Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, canlı yayında konuştu:

"Şu an iç savaşlardan ötürü olan göçlerin nedeni değişecek. İklimsel nedenlerden ötürü kıyı bölgelerinin sular altında kalması gibi nedenlerle iklim göçleri bütün dünyada devam edecek" "Geçen sene Tuba ismini verdiğimiz bir kaplumbağayı üzerine çip takıp Muğla'dan denize bıraktık. Bu çip sayesinde onu santimetre bazlı takip ediyoruz. Kovid süresince hiç denizden çıkmadı. Sıcak suda yaşayan bir hayvan, Arnavutluk'a kadar gitti. Dünya tarihinde, ilk defa bu kadar kuzeye gitti"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, "Şu an iç savaşlardan ötürü olan göçlerin nedeni değişecek. İklimsel nedenlerden ötürü kıyı bölgelerinin sular altında kalması gibi nedenlerle iklim göçleri bütün dünyada devam edecek." dedi.


Birpınar, YouTube üzerinden canlı yayın yapan Çevre TV'deki iklim değişikliği ve küresel ısınmayı ele alan özel yayına katıldı.


Deniz suyunda ciddi derecede ısınmanın olduğunu anlatan Birpınar, kendi yaptıkları deneylerde bunu gördüklerini belirterek, "Geçen sene Tuba ismini verdiğimiz bir kaplumbağayı üzerine çip takıp Muğla'dan denize bıraktık. Bu çip sayesinde onu santimetre bazlı takip ediyoruz. Kovid süresince hiç denizden çıkmadı. Sıcak suda yaşayan bir hayvan, Arnavutluk'a kadar gitti. Dünya tarihinde, ilk defa bu kadar kuzeye gitti. Normalde o kadar kuzeye gitme ihtimali yoktu. Daha sıcak Tunus'a, Fas'a gitmesi gereken kaplumbağa, Arnavutluk'a kadar hareket etti." diye konuştu.


Sera gazlarının artmasının beklenmedik tehlikelere yol açtığını belirten Birpınar, iklim değişikliği ile birlikte ekonomik sıkıntıların da yaşanacağını vurgulayarak, şunları söyledi:


"Şu an iç savaşlardan ötürü olan göçlerin nedeni değişecek. İklimsel nedenlerden ötürü kıyı bölgelerinin sular altında kalması gibi nedenlerle iklim göçleri bütün dünyada devam edecek. Maalesef birçok etkisi yaşanacak. İklim değişikliğine inanmamak noktasını geçip artık bundan sonra ne yapacağız, buna nasıl uyum sağlayacağız, nasıl adapte olacağız diyerek bunun çarelerini aramamız gerekiyor."


İklim değişikliğinin küresel bir sorun olduğunu dile getiren Birpınar, ortak çözümler bulunması gerektiğini ve birlikte hareket edilmesi gerektiğini ifade etti.


BM çatısı altındaki tüm ülkelerin çevre konusunda görüş birliği sağladığını aktaran Birpınar, denizlerin korunması, iklim değişikliği gibi ortak noktalarda konsensus sağlandığını, bu kapsamda beraberce çözüm bulunarak hareket edilmesi gerektiğini söyledi.


Tüketimin artmasıyla da fazla çöp üretildiğini böylece sera gazının arttığı bilgisini veren Birpınar, iklim değişikliği kapsamındaki Paris Anlaşması'nı imzalayan ilk ülkelerden birinin Türkiye olduğundan söz etti.


Birpınar, sözlerine şöyle devam etti:


"Biz diyoruz ki iklim değişikliğiyle mücadelede Türkiye çevresini kirletmek istemeyen bir ülke. Ama bizim nüfusumuz fazla ve biz yenilenebilir enerji yapalım, rüzgar santralleri yapalım, jeotermal yapalım, arıtma tesisleri yapalım. Bunun için finans lazım. Bize ucuz kredilerden verin, uluslararası bankalar bize kredi vermek istiyor. Bu kredilerin verilmesine ehil kılın diyoruz ama 'Siz kendinizi gelişmiş ülke sayıyorsunuz, dolayısıyla bu fonlardan yararlanamazsınız diyorlar.' Ancak, 'Meksika, Katar, Güney Kore, Çin yararlanabiliyorsa biz de yararlanalım, iyi işler yapalım' diyoruz. Müzakereler devam ediyor. Bu kapıların bize açılmasını istiyoruz. İnşallah bundan sonraki süreçte kabul görür."


1800'lü yıllarda sanayi devriminden sonra vahşi bir kalkınma yaşandığını belirten Birpınar, birçok ülkenin bu süreçte zenginleştiğini söyledi.


Daha sonra 1960'lardan başlayıp günümüze kadar gelen bilgi teknoloji devrimi yaşandığını anlatan Birpınar, Avrupa ülkeleri ile Güney Kore gibi ülkelerin zenginleştiğinden söz etti.


Günümüzde ise yeşil devrim denilen bir kalkınma modeli olduğunu ifade eden Birpınar, yeşil teknolojilerin, elektrikli araçların kullanıldığı, her şeyin yeşile endeksli olduğu bir süreçte Türkiye'nin bunu bir fırsat olarak görmesi gerektiğini söyledi.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English