Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılması Konferansı

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder: "ILO'nun iş yerinde şiddet ve tacizi önlemeyi amaçlayan 190 sayılı Sözleşmesi bizim için çok önemli. Ülke olarak, bu sözleşmenin yapılmasına katkıda bulunduk. Ülkemizin bu sözleşmeyi onaylaması ve mevzuatımızın buna uyum sağlaması için de üzerimize düşeni yapmaya çalışacağız" ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan: "Toplumda kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için gerek Birleşmiş Milletler gerekse Avrupa Konseyinin bu konudaki sözleşmeleri önemli bir çerçe

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, "Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) iş yerinde şiddet ve tacizi önlemeyi amaçlayan 190 sayılı Sözleşmesi bizim için çok önemli. Ülke olarak, bu sözleşmenin yapılmasına katkıda bulunduk. Ülkemizin bu sözleşmeyi onaylaması ve mevzuatımızın buna uyum sağlaması için de üzerimize düşeni yapmaya çalışacağız." dedi.


Önder, bir otelde düzenlenen "Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılması Konferansı"nda, iş yerlerinde psikolojik tacizin (mobbing) önlenmesine yönelik çalışmaların 2010'da başladığını hatırlattı.


Başbakanlığın 2011'de İşyerlerinde Psikolojik Tacizin Önlenmesi Genelgesi ile mevzuata girdiğini kaydeden Önder, bu genelgenin Türkiye'de mobbingi tanımlayan ilk metin olduğunu vurguladı. Aradan geçen zamanda, toplumda mobbing bilincinin oluşmaya başladığını ifade eden Önder, bu konuda Bakanlığının iletişim hattı "Alo 170"e çok sayıda başvuru yapıldığını söyledi.


Kamudan başvuruların kamunun denetim mekanizmaları, özel sektördeki başvuruların ise İŞKUR il müdürlükleri ve İş Teftiş Kurulu aracıyla denetlendiğini aktaran Önder, şunları kaydetti:


"Genel Müdürlük olarak Mobbing Mücadele Kurulunun sekreteryasını yürütüyoruz. Mobbing konusunda, Türkiye'nin en büyük verisine sahibiz. Bugüne kadar 100 bine yaklaşan başvuru söz konusu. Geldiğimiz noktada, mobbing ile mücadeleyi bir adım daha ileriye taşımayı istiyoruz. Genelgeyi, Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'ne çevirip, mobbing ile mücadeleyi ileriye taşımak istiyoruz. ILO'nun iş yerinde şiddet ve tacizi önlemeyi amaçlayan 190 sayılı Sözleşmesi bizim için çok önemli. Ülke olarak, bu sözleşmenin yapılmasına katkıda bulunduk. Ülkemizin bu sözleşmeyi onaylaması ve mevzuatımızın buna uyum sağlaması için de üzerimize düşeni yapmaya çalışacağız."


- "İş yerinde saygı yoksa saygınlık yoktur"


ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan da şiddet ve tacizin her yerde yaşandığına dikkati çekerek, bu eylemlere maruz kalan pek çok kişinin tepki göstermeyip sessiz kaldığını belirtti.


Şiddet ve tacizin, psikolojik, fiziksel, ekonomik ya da cinsel olabileceğini vurgulayan Özcan, şöyle devam etti:


"Statüsü ve iş tanımı ne olursa olsun, toplumdaki her bir birey, mekanlar ve biçimler değişse de hayatının bir döneminde, şiddete maruz kalıyor veya tanıklık ediyor. Oysaki işte şiddet ve taciz, insana yakışır işin tam tersi. Zira, iş yerinde saygı yoksa saygınlık yoktur. Saygınlığın olmadığı yerde de sosyal adaletten bahsetmek mümkün değildir. İşte bu görüşten hareketle sosyal adaleti geliştirme mücadelesinde 100. yaşını kutlayan ILO, geçtiğimiz haziranda 187 üye ülkenin hükümet, işçi ve işveren temsilcilerinden oluşan 5 bini aşkın delegeyle İşte Şiddet ve Taciz Sözleşmesi'ni ve tavsiye kararını kabul etti."


Sözleşmeyle şiddet ve tacizin, bir insan hakları ihlali olduğu belirtilip, bu kavramların geniş bir tanımının yapıldığını ifade eden Özcan, "Toplumda kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için gerek Birleşmiş Milletler (BM) gerekse Avrupa Konseyi'nin bu konudaki sözleşmeleri önemli bir çerçeve sunuyor. ILO Sözleşmesi, bu çerçeveyi çalışma yaşamını da kapsayacak şekilde daha da genişletip güçlendirmiş oldu." dedi.


Sendika ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile akademisyenlerin katıldığı konferansta, İsveç Büyükelçiliği Müsteşarı Malin Stawe ve BM'nin Türkiye Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez de bir konuşma yaptı.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English