konusu olmayacak, Ankara, güvenilir bir ara bulucu olarak sorunlar büyümeden masadaki yerini alabilecekti. Bu nedenle iktidarı da İsrail'e yönelik olarak izlediği ikiyüzlü politikayı terk etmeye, Filistin halkının haklarını samimi olarak savunmaya ve tarafları masaya oturtacak etkin bir diplomasi izlemeye çağırıyoruz."



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English