Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Brezilya'da emeklilik reform yasasına yeşil ışık

Brezilya'da emeklilik yaşını erkeklerde 65, kadınlarda 62'ye yükselten reform yasası, Ulusal Kongrenin alt kanadı Temsilciler Meclisinde ilk oylamada büyük çoğunlukla kabul edildi

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Brezilya'da Ulusal Kongrenin alt kanadı Temsilciler Meclisinde yapılan ilk oylamada, emeklilik yaşını erkeklerde 65, kadınlarda 62'ye çıkaran ve sistemi revize eden yasa 131'e karşı 379 oyla kabul edildi.

BBC'nin haberine göre, kongrenin alt kanadı Temsilciler Meclisindeki oylamada çoğunluğun desteğini alan yasa, emeklilik yaşını yükseltmeyi ve işçilerin sistemdeki prim ödemelerini artırmayı öngörüyor.

Sendikalar ve muhalif parti temsilcileri ise yasaya, toplumdaki en yoksul kesimi cezalandıracağı ve daha uzun süre çalışılmasına yol açacağı gerekçesiyle karşı çıkıyor.


Tartışmalı yasanın, Ulusal Kongrenin üst kanadı senatoya taşınması için Temsilciler Meclisinde ikinci bir oylama daha yapılması gerekiyor.


Yeni yasa, bugün 50'li yaşların ortalarında kazanılan emeklilik hakkının, erkeklerde 65'e, kadınlarda 62'ye yükseltilmesi, aynı zamanda prim ödemelerinin 40 yıla çıkarılmasını öngörüyor.

Brezilya'da mevcut emeklilik sisteminde erkekler 35, kadınlar ise 30 yıl prim ödüyor.

- Emeklilik reformuna tepkiler

Temsilciler Meclisindeki oylamanın, yasanın destekçisi Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro adına önemli bir zafer olduğu belirtildi.

Oylamanın ardından sosyal medya hesabında Temsilciler Meclisi Başkanı Rodrigo Maia'yı tebrik eden Bolsonaro, "Brezilya'nın daha çok iş ve refaha giden yola çıkmak için hiç olmadığı kadar hazır olduğunu" ifade etti.

Oylama sırasında ülkede protesto gösterileri de düzenlendi. Sao Paulo'da göstericilerin ana yolları kapattığı kaydedildi.

Brezilya'da geçmişte birçok hükümet emeklilik sisteminde değişiklik yapmayı denemiş, ancak başarılı olamamıştı. Yeni yasayla ülkede gelecek 10 yılda 237 milyar dolar tasarruf yapılması planlanıyor.


Wall Street Journal'ın Brezilya Ekonomi Bakanlığına dayandırdığı haberine göre de Brezilya hükümeti, bütçesinin yüzde 45'ini emeklilere harcarken, yalnızca yüzde 2,8'lik bölümünü devlet okullarının, hastanelerin, yolların, emniyetin ve altyapının inşasına veya bakımına ayırabiliyor.

Brezilya'da 1964-1985 yıllarındaki askeri diktatörlüğün ardından yapılan 1988 anayasasında, sosyal güvenlik ağları genişletilerek emeklilik maaşları yükseltilmişti.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, geçen mart ayında yaptığı açıklamada, ülkede ordu mensuplarına yapılan ek ödemelerin azaltılması gerektiğini belirtmişti.






Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English